Türkiye’nin En Güzel Şelaleleri

Türkiye’nin En Güzel Şelaleleri

Reklamlar

Loading

Türkiye’nin en güzel şelaleleri yazısını yazmanın vakti geldi de geçti bile. Türkiye coğrafi olarak o kadar güzel bir konumda ki dağlar, kanyonlar ve illaki şelaleler… Beni tanıyanlar bilir ki Bahar şelale gördümmü dayanamaz. Bir ara adım şelale kadına bile çıkmıştı. Bu yazıda zaman içinde gittiğim Türkiye’deki şelaleleri sıraladım. Henüz gitmediğim onlarca şelale var tabiki. Gittikçe yazı zaman içinde kendini güncelleyecektir. Şelaleler benim favori listeme göre değil, alfabetik sıraya göre sıralandı. Favori olanları yazı içinde göreceksiniz zaten.

Beni sosyal medya hesaplarımdan takip etmeyi unutmayın 😉 İnstagram: nerdesinbahar

İlk önce şelaleleri neden bu kadar çok sevdiğimden bahsetmek istiyorum. Bir gezgin olarak şehirlerden çok yüzüm hep doğaya dönük olmuştur. Doğaya çıktığım benle eve dönen ben asla aynı olmamıştır. Ne kadar depresif olursam olayım eve dönerken hep kendimi çok iyi hissetmişimdir. Bunu Çınarcık yazımın içinde şöyle açıklamışım:

Normalde evlerde ve kapalı alanlarda 100-200 adet cm3 te, bahçeler ve kırsal alanlarda parklarda yeşil oranına ve çoğrafyaya bağlı olarak, 500-1000 adet negatif iyon bulunur. Dağlar ve ormanlarda 5000 adete kadar çıkar bu rakam. Su kenarları, deniz, göl, şelalelerde 10000-15000 adet negatif iyon bulunur. Yalova’da ki şelale bölgelerinde  suyun bol olduğu zaman 30.000 adete kadar çıkıyor. Bu ise tam bir doping etkisi yaratır ve bir çok hastalığın tedavisinde temel faktör olur. Yalova ve çevresi hava kalitesi açısından çok iyi. Özellikle Samanlı Dağları, yaylaları ve şelaleleri yüksek negatif iyon değerlerine sahip. Bu ise gerçek bir hazine .İnsan sağlığı için çok gerekli olan havanın vitaminleri dediğimiz negatif iyonlar olmazsa biz saksıda susuz kalmış çiçekler gibi solar, kururuz.

Yani doğa bize iyi geliyor cümlesi öylesine söylenmiş romantik bir cümle değil, bildiğin bilimsel bir şey. O zaman şifalanmak için ne bekliyoruz? Heleki ülkemiz şelale bakımından bu kadar zenginken. Haydi başlayalım şimdi o zaman.

Aybastı Uzundere Şelalesi

Ordu görülecek yerler listesine bir şelale ekleyelim. Uzundere Şelalesi Ordu’nun Aybastı ilçesinde bulunuyor. Uzundere Şelalesi adı gibi uzun ve tam 105 metre yüksekten dökülüyor. Uzundere Şelalesi’nden aşağıda bu kadar yüksek olmasa da irili ufaklı 6 şelale daha varmış. Biz sadece bir tanesini görebildik. Perşembe Yaylası’na çıkarken Aybastı’da Uzundere Şelalesi tabelasını görünce dönüşte uğrayalım diyoruz. Bu şelaleyi daha önce duymamıştık hiç birimiz. Aybastı’nın insan kalabalığı ve trafiğinin içinde böyle bir tabela gördüğümüzde hemen şuracıkta izlenimi vermişti bize. Yolunun bu kadar uzun ve zorlu olabileceği aklımıza gelmiyor hiç. Vardığımızda akşam olmak üzereydi. Diğer şelaleleri görememe sebebimiz bu. Her şelale için neredeyse Türkiye’nin en yüksekten dökülen şelalesi deniyor. Hangisi doğru bilmiyorum ama burası da o kategoride. En sonunda elimde metre tek tek ölçtürecekler bana. Aybastı Uzundere Şelalesi’ni daha detayı okumak için aşağıdaki linke tık tık.

 

Aybastı Uzundere Şelalesi, Türkiye’nin En Güzel Şelaleleri

Aşıklar Şelalesi Nebiler

Aşıklar Şelalesi Nebiler, İzmir görülecek yerler listemde. Aşıklar Şelalesi İzmir Dikili Nebiler Köyü’nde bulunuyor. Girişi ücretli. İçinde yemek yiyebileceğiniz, çay içebileceğiniz bir tesis bulunuyor. Büyük şelale restorana çok yakın. Ağaçlıklı bölgede yürürken mağara görüyorsunuz. Burası Ağlayan Mağara. Çok güzel manzaralardan geçiyorsunuz. Biraz daha küçük şelalenin olduğu bir yere geliyorsunuz. Bu şelalenin adı Ece Şelalesi. Aşıklar Şelalesi’nde yüzmek yasak. Önündeki gölü yapay yapmışlar ama yukarıdaki Ece Şelalesi’nde  yüzebiliyorsunuz. Ben ormanın içinde en sona kadar yürüdüm. Devamlı sudan karşıya geçmek gerekiyor. Çalı çırpı sarmış her tarafı. Geçmek zor. İnsan biran kayboldum sanıyor. Sona vardığınızda da çok büyük bir şelale ile karşılaşmıyorsunuz. Bu şelaleye de Sümeyra Şelalesi demişler. Sümeyra Şelalesi’nde yüzebileceğiniz bir gölet yok. En güzeli ortadaki Ece Şelalesi’nde yüzmek. Aşıklar Şelalesi’nde fotoğraf çekmek. Sonra da çay yemek ne isterseniz.

