Vinyet Nedir? Nereden Alınır? Online Vinyet

Vinyet Nedir? Nereden Alınır? Online Vinyet

Reklamlar

Loading

Vinyet nedir? Hangi ülkede nereden ve nasıl alınır? Online Vinyet ücretleri ne kadar? Alınmazsa ne olur? Yurtdışına kendi aracımızla çıkabilmek için bazı şartlar gerekiyor. İlk adımı Yeşil sigorta, ikinci adımı ise vinyet. Bu yazıda kendi deneyimlerimi ve ihtiyacınız olan tüm bilgileri bulabilirsiniz. Avrupa’ya ve Balkanlar’a kendi aracı ile gitmeyi düşünenler bu yazıyı çok sevecek. Haydi başlayalım ama önce Yeşil Sigorta nasıl alınır? alttaki tıklayarak öğrenebilirsiniz. Sonra da yollarda özgürce sürebilmek için ülkelerin şartlarını öğrenelim.

Yeşil Sigorta Nasıl alınır?

İnstagram’dan takip etmek için @ nerdesinbahar

Balkan turuna çıkacak olanlar ve Avrupa’ya aracı ile gitmek isteyenler için rehber niteliğinde bir yazı oldu. Ben bu bilgilere ulaşabilmek için bir hayli uğraşmak ve araştırmak zorunda kalmıştım. Bazılarını deneme yanılma yöntemi ile öğrendim. Balkan Turu için Yunanistan ile başlayıp  Arnavutluk, Makedonya, Karadağ, Bosna Hersek, Hırvatistan, Sırbistan, Bulgaristan başlıklarına bakabilir. Ülkeler alfabetik sıraya göre sıralanmştır.

Vinyet nedir?

Türkiye’den Avrupa’ya kara yolu ile gidebilmek veya Türkiye’ye gelebilmek için otoyolları kullanmak gerekiyor. Bu otoyollar için de para ödemek gerekiyor. Para ödeyerek aldığınız belgeye, bilete, karta veya pula kısaca Vinyet (uluslararası yazılışı Vignette) deniyor. Eskiden cama yapıştırılan etiketler gibi uygulamalar varmış ama günümüzde kullanılmıyor.

Vinyet Nedir? Nereden Alınır? Online Vinyet
Türkiye sınırı

Vinyet Yol Nedir?

Vinyet yol kısaca paralı yol anlamına geliyor. Bazı ülkelerde bizim ülkemizde de olduğu gibi paralı ve parasız yollar bulunurken bazı ülkelerde köy yollarında bile gidebilmek için mutlaka Vinyet almanız gerekiyor. Bunu ülke ülke yazarken yeri geldiğinde anlatacağım. 

Vinyet Ne İşe Yarar?

Vinyet’in ne olduğu hakkında basit ve kısaca bilgi sahibi olduktan sonra Vinyet ne işe yarar? bakalım. Vinyet Avrupa’da bulunan köprü ve otoyollardan geçebilmemizi sağlar. Her ülke için de farklı ücret ödemeniz gerekir. Aylık, haftalık, yıllık hatta bazı ülkeler için sadece haftasonu geçerli olan Vinyet almanız gerekir. Tam da burada insan neyi nereden kaça alacak tam bir muammaya dönüyor. Göründüğü kadar zor olmamalı ki bunca insan karayolu ile Türkiye’ye gidip geliyor. Bu konunun uzmanları ise yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız oluyor. Vignette ne işe yarar? diye etrafıma bolca sorduğumu hatırlıyorum.

Vinyet Nedir? Nereden Alınır? Online Vinyet
İzlanda

Vinyet Almadan Otoban Kullanırsak Ne Olur?

Vinyet almadan otoban kullanırsak ne olur? sorusunun cevabı kocaman bir Vinyet Cezası olacaktır. Her ülke kendi otoyol ücretine karar verdiği gibi cezasına da kendisi karar veriyor. Bu 300 Euro’da olabilir 50 Euro’da. En az Vinyet cezası kesen ülke Macaristan. Macaristan’da Vinyet almadan otoyolu kullanma cezası 50 Euro iken Slovenya’da 300 Euro. Vinyet almadan otoyolu kullanırken yakalanırsanız bulunduğunuz ülkenin kurallarına göre ceza kesiliyor. Kesilen cezayı 8 gün içinde öderseniz cezanın yarısını ödüyorsunuz. 