Aşıklar Şelalesi, Türkiye’nin En Güzel Şelaleleri

Çınarcık Çifte Şelale

Çınarcık görülecek yerler içindeki şelalelere bakalım şimdi. Çınarcık Çifte Şelale adında anlaşılacağı üzere Yalova Çınarcık’ta bulunuyor. Arabayı bıraktığınız yerde bir tesis var. Gözleme, çay tarzı şeyler yiyebilirsiniz. Wc bulunuyor. Çifte Şelaleler için burada 15-20 dakika tatlı bir patikada yürümeniz gerekiyor. Bu yürüyüş yolunun çok güzel ve fotojenik olduğunu söylemem gerek. Sonra sırası ile şelalelere ulaşıyorsunuz. Yaz aylarında yüzmek de çok keyifli olabilir. Ben buraya iki kez gittim. İlkinde şelalelere kadar gidemedim. Neden? Çünkü yanımdakiler izin vermedi. İkinci de mart ayında gittim. Soğuktu. Yüzmek mümkün olmadı. Kısmet üçüncüye diyelim. Bölgede kamp yapmak mümkün. Tesisin olduğu yer karavanlara uygun. Daha detaylı fotoğraf ve yazı için aşağıdaki linke tık tık.

 

Çifte Şelale, Türkiye’nin En Güzel Şelaleleri

Değirmen Şelalesi

Adana görülecek yerler içinde en sevdiklerimden biri burası. Değirmen Şelalesi Adana Aladağlar’da Küp Şelaleri’ne beş dakikalık mesafede bulunuyor. Yerden kaynayan sular yemyeşil çalıların arasından öyle güzel akıyorki anlatamam muhteşemliğini. Her yerde yüzmek yasaktır tabelaları var ama herkes yüzüyor. Yukarılarda baraj varmış. Siren sesi duyduğunuz an su havzasından uzaklaşın acilen. Sular yükselip kazalara, ölümlere sebebiyet vermesin. Küp Şelalesi’nin detayları yazının aşağılarında  bulunuyor. Değirmen Şelalesi tarafında kamp yapan daha çok insan vardı. Mustafa abilerin tarafta wc var, bu tarafta yok.

Değirmen Şelalesi, Türkiye’nin En Güzel Şelaleleri

Deliklikaya Şelalesi

Deliklikaya Şelalesi Artvin’in Murgul ilçesinde Başköy’de bulunuyor. Yemyeşil ormanların içinden ilerleyince piknik masaları olan bir mesire alanına çıkıyorsunuz. Burayı bu kadar özel yapan şey suyun gücüne tanıklık edebilmeniz. Aslında sadece 7 metreden dökülen bir su ama döküldüğü yerdeki kayayı 4 metre çapında delmiş ve su bu deliğin içinden akıyor. Bence Türkiye’nin en fotojenik şelalesi Deliklikaya Şelalesi . Önündeki gölde yüzebiliyorsunuz. Tabi buz gibi suyuna dayanabilirseniz. Biz bir gecede kamp yapmıştık hatta. Artvin’de ayı çıkabilme olasılığı varken hem de. Artvin görülecek yerler içinde kaçırılmaması gereken bir şelale. Daha detaylı okumak için aşağıdaki linke tık tık.

 

Değirmen Şelalesi, Türkiye’nin En Güzel Şelaleleri

Deli Su Şelalesi

Hatay görülecek yerlere şuan yeni bir yer ekliyorum. Yerlisinin çok sık gittiği ama bizim gibi gezginlerin pek listesinde olmayan, bilinmeyen bir şelale Deli Su Şelalesi. Tamamen tesadüf eseri bizi misafir eden İrfan Hocam’ın tavsiyesi üzerine gittiğimiz, hatta bizi götürdüğü ve bizim hayran kaldığımız bir şelale burası. 

Size önerdiğim şelaleler içinde ulaşımı en zor şelalerden biri Hatay Arsuz’da ki Deli Su Şelalesi olacak. Önce Arsuz Hüyük Köyü‘ne gelmeniz gerekiyor. Sonra 6 km yürüyüp dere yatağına iniyorsunuz. Bir 4 km de dere içi yürüyüş. Şelaleden hemen önce de bir kayaya ipe tutunarak tırmanmanız gerekiyor. Tüm bunları yapabilen Deli Su Şelalesi‘ni görebiliyor. Göreceğiniz en berrak sulardan birisini göreceksiniz. Buz gibi sularında yüzerken insan kendini kaybediyor ve hiç dönesi gelmiyor. O kadar yolu yürüdüğünüze değiyor.

Deli Su Şelalesi, Türkiye’nin En Güzel Şelaleleri

Dönüşte o küçük dikenli patikada yolumuzu kaybetmeseydik, o at sineği üstüme konmasaydı, o sinekten kurtulmak için çırpınınca dikenlere dolanmasaydım, İrfan hocam beline kadar dikenli bir çukura gömülmeseydi normal bir dere yürüyüşü olabilirdi ama söz konusu bensem hiç bir şeyin sıradan olması beklenemezdi değil mi? Bacaklarım 5 yaşında bir oğlan çocuğu gibi çizilmiş, çoğu yerim morarmış olabilir. Ben razıyım hayat ama o at sineği bana konmasın.

Düden Şelalesi

Antalya görülecek yerler listemde Düden Şelalesi olmazsa olmaz. Düden Şelalesi Antalya’da iki yerde birden görülür. İkisi de şehir içinden çok güzel görülür. İkisi de aynı şelale aslında. Düden Şelalesi çeşitli kaynaklarda, İskender Şelalesi ve Yukarı Düden Şelalesi olarak da geçmektedir. Aynı zamanda halk arasında Düdenbaşı Şelalesi diyenler de vardır. Bu bahsettiğim yer şehir içinde kalıyor ve Varsak Mahallesi’nde bulunuyor. Düden Çayı 9 kilometre sonra Antalya’nın doğusunda 40 metre yüksekliğindeki falezlerden aşağıya dökülür. Döküldüğü yer Antalya Lara’da bulunuyor. Ardında yüksek yüksek binalar varken önünde çok güzel bir şelale akıyor olması gerçekten görülemeye değer. Lara Düden Şelalesi etrafı yürüyüş parkurlarının olduğu bir piknik alanı aynı zamanda.

Düden Şelalesi, Türkiye’nin En Güzel Şelaleleri

Doğançay Şelalesi ve Prens Havuzları

Son zamanlarda o kadar çok Doğançay Şelalesi fotoğrafı görüyorumki artık yeter deyip ilk fırsatta atlayıp gidiyorum. İstanbul’a yakınlığı ile öne çıkan şelale Sakarya Geyve’de Doğançay Köyü’ne 10 km uzaklıkta bulunuyor. Şelaleye 2 km kala yol toprak yola dönüşüyor ama normal araçların gidebileceği bir toprak yol. Yolun bitiminde aracınızı bırakabileceğiniz bir otopark ve çay içebileceğiniz bir yer göreceksiniz. Oraya arabayı bıraktıktan sonra ormanın içinde açılmış genişçe bir patika yol göreceksiniz. Oradan oldukça dik bir yokuş ineceksiniz. İnmesi kolay da çıkması biraz zorlayabilir. Birde Doğançay Şelalesi’nin yukarılarında Prens Havuzları ve irili ufaklı şelalelerde var. Oraya nasıl gidebileceğinizi? Doğançay Şelalesi’nde kamp yapılır mı? gibi bilgiler için aşağıdaki linke tık tık lütfen.

 

Doğançay Şelalesi ve Prens havuzları, Türkiye’nin En Güzel Şelaleleri

Erfelek Şelaleleri

Erfelek Şelaleleri Samsun’un Erfelek ilçesi Tatlıca Köyü yakınlarında bulunması sebebi ile Tatlıca Şelaleleri diye de anılıyor. Keşfedilmesi çok eskilere dayanmayan 28 adet şelaleden bahsediyorum. Girişi ücretli. Etrafta piknikçiler, hediyelikçiler ve bir tesis bulunuyor. Kamp yasaklanmış. İçeri girdikten sonra iki alternatifiniz var. Biri su yoluna inip tersine suyun kaynağına doğru ilerlemeniz. Bu yol zor. Yer yer iplere tutunarak çıkmanız gerekiyor. Yerler kaygan. Diğer alternatif su yoluna paralel patika yoldan yürümek. Bu yolda da zorlanan gördüm. Ayağınıza lütfen spor ayakkabı giyin. Sıcak havalarda bu muhteşem coğrafyada yüzmeden dönmeyin. Yağmur yağıyordu biz yüzemedik. Samsun görülecek yerler listenize mutlaka eklemelisiniz. Erfelek Şelaleleri’nde en beğendiğim şelale kaç numaralı şelale? Daha detaylı bilgi için aşağıdaki linke tıklıyoruz. 

 

Erfelek Şelalesi, Türkiye’nin En Güzel Şelaleleri

Gürleyik Şelalesi

Gürleyik Şelalesi Nerede? Gürleyik Şelalesi Ankara Nallıhan yakınlarında Mihalıcçık ilçesinde harika bir çay aslında. Alışık olduğumuz yükseklerden dökülen şelaleler yok. Çayda travertenler gibi değişik bir kaya yapısı var. O travertenler havuzalar oluşturmuş. Havuzlar çok derin değil. Suyu oldukça serin. O havuzların içinde yüzüyorsunuz. Tabi yüzecek bir boş havuz bulabilirseniz. Haftasonları mahşeri bir kalabalık oluyormuş. Kesinlikle hafta içi gitmelisiniz. Köylü burayı dışarıya kapattırmaya çalışıyor. Gelenler doğayı mahvetmiş. Her yer çöp. Normalde sit alanı ilan edilmiş ama dinleyen yok. Çay boyunca 3 km yürüdüğünüzde Subaşı Şelalesi’ne de ulaşabilirsiniz.

Gürleyik Şelalesi, Eskişehir. Türkiye’nin En Güzel Şelaleleri

Eskişehir Gürleyik Şelalesi kac saat? Eskişehir Gürleyik Şelalesi arası yaklaşık 118 km. Bu da yaklaşık 2 saat yol demek. Ben yollarını çok sevdim ama arkadaşım için korkutucuydu. Virajlı ve yokuş yollar gidiyorsunuz. Nallıhan Milli Parkı’ndan Yunus Emre Türbesi yoluna dönmeniz gerekiyor. Toplu taşıma ile Mihalıcçık’tan kalkan araçlarla Gürleyik Köyü’ne ulaşabilirsiniz.

Gürleyik Şelalesi’nde mangal yapılır mı? Piknik, kamp, yüzmek yasak ama jandarma kapıda girişe izin veriyordu. Tek dikkat ettiği maskeydi ve olmayana yapıştırdı 900 TL. Onun haricinde girmemize engel olmadılar. Her şey yasak olmasına rağmen her yer kampçılarla doluydu ve neredeyse hepsi mangalını yakmıştı.

Gürleyik Şelalesi yolu, Eskişehir. Türkiye’nin En Güzel Şelaleleri

Gürleyik Şelalesi Giriş Ücreti var mı? Gürleyik Şelalesi’ne giriş ücreti bulunmuyor. Köyde arabanızı bırakmanız için iki tane otopark var. 20 TL ücretli. Yola bırakırsanız ceza kesiliyor. Öyle bir organize olmuşlar ki otoparktan başka şansınız kalmıyor. Aşağıdaki otoparkı çok tatlı bir çift işletiyor. Ben çay boyunca yürüyüp insansız bir yer bulunca attım kendimi suya. Çok uykusuz yola çıkmıştım. O kadar uykusuzluktan, yorgunluk ve sıcaktan sonra ilaç gibi geldi ama hery er ÇÖP ÇÖP ÇÖP. Bu kadar pis olmayı nasıl başarıyoruz 

Antalya görülecek yerler listemde bir şelale daha. Antalya şelale bakımından çok zengin. Gizlikent Şelalesi Antalya Fethiye’de Saklıkent Kanyonu’na 10 dakika mesafede bulunuyor. Bir gece yarısı “gidelim kamp yapacak bir yer buluruz” deyip gittiğimiz yerde, “çadır kurmanıza gerek yok, kamelyalarda yatabilirsiniz” dediler. Meğer işletmecisine sormuşuz. Birisi hemen yatacak yerimizi gösterdi. Ben seçtim içlerinden en güzelini. Sonra sıcak duşumuz var dediler. Hep dört ayak üstüne düşerim de bu yolculukta kırk ayak falan olduğumu düşünmeye başladım. Sabah erken kalkmamıza rağmen şelaleye girmemek nasıl bir hata oldu. Mahşeri bir kalabalık oluyor. Devamlı tur geliyor. Bir şelaleye kaç kişi sığar merak ediyorsanız burada görebilirsiniz.  Bir sürü merdiven iniyorsunuz. Sonra derede yürümeniz gerekecek. Terlik cinsi şeylerle gitmeyin. Bileğinizi burkarsınız. Islanmadan şelaleye gidebilmeniz mümkün değil. Giriş 5 TL (2020) Girişte harika bir restoran ve hediyelikçiler de var. Sezon dışı tekrar gitmeliyim. Turların arasına denk getirirseniz insansızda yakalayabiliyorsunuz.