Yani 300 Euro ceza kesen bir ülkede 8 gün içinde öderseniz 150 Euro ödemeniz gerekecek. Onu nereye ödeyeceksiniz? Ödemeden çıkmak istesek sınırdan geçebilir miyiz? Hiç almasak olmaz mı? sorularınız peş peşe geldi biliyorum. Çünkü bir Türk olmak bunu gerektirir 🙂

Makedonya

Avrupa’daki herhangi bir otoyolu Vinyet satın almadan kullanırken ister yakalanın ister yakalanmayın sonuç değişmiyor. Yakalandığınızda anında, yakalanmadığınızda ise adresinize gelen ceza makbuzu ile Avrupa peşinizi bırakmıyor. Vinyet almadan yakalandığınızda cezanız 5 katı olurken ödemediğiniz takdirde 20 katına çıkabiliyor. “Ben bir daha gitmiycem” desenizde o cezaları size ödetiyorlar. 

Vinyet Nereden Alınır?

İnanın bunlara hiç gerek yok. Şimdi Vinyet nereden alınır? buna bakalım. Arabamla daha önce Yunanistan üzerinden Balkan turuna çıkmıştım ve bu Vinyet olayı hiç sorun olmamıştı. Çünkü Yunanistan otobanlarında gişeler var ve nakit ödeme yapabiliyorsunuz ama İtalya’ya giderken sayısız ülkeden geçmiş her seferinde girdiğimiz ülkenin Vinyet’ini satın almak zorunda kalmıştık. İlk duyduğumda içim şişmişti.

Türkiye’den Avrupa’ya giderken geçtiğimiz sınır kapısı Kapıkule idi. Kapıkule gibi büyük kapılarda Vinyet satın almak hiç sorun değil. Pasaport ve araç kontrol noktasından diğer ülkeye girdiğiniz anda her yerde kocaman kocaman VİGNETTE yazan yerler görüyorsunuz. Bu bazen bir benzin istasyonu, bazen küçük dükkanlar olabiliyor. Neresinin olduğunun önemi yok. Önemli olan yazıyı bulmanız. Geçiş anında görevlilere de sorabilirsiniz. Kapıkule’den çıktıysanız zaten sırası ile Bulgaristan, Sırbistan gibi ülkeleri boydan boya geçiyorsunuz ve otoban dışına çıkmıyorsunuz. 

Kimse size Vinyet almanız gerektiği konusunda uyarı yapmıyor. Bunun sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. 

Online Vinyet, E-Vignette 

Romanya seyahatimi planlarken Bulgaristan’dan geçmem gerekiyordu ve Kapıkule yerine Hamzabeyli ya da Dereköy Sınır kapısını kullanmayı düşündüm. Romanya’ya geçerken de yine küçük kamyoncu sınır kapılarından geçecektim. Daha önce bu yolu deneyimleyenler bana gitmeden almamın hayatımı daha kolaylaştıracağını söyledi. Peki nasıl olacaktı? Gitmeye çalıştığım ülkelerin online Vinyet uygulaması olması işimi çok kolaylaştırdı.

Online Vinyet alırken en dikkat edilecek konu plakanızı ve ülke kodunuzu doğru girmeniz olacak. Herhangi bir yanlışlık yaparsanız sistem plakayı okumayacak, sizde ödemiş olsanız dahi cezalı konuma düşeceksiniz. Aman dikkatli yapın

*** Online Vinyet alırken internet alışverişine açık bir kredi kartınızın bulunması gerekmekte. Ülkelerin para birimleri farklı olduğu durumlarda bazen Euro, bazen Dolar olarak kartınızdan para çekilebileceği gibi sistem ödemeniz gereken tutarı Türk Lirası’na da çevirerek kartınıza yansıtabiliyor. Ben sanal kart oluşturarak biletleri aldım. Bu tarz kur çevirmelerinden dolayı sanal kartınıza ekranda gördüğünüz mebladan biraz daha yüksek para tanımlamanız gerekebilir. Ben tam rakamı tanımladığım birkaç sefer Vinyet’i satın alamadım mesela. Sorunu limiti yükselterek çözdüm. 