Gizlikent Şelalesi, Türkiye’nin En Güzel Şelaleleri

Güzeldere Şelalesi

Düzce görülecek yerler içinde Güzeldere Şelalesi yer alır. Güzeldere Şelalesi Düzce Gölyaka’da bulunuyor. Girişi ücretli. İçeride kamp yapabileceğiniz gibi ağaç evlerde de kalabilirsiniz. Güzeldere Şelalesi‘ne bir hayli merdiven inerek ulaşıyorsunuz. Vardığınız son nokta bir balkon gibi şelaleyi karşıdan görüyor. Dereye inemiyorsunuz. Şelale’nin yanına gitmek için trekking gruplarının peşine takılacaksınız ve o ormanda yürüyeceksiniz. Ben fotoğrafçı bir grupla gitmiştim. Sonbahardı ve doğa sanatını icra ediyordu. O merdivenler sararan dökülmüş yapraklarla doluydu. Yine olsa yine sonbaharda giderim. Daha fazla bilgi ve Güzeldere Şelalesi ile birlikte Düzce’de görülmesi gereken yerler listesi yazımın linki aşağıda.

 

Güzeldere Şelalesi, Türkiye’nin En Güzel Şelaleleri

Gelin Şelalesi 

Antalya görülecek yerler listesine bir şelale daha ekleyelim. Sanırım Antalya bölgesinde giderken en çok zorlandığım şelale burasıydı. Aynı yolda en az üç kez gidip geldik. Antalya’lı gezgin bir arkadaşım yönlendirmeseydi hayatta bulamayacaktım sanırım. Gelin Şelalesi Antalya Serik’te bulunuyor. Antalya’ya 67 km Serik’e ise 27 km uzaklıkta. Navigasyona yazdığınızda sizi yanlış götürüyor. Sola sap dediği yerde sapmamız en büyük hata olmuştu.

Gelin Şelalesi’ne gidebilmek için Akbaş Göleti’nden geçmeniz gerekiyor ve tamamen toprak yollara sapıyorsunuz. Gölü sağınıza alarak yol T şeklinde bitinceye kadar yolu hiç bırakmayın. T olunca sola sapın ve yolun bittiği yere kadar gidin ve parkedin. Sonra dere içinden yürümeniz gerekecek. Gelin Şelalesi’ni görmeden geçme olasılığınız çok yüksek. Dere içinde yürürken sağınızda iple bir tırmanış yapmanız gerekiyor. Dereye sağ taraftan bir su akışı oluyor yani. Orayı tırmanabilen şirinleri görür. Biz gittiğimizde Ağustos’tu ve su oldukça azdı. Haziran gibi daha güzel olabilir. Yolu kolay değil. Bilginize. Bir de her yer çöp olmuş. Bilen gitmiş ve çöp içinde bırakmış. ATMAYIN.

Gelin Şelalesi, Türkiye’nin En Güzel Şelaleleri

Gökbüvet Şelalesi

Antalya görülecek yerler içinde Gökbüvet Şelalesi‘nide ekleyelim. Gökbüvet Şelalesi yolu aynı Gelin Şelalesi’ne gider gibi. Antalya’ya 67 km Serik’e ise 27 km uzaklıkta. Navigasyona yazdığınızda sizi yanlış götürüyor. Sola sap dediği yerde sapmamız en büyük hata olmuştu. Gökbüvet Şelalesi’ne gidebilmek için Akbaş Göleti’nden geçmeniz gerekiyor ve tamamen toprak yollara sapıyorsunuz. Gölü sağınıza alarak yol T şeklinde bitinceye kadar yolu hiç bırakmayın. T olunca sola sapın ve yolun bittiği yere kadar gidin ve parkedin. Sonra dere içinden yürümeniz gerekecek. Buraya kadar Gelin Şelalesi ile aynı gördüğünüz gibi. Dere içinde yürürken sağınızda Gelin Şelalesi, düz devam ettiğinizde Gökbüvet Şelalesi’ne çıkıyorsunuz. Çok yüksekten dökülmüyor ancak önünde oluşturduğu gölet yüzmek için çok elverişli. Dere içinde yürüdüğünüz yollar hiç kolay değil. Ayağınıza mutlaka bot yada spor ayakkabı giyin.

Gökbüvet Şelalesi, Türkiye’nin En Güzel Şelaleleri

Harbiye Şelalesi

Hatay görülecek yerler listesinde Harbiye Şelalesi’ni görürsünüz. Bende çok merak etmiştim. Harbiye Şelalesi Hatay’ın Defne ilçesinde, Hatay merkeze 8 km uzaklıkta bulunuyor. Harbiye Şelalesi’ne Hatay merkez Uzun Çarşı’dan minübüslerle de ulaşabilirsiniz. Harbiye Şelalesi baya şehrin içinde kalmış. Giriş ücreti yok. Şelale dere üzerinde pek çok şelaleden oluşuyor. Her şelalenin yanına, yamacına hemen bir restoran kurulmuş. Bildiğin dere boyunca restoranlar var. Bir hayli de kirlenmiş. Girişinde uzunca bir çarşıda hediyelikçiler bulunuyor. Hatay’a gitmişken görmeden dönmeyin. Eski hallerinde görebilmeyi çok isterdim. 

Harbiye Şelalesi, Türkiye’nin En Güzel Şelaleleri

Ilıca Şelalesi

Ilıca Şelalesi son zamanlarda sosyal medyada en çok fotoğrafı paylaşılan şelalelerden biri olabilir. Kastamonu görülecek yerler sıralamasında önemli bir yere sahip. Horma Kanyonu‘nun bittiği noktada 15 metreden dökülen Ilıca Şelalesi muhteşem bir final sergiler. Ilıca Şelalesi Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesinde bulunuyor. Pınarbaşı’ndan çıktıktan sonra yol ikiye ayrılır. Soldan giderseniz direkt Ilıca Şelalesi’ne gidersiniz. Düz giderseniz Horma Kanyonu girişine gidersiniz. Direkt gittiğinizde yürüyüş mesafeniz sadece 10 dakika.

Eğer teknik bir kanyonun içinin nasıl olduğunu görmek isterseniz Horma Kanyonu girişinden girip, yürüyüş platformundan 3 km yürüyerek Ilıca Şelalesi’ne ulaşabilirsiniz. Yürümekte zorlananlar direkt gider. Gücü yeten kanyonun içini kaçırmasın. Her iki girişte ücretli ama ücretler sembolik. 5-10 TL arası (2021)  Her iki girişini ayrı ayrı anlattığım, hatta teknik kanyon geçişini de yaptığım yazılarımı okumak için aşağıdaki linklere tıklayın lütfen. Son olarak lütfen ama lütfen ÇÖP ATMAYIN. Kanyonun içi çöp dolmuş.

 

Ilıca Şelalesi, Türkiye’nin En Güzel Şelaleleri

Kuzalan Şelalesi

Giresun görülecek yerler listemde Kuzalan Şelalesi ve Mavi Göl var. İkisini birbirinden ayırt edemedim. Şelalenin yanına bonus bir de göl ekledim. Kuzalan Şelalesi, Mavi Göl’e giderken yol üstünde, Giresun’a 32 km, Dereli ilçesine 13 km uzaklıkta bulunuyor. Kuzalan Şelalesi ve Mavi Göl Tabiat Parkı 60 farklı familyaya ait 129 bitki türü, 36 familyaya ait 105 kuş türü de bu tabiat parkında yaşıyor. Ayrıca görsel bir şölen sunuyor. Şelale ile göl arası da 1 km. Kuzalan Şelalesi, yoldan giderken görebileceğiniz bir şelale ama yol kenarına bir otopark yapmışlar. Her iki girişine de biletçi koymuşlar ve ücretli oluvermiş. Yol üstünde olduğu için oldukça kalabalık oluyor. Yaz aylarında herkes suya giriyor. Fotoğraf çekmek isteyenler çok erken gitmeli. Daha detaylı bilgi için aşağıdaki linke tıklıyoruz değil mi?

 

Kuzalan Şelalesi, Türkiye’nin En Güzel Şelaleleri

Kurşunlu Şelalesi

Antalya görülecek yerler içinde Kurşunlu Şelalesi‘nin önemi büyüktür. Hatta Kenan Evren’in bir evi ormanın içinde dere kenarında yapılmış. O kadar çok sevmiş burayı. Ben gittiğim dönemde de kullanılmıyordu ama şuan son durumunu bilmiyorum. Antalya’da yaşadığım dönemde bolca gitmişliğim var Kurşunlu Şelalesi’ne. Antalya-Mersin karayolunun 15’nci kilometresinden sola dönüyorsunuz. Sonra 7 km daha gidince Kurşunlu Şelalesi’nin mesire alanına ulaşıyorsunuz. Kurşunlu Şelalesi 18 metreden dökülüyor. 7 tane küçük gölet, aralarda çavlanlar, küçük şelaleler ile 2 km’lik bir kanyon içinde Kurşunlu Şelalesi. Çevrede oksijeni bol yürüyüşler yapabileceğiniz bir yer. Kartpostal gibi görüntüler yakalayacaksınız. Haftasonları çok kalabalık olduğunu unutmayın.

Küp Şelaleleri

Adana görülecek yerler arasına Küp Şelalesi‘ni eklemeyen pişman olur. Buraya şelale demek haksızlık olur. Adana’nın Aladağ ilçesine 10 km uzaklıkta bulunan Şelale Vadisi 1,5 km’lik bir kanyonun içinde bulunuyor. Burası Şelale Vadisi olarak anılıyor. Tam 10 tane şelale varmış. Şelalelere giden bir yürüyüş platformu yapılmış ama su öyle bir gür gelmişki sel almış götürmüş. Tünelden geçer geçmez çıktığınız alanda kamp yapabilirsiniz. Karavana uygun. Mustafa abi ve ailesi orada küçük bir evde yaşıyor. Gözleme, çay bulabilirsiniz. Mustafa abi bizi salsa biz yıkılan tarafa yürüyüp bir bakacaktık ama salmadı. Geniş bir alanda su kuvvetli akıyor. Hatta bir adam kucağındaki küçücük çocukla suya girdi. Çocuğu taşa koydu. Çocuk kaydı düştü. Kütüğün altına girdi. Adam çekip almasa, biraz geç kalsa, o delik biraz daha büyük olsa çocuk şimdi yaşamıyordu. Yapmayın böyle şeyler.

Küp Şelalesi, Türkiye’nin En Güzel Şelaleleri

Küreklidere Şelalesi

Küreklidere Şelalesi, Bursa’nın  Yıldırım İlçesi’de Hamamlıkızık Köyü  içerisinde bulunuyor. Küreklidere Şelalesi, şehir merkezine yaklaşık 19 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Arabayla çok yakınına kadar gidilebiliyor. Hatta şelalenin döküldüğü yere de inebiliyorsunuz. Küreklidere, Uludağ’daki eski wolfram madeninden başlayıp 1900 metre yükseklikten Bursa’ya kadar Uludağ’dan iniyor. Bu dere üstünde bir sürü şelale varmış. Küreklidere Şelalesi 80 metre yükseklikten dökülen en yüksek şelalesi. Aslında birkaç kırımdan düşerek dökülüyor. Tek bir kırım değil. Kırımların arasında da yüzülebilecek göller oluşturuyor. Bursa görülecek yerler için güzel bir alternatif. Yakınlarında Saidabat Şelalesi’de var ama artık orası tamamen ticari olmuş. Pek görülecek birşey de kalmamış bence.

Küreklidere Şelalesi, Türkiye’nin En Güzel Şelaleleri

Maral Şelalesi

Maral Şelalesi Artvin Borçka’da bulunan Karçal Dağları’nın içinde yemyeşil  coğrafyasında akan Maral Deresi üzerinde bulunur ve 63 metreden dökülür. Bizim gittiğimiz zaman Maral Şelalesi yolu yapılıyordu. Bizim araç çıkmamıştı da 45 dakika yürümek zorunda kalmıştık. Hal böyle olunca da tam akşam saati görebilmiştik ve de bu sebepten dolayı yüzememiştik. Şimdilerde ulaşım daha kolaydır. Oldukça dik ve düzensiz merdivenlerden şelalenin döküldüğü yere inebiliyorsunuz. Artvin görülecek yerlerin en başına yerleştirebileceğiniz bir şelale Maral Şelalesi.