*** Aldığım tüm online vinyetleri yazdırmıştım ancak plakaya tanımlı olduğu için hiç soran ya da bakan olmadı.

Vinyet Nedir? Nereden Alınır? Online Vinyet
Dereköy Sınır Kapısı, Bulgaristan

Online Vinyet Hizmeti Olan Ülkeler

Online Vinyet hizmeti olan ülkeler şu şekilde sıralanıyor:

  1. Avusturya
  2. Bulgaristan
  3. Çek Cumhuriyeti,
  4. İsviçre
  5. Macaristan
  6. Romanya
  7. Slovekya
  8. Slovenya

Bu ülkelerin otoyollarını kullanmak için online vinyet hizmeti kullanabilirsiniz. Ücreti öderken siteme gireceğiniz plakanız tanımlandığından sınır geçişlerinde kimse belge sormuyor. Her ülkeyi tek tek yazarken online vinyet adreslerini de sizin için linkleyeceğim. Derli toplu herşeyi içine alan bir yazı olsun.

Online Vignette hizmeti olan ülkelerin biletlerini online almanızı tavsiye ederim. Zira özellikle yaz aylarında gurbetçi geliş ve dönüşlerinde çok uzun kuyruklar olabiliyor. Bu kuyruklara girmekten kurtulursunuz.

Online Vinyet Hizmeti Olmayan Ülkeler

Vinyet Ücreti Ne Kadar?

Vinyet ücreti ne kadar? tek bir kalemde söylemek zor. Her ülkeye göre değişiklik göstermekle birlikte aracınızın cinsine, ülkede kalış sürenize göre değişiklikler gösteriyor. Vinyet’inizi alırken ağırlığı 3,5 ton altında bulunan araçlar için şahsi (kişisel) araç veya motosiklet seçeneğini seçebilirsiniz. Bu tonajın üstündeki araçların farklı ücretlendirildiğini unutmayın. (otobüs, kamyon gibi)

Hangi Ülkelerde Vinyet Gerekiyor?

Hangi ülkelerde Vinyet gerekiyor? az önce kaba taslak öğrendik. Bence her ülke için tek tek yazmak daha açıklayıcı olacak. Böylece hangi ülkeden nasıl vinyet alınır? öğreneceğiniz. İşimize yarayan kısımları not alıp, hatta yazdırarak yanınıza alabileceksiniz. 

2023 Vinyet (Vignette) Ücretleri Ne Kadar?

 

Almanya Otoyol Ücretleri

Almanya Vinyet İstiyor mu? Otoyol ücreti var mı? Almanya otoyolları ve köprüleri tüm binek türü araçlara ücretsiz. Sadece 7,5 ton ve üzerindeki araçlar (buna Alman plakalı araçlar ve yabancı plakalı araçlar da dahil) için ücret alınıyor.

Arnavutluk Otoyol Ücretleri

Arnavutluk otoyolları ücretsiz. Zaten pek doğru düzgün yol da yok para alsınlar. Hız sınırlarına çok dikkat etmelisiniz. Ohrid Gölü çevresinde yer yer 20 km üzerine çıkamamıştım.
 
Vinyet Nedir? Nereden Alınır? Online Vinyet
Arnavutluk
 

Avusturya 2023 Vinyet (Vignette) Ücretleri Ne Kadar?

Avusturya otoyollarını kullanmak için Vinyet satın almanız gerekiyor. Cama yapıştırılan etiketlerden kullanabileceğiniz gibi Online Vinyet satın alabilirsiniz. Avusturya online vinyet için buraya tıklayabilirsiniz. Linke tıklamayanlar için açık adres shop.asfinag.at  Sitenin Türkçe dil desteği bulunuyor.

Avusturya Vinyet ücretleri araba;

  • 10 Günlük Vinyet: 9,60 Euro
  • 2 Aylık Vinyet: 28,20 Euro
  • Yıllık Vinyet: 93,80 Euro

 

Avusturya Vinyet ücretleri Motosiklet;

  • 10 Günlük Vinyet : 5,60 Euro
  • 2 Aylık Vinyet: 14,10 Euro
  • Yıllık Vinyet:  37,20 Euro
 

Belçika Otoyol Ücretleri (2023)

Belçika’da otoyollar tamamen ücretsiz. İyi haber 🙂

Bulgaristan 2023 Vinyet (Vignette) Ücretleri Ne Kadar?