Maral Şelalesi’ne giderken Maçahel Geçidi’nden geçmeniz gerekiyor. Buradaki sis denizi şimdiye kadar gördüğüm en efsanevi sis denizi. Tam iki kez gittim şimdiye kadar ve yine olsa yine giderim. Aşağıdaki linklerden daha detaylı okumanız mümkün.

 

Maral Şelalesi, Türkiye’nin En Güzel Şelaleleri

Manavgat Şelalesi

Antalya görülecek yerler arasında Manavgat Şelalesi’nin ayrı bir yeri vardır. 4 yıl Antalya’da yaşayıp da bir kez bile gitmemiş olmama hayret ediyorum. Seneler sonra gittim. Antalya Manavgat Şelalesi arası 72 km ve adını aldığı Manavgat’a da 3 km uzaklıkta bulunuyor. Manavgat Şelalesi bildiğimiz diğer şelaleler gibi metrelerce yüksekten dökülmez ama çok geniş bir alandan dökülür ve debisi de yüksektir. 3-4 metre gibi bir falezden dökülüyor. Girişi ücretli ve çevresinde alış veriş merkezi gibi bir alan var. Hediyelikçiler, restoranlar çeşit çeşit. Karşı kıyısında piknik yapanlar gördük ama normal girişinden girdiğinizde böyle bir şey yapamazsınız. Girişinde geniş bir otoparkı var. Her zaman çok kalabalık oluyor.

Manavgat Şelalesi, Türkiye’nin En Güzel Şelaleleri

Mençuna Şelalesi

Artvin görülecek yerleri gezmeye devam ediyoruz. Mençuna Şelalesi Kamilet Vadisi’nin derinlerinde, ormanın içinde saklanmış gizli bir cennet gibi. Mençuna Şelalesi’ni görebilmek için yarım saat kadar hafif bir tırmanış yapmanız gerekecek. Ormanın içinden ilerleyebilmeniz için bir patika yol ve merdivenler yapılmış. Yürüdükçe yürüyorsunuz. İnatla şelale gözükmüyor. Tam ümidiniz ve sabrınız tükenirken duyuyorsunuz suyun sesini. Karşınıza önce bir asma köprü çıkıyor. Üstünden geçerken muhteşem Mençuna Şelalesi‘ni görüyorsunuz. Gel de kendini suya atma. Arıların suya üşüşmesi gibi atlamıştım suya. Buz gibi olduğunu söylemem gerek. Hayatımın en güzel çekilememiş ama hafızama kazına karesi buraya aittir. Suyun üstüne uzanmış halde metrelerce yüksekten üstüme dökülen suyun görüntüsünü unutmam mümkün değil. O büyülü anları uzun uzun anlattığım yazımın linki hemen aşağıda. Oradaki o tatlı insanlara selam olsun.

 

Mençuna Şelalesi, Türkiye’nin En Güzel Şelaleleri

Muradiye Şelalesi

Van görülecek yerler içinde en özel yerlerden biri benim için Muradiye Şelalesi. Muradiye Şelalesine toplu taşımayla gidecek olanlar Çaldıran minübüslerine binmeli. Şelale, Muradiye ilçesinden sonra çünkü. En çok bu hata yapılıyormuş. Özel araç parketmek  5 TL (2018) kaç kişi olursanız olun. Şelaleye giden arazi özel kişilere ait. Onlarda geçiş ve otopark için bedel biçmişler. Muradiye Şelalesi’ne bir asma köprüyle geçiliyor. Hafta sonuna denk gelirseniz piknik yapan insanlar, bolca duman ve kalabalıkla karşılaşacaksınız. Yapacak bir şey yok. Muradiye Şelalesi‘nin kaynağı Tendürek Dağı. Tendürek Dağı sönmüş bir volkan. Muradiye Şelalesi Bendi Mahi Çayı üzerinden de 18 metreden oldukça geniş bir alandan dökülüyor. Kış aylarında o kadar soğuk oluyormuş ki bu şelale donuyormuş. Bu kadar hızlı ve gür akan bir şelalenin donabileceğine insan inanamıyor. Artık kaç derece soğuk oluyorsa? Van görülecek yerler ve Muradiye Şelalesi için aşağıdaki linke tık tık.

 

Muradiye Şelalesi, Türkiye’nin En Güzel Şelaleleri

Nüzhetiye Şelalesi

Dilime dolanan şelalelerin içinde en beğendiğim şelalelerden biri İstanbul’a yakın şelaleler arasında Gölcük’teki Nüzhetiye Şelalesi en başta gelir sanırım. Nüzhetiye Şelalesi’nin fotoğraflarını gördüğümde gitmek için müthiş bir istek duyuyorum. Yemyeşil, sanki Türkiye değil de Güney Amerika fotoğrafları gibi. Kocaeli gezilecek yerler, Kocaeli görülecek yerler diye baktığınızda üst sıralarda adını göreceksiniz zaten. En son Damla reklamlarında seyrettiğiniz şelale burası işte. Nüzhetiye Şelalesi Kocaeli’nin Gölcük ilçesinin Nüzhetiye Köyü’nde bulunuyor. Doğu Karadeniz ve Kafkasya’dan göçen Gürcülerin yaşadığı bir orman köyü burası. Samanlı Dağları’nda bulunan Nüzhetiye Köyü’ne 5 km ötede bulunan köyün adını almış Nüzhetiye Şelalesi.

Nüzhetiye Şelalesi trekking yapanların da listesinde. Yürüyüş için uzun, ormanın içinden geçen bir yoldan gittim ben. Herkesin ulaşabileceği yol ise Alabalık çiftliğine gelip, aracınızı bırakıp dere içinden 4 km yürümek. Bu yolda çok kolay değil. Bazı yerlerde ipe tutunarak çıkıyorsunuz. Islanmadan gitmek zor. Zaten oraya kadar gidip o şelalede yüzmemek de ne bileyim yani. Daha detaylı okumak için aşağıdaki linke tık tık.

 

Nüzhetiye Şelalesi, Türkiye’nin En Güzel Şelaleleri

Oylat Şelalesi

Bursa görülecek yerler içinde yine sevdiğim bir yer Oylat Şelalesi. Bursa’nın İnegöl ilçesine bağlı Oylat Köyü’nde bulunan şelale kaplıca bölgesine 3 km yürüyüş mesafesinde bulunuyor. Ben buraya kış aylarında gitmiştim. Kar henüz yağıyordu ve muhteşem bir görsellik içinde büyülenmiş gibi yürümüştük. Heleki kar varken yürümek kolay değil ama sadece 3 km’cik. Oylat kaplıcalar bölgesi aynı zamanda şifalı suları ile de zaman geçirebileceğiniz bir yer. Daha ayrıntılı okumak için aşağıdaki linke tık tık.

 

Oylat Şelalesi, Türkiye’nin En Güzel Şelaleleri

Palovit Şelalesi

Rize görülecek yerler şelale kısmında ünlü Palovit Şelalesi var. Palovit Şelalesi Rize Çamlıhemşin’de bulunuyor. Kaçkar Milli Parkı sınırları içerisinde. Tam üç kez gittim buraya. En güzeli ilk gittiğimdi. Kimsecikler yoktu ve şu anki halinden çok daha bakirdi. Palovit Deresi akıyor akıyor sonra şelaleye dönüşüyor. Palovit Şelalesi 15 metreden dökülüyor ama ne dökülmek. Palovit Şelalesi, Karadeniz’de gördüğüm en kuvvetli akan şelaleydi. Öyle ki yaklaştıkça sıçrattığı sularla sırılsıklam olursunuz. İster karşısına geç izle fotoğraflar çek, ister yapılmış olan merdivenle döküldüğü yere in. Sık bir ormanın içinde yer alan şelalenin etrafı da çok güzel. Son yıllarda arap istilasında olan şelaleye turların saatlerine bakarak giderseniz daha az insanlı yakalayabilirsiniz. Aşağıdaki yazımın içinde Palovit Şelalesi’ni daha detaylı okuyabilirsiniz. 

 

Palovit Şelalesi, Türkiye’nin En Güzel Şelaleleri

Sızır Şelalesi

Sivas görülecek yerler şelale listemizde Sızır Şelalesi var. Sızır Şelalesi yolumuzun üstünde tamamen tesadüf eseri uğradığımız bir yer olmuştu. Sivas’ta böyle güzel bir şelale görmeyi de düşünmemiştim. Sızır Şelalesi, Sivas’ın Gemerek İlçesinde bulunan Sızır kasabasına 1 km uzaklıkta Göksu deresi üzerinde bulunuyor. Bu sebepten Göksu Şelalesi olarak da anılıyormuş. Göksu Deresi Kızıl Irmak’ın bir kolu aynı zamanda. Arabayı bıraktığınız yerden 2 dakika yürüdüğünüzde şelaleye ulaşıyorsunuz. Etrafında bir tesis var. Herhangi bir giriş ücreti yok. Şelale sağlı sollu oldukça geniş bir alandan dökülüyor.

Buz gibi sularına kendimi attığımda sıcak bir Temmuz günüydü. Ortam mayo bikini ile yüzmeye uygun değil. Benim böyle zamanlar için kolay kuruyan şelale şortum ve tişörtüm oluyor genelde ama bu sefer onları giymeye sabredemeden atmıştım kendimi sulara. Sızır Şelalesi doğal sit alanı içerinde. Etrafında bolca piknik yapmışlar ve dünyalar kadar ÇÖP ATMIŞLAR. Çöp atmayın. Bu memleket bizim. Tesisin şelaleyi gören masalarında çay içmek çok keyifli. Tek sinir bozucu şey bardak çay alamamanız olacak. İki kişi koca çaydanlık çayı nasıl içsin arkadaş? El insaf.

Sızır Şelalesi, Türkiye’nin En Güzel Şelaleleri

Su Düşen Şelalesi

Yalova görülecek yerler içinde bir şelale daha Su Düşen Şelalesi. Sudüşen Şelalesi‘ne gitmek için önce Yalova’ya bağlı Termal‘e ulaşmak gerekiyor. Oradan da Üvezpınar tabelasını takip edin. Yol da bir yerlerde tabela var ama bence yeterli değil. Vardığınızda yokuşa arabanızı parkedip iki dakika yürümeniz gerekecek. Orada çay içebileceğiniz bir tesis bulunuyor. Şelalenin yanına kolayca gidebiliyorsunuz. Eğer şelalenin tepesine çıkayım derseniz arabayla saptığınız yoldan çıkıp yukarıya gitmeniz gerekiyor. Biraz ileride dere yatağına inebileceğinizi göreceksiniz. Oradan yürüyüp tepesine de çıkabilirsiniz. Daha ayrıntılı bilgi için aşağıya yine link bırakıyorum.

 

Su Düşen Şelalesi, Türkiye’nin En Güzel Şelaleleri

Tar Deresi Bulut Şelalesi

Rize görülecek yerler listemin en başında yer alır Tar Deresi Bulut Şelalesi. Tar Deresi Bulut Şelalesi’ne gidebilmek için Çamlıhemşin’den geçmeniz gerekiyor. Çamlıhemşin biter bitmez yol ikiye ayrılıyor. Siz solda ki Ayder Yaylası tabelasından sapacaksınız. Tar Deresi Bulut Şelalesi Çamlıhemşin’e 11 km, Ayder Yaylası’na ise 7 km uzaklıkta. Çok güzel manzaralardan geçtikten sonra tabelasını ve giriş kapısını görüyorsunuz. Giriş kapısında arabanızı parkedip 2 km’lik yürüyüş yolunu katetmeniz gerekiyor. Kişi başı 3 TL, öğrenci 1,5 TL (2019) ücreti var. Biz gittiğimizde kapılar açıktı ve kimsecikler yoktu. Araçla şelalenin oraya kadar gidebildik. Türkiye’nin en yüksek rakımdan dökülen şelalesi olma özelliği taşıyan tek şelale Tar Deresi Bulut Şelalesi’miş. 3 ayrı kademeden oluşan şelalenin, toplam uzunluğu 250 metreymiş. Bulut Şelalesi, Tar Deresi üzerinde bulunuyor. Adını da buradan alıyor. Rize görülecek yerler yazım tam da şimdi okumanız gereken yazı olacak. Tar Deresi Bulut Şelalesi’de var yazımın içinde. 