Türkiye’den çıkış yaparken Vinyet satın almamızın zorunlu olduğu ülke Bulgaristan. 2019 yılında puldan vazgeçilip Vignette ve Online Vinyet uygulamasına geçti. Büyük kapılardan geçerken rahatlıkla bulabileceğiniz Vinyet kartını Dereköy sınır kapısından çıkarken göremedim. Gitmeden online vinyet almam çok işe yaradı. Sanal kartımda Dolar ve Euro tanımlı olduğu halde kartıma TL yansıdı. Doğru araç seçimi ve doğru plaka girmeyi unutmayın. 

Bulgaristan online vinyet için buraya tıklayabilirsiniz. Sitenin açık adresi https://www.bg-vignette.com/tr/ Sayfanın Türkçe dil desteği var.

Vinyet Nedir? Nereden Alınır? Online Vinyet
Bulgaristan Romanya Sınır Kapısı

Bulgaristan yol ücreti ne kadar? buna bir bakalım. 

  • 1 Hafta: 8,00 € (Bu vinyet geçerlilik başlangıcından 1 hafta sonra geçerli olur.)
  • 1 ay: 16,55 €  (Bu e-taşıt pulu geçerlilik başlangıç tarihinden itibaren 1 ay geçerlidir.
  • 3 Ay: 29,40 € (Bu vinyet geçerlilik başlangıcından 3 ay sonra geçerli olur.)
  • 1 Yıl: 55,60 €  (Bu vinyet geçerlilik başlangıcından 1 yıl sonra geçerli olur.)
  • 1 Hafta sonu: 5,50 € (Bu vinyet seçilen hafta sonu, Cuma saat 12:00 ile Pazar saat 23:59 arasında geçerlidir.)

Benim ilk aldığım haftasonu paketiydi. Kur farkından olsa gerek ben birkaç ay önce aldığımda 7,80 Euro ödedim. Haftalık olanına ise 10 Euro ödemiştim. Burada şöyle saçma bir uygulamanın da bilgisini vereyim. Dereköy Sınır Kapısı’ndan geçtikten sonra dezenfeksiyon adı altında artı 3 Euro ödemeden bariyer açılmadı. İki fış fış için 3 Euro ödedik. Kapıkule’de bu uygulama yoktu.

Vinyet Nedir? Nereden Alınır? Online Vinyet
Dereköy Sınır Kapısı

Bulgaristan-Romanya Köprü ve Feribot Ücretleri

Bulgaristan Romanya arasında kullanılan pek çok sınır köprüsü var. Onların ücretleri ise şöyle:

Calafat (Romanya) – Vidin (Bulgaristan): 6 Euro 
Giurgiu (Romanya) – Ruse (Bulgaristan): 3 Euro 
Fetesti (Romanya) – Cernavada (Romanya) : 3 Euro (Kredi Kartı ile ödeyebilirsiniz)
Giurgeni (Romanya) – Vadu Oii (Romanya) : 2,5 Euro (Kredi kartı ile ödeyebilirsiniz)

Feribot ücretleri de böyle:

Magurele (Romanya) – Nikopole (Bulgaristan): 11 Euro
Zimnicea (Romanya) – Swishtow (Bulgaristan): 4 Euro (Kişi başı +2 Euro)
Bechet (Romanya) – Oreahovo (Bulgaristan) : 12 Euro (Kişi başı +1 Euro)

Bosna Hersek Otoyol Ücretleri

Bosna Hersek’de genelde pek otoyol yok. Yollar ücretsiz. Çok az ücretli olan otoyollarında Türkiye’deki gibi kullandığın kadar öde sistemi kullanılıyor. Gişelerde ödeme yapabiliyorsunuz. O ücretli yollardan geçmedim.
 
Vinyet Nedir? Nereden Alınır? Online Vinyet
Bosna Hersek

Çek Cumhuriyeti 2023 Vinyet (Vignette) Ücretleri Ne Kadar?

Çek Cumhuriyeti otoyolları da tabiki ücretli ve online vinyet alabileceğimiz ülkeler arasında bulunuyor. Ülkeye giriş yapmadan önce kapılardaki satış noktalarından veya benzinliklerden de alabilirsiniz ama en kolayı online almak. Ödemenizi kredi kartı veya Apple Pay ile yapabilirsiniz. Çek Cumhuriyeti online vinyet için buraya tıklayabilirsiniz. Sitenin açık adresi https://edalnice.cz Türkçe