 

Tar Deresi Bulut Şelalesi, Türkiye’nin En Güzel Şelaleleri

Türkmen Şelalesi

Türkmen Şelalesi ya da diğer adıyla Su Uçan Şelalesi Manisa’nın görülecek yerler listesinde. Türkmen Şelalesi yol tarifi yapacak olursak Manisa, Aliağa ve Menemen arasında kalan bölgede yer alan şelalenin bir kısmı Aliağa’da, bir kısmı da Manisa’da kalıyor. Şelaleye Aliağa’nın Karakuzu Mahallesi’nden, Manisa’nın Türkmen Mahallesi’nden ya da Menemen’in Çukurköy mevkiisinden ulaşmak mümkün. Manisa – Türkmen Şelalesi arası kaç km derseniz eğer, 43,8 km. 1 saat 14 dakika sürüyor tam olarak. Tabi bu sizin gittiğiniz hız, verdiğiniz molalara göre değişir.

Türkmen Şelalesi’nde bir küçük şelale bir de biraz daha yürüdüğünüzde Türkmen Şelalesi bulunuyor. Türkmen Şelalesi tüm kaynaklarda 30 metre olarak gözüküyor ama bizim iple ölçümümüze göre 47 metre yükseklikte. O şelalenin tepesiden aşağıya indiğimi gururla bilgilerinize sunarım. Bu konuda eğitimi olan sporcular, dağcılar, kanyoncular Türkmen Şelalesi’nin tepesine yapılan kalıcı boldlar sayesinde inebilirler. Şimdi napıyoruz? Daha detaylı bilgi için aşağıdaki linke tıklıyoruz.

 

Türkmen Şelalesi, Türkiye’nin En Güzel Şelaleleri

Yarhisar Şelalesi

Bursa Görülecek Yerler şelale listesinde Yarhisar Şelalesi var. Yarhisar Şelalesi nerede? ona bir bakalım. Yarhisar Şelalesi Bursa’nın Yenişehir ilçesinde Yarhisar Köyü’nde bulunuyor. Şimdi de Yarhisar Şelalesi’ne Nasıl Gidilir? yol tarifi yapayım. İlk önce navigasyonun doğru bir şekilde götürdüğü bilgisini vereyim. O an navigasyon kullanamıyorsanız önce Yenişehir‘e, oradan Yarhisar Köyü‘ne gitmelisiniz. Yoldaki Cennet Kanyonu tabelalarını da takip edebilirsiniz. Cennet Kanyonu’nun başlangıç noktası Yarhisar Şelalesi’nden başlıyor. Bilecik üzerinden gidecekseniz Abadiye Köyü üzerinden ulaşabilirsiniz. Şelale Abadiye Köyü’ne 1 km uzaklıkta bulunuyor.

Yarhisar Şelalesi, Bursa

Yarhisar Şelalesi yerli halkın gözdesi konumunda. Covid yasaklarında bir pazarımızı köyde geçirelim dedik. Yasaklara rağmen Bursa’dan bile arabayla gelenlerle doldu taştı. Tabi akşam 4’ten sonra oldu bu kalabalık. Gündüz gelen giden oldu sadece. Biz şelale keşfi için oradaydık. Şelalenin üstüne çıkmak için sol taraftan yukarıya giden toprak yolu tırmanıp sonra bir tarladan geçip dere yatağına inmeniz gerekiyor. Dere yolunda ıslanmadan, yüzmeden oraya ulaşmanız mümkün değil. Tepesine çıkmak için bir sebebiniz de yok. Biz şelaleden ipli iniş ve de zipline yapmak için oradaydık ve yaptıkta.

Yarhisar Şelalesi, Bursa

Yarhisar Şelalesi’nde suyun döküldüğü yer dümdüz gözüküyor ya, o kısım yapaymış. Sağ tarafta göreceğiniz bina eski bir değirmenmiş ve o değirmene su çekmek için kanal yapılmış. Kim yaptıysa oldukça güzel yapılmış. Doğal duruyor. Şelale iki dağın arasından, yardan dökülüyor. Adının hakkını veriyor. İnternet ve telefon köyde de şelalede de sıkıntılı çalışıyor. Navigasyona tekrar ihtiyaç duyduğunuzda internet için geldiğiniz yoldan biraz geri gitmeniz gerekecek. Yarhisar Şelalesi kampa uygun. Önündeki kumsalında kamp yapabilirsiniz. Karavanla gitmeyi düşünürseniz sadece bir yada iki karavanın anca sığacağını unutmayın. Herhangi bir tesis yok. Köy hemen yakınında. Çeşme çok yakın. Alış verişinizi yapıp gelin.

Yerköprü Şelalesi

Mersin görülecek yerler içinde Yerköprü Şelalesi mutlaka olmalı. Yerköprü Şelalesi’ne öyle geçerken uğrarım diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Şelale için bizzat kalkıp gitmelisiniz. Yerköprü Şelalesi Mersin’in Mut ilçesine 35 km uzaklıkta bulunur. Yerköprü Şelalesi Tabiat Anıtı ilan edilmiş ve bir giriş ücreti var. Kamp yapılamıyor. Ermenek Çayı üzerinde bulunan şelaleye ulaşabilmek için giriş kapısından sonra 20 dakikaya yakın yürümeniz gerekiyor. Yürürken de manzaradan manzaraya geçiyorsunuz. Yüzmek yasak ama dere kısmında yüzebilirsiniz bence. Şelaleye vardığınızda önündeki platformdan şelaleyi izliyorsunuz. Şelalenin arkasında bir mağara var. Yani bana göre mağara. Meğer orası bir tünelmiş. Oldukça karanlık ve ürkünç gözüküyordu. 

Kamp yapmaya uygun değil. Kamp yasak. Bir de Konya’da Yerköprü Şelalesi var. İkisini birbirine karıştırmayın.

Yerköprü Şelalesi, Türkiye’nin En Güzel Şelaleleri

İnstagram hesabımdan hala takip etmediniz mi? 😉 nerdesinbahar

Gezdikçe, gördükçe, sevdikçe yazı kendini zaman içinde güncelleyecektir.

Keyifle…

Paylaşmak güzeldir!

Reklamlar

İlgili yazı

2 Comments

  • Asya ve Avrupa’nın en büyük, Dünya’nın en büyük 3. şelalesi olan Tortum Şelalesinden bahsetmeyi unutmuşsunuz maalesef.

    Reply
    • Avatar photo
      Author · Edit

      Gitmediğim görmediğim yerleri internetten bulduğum fotoğraf ve bilgilerle yazmayı tercih etmiyorum. Oraya da gittiğimde bu listede yerini alacaktır emin olun 😉

      Reply

Yorum Yaz

Your email address will not be published. Required fields are marked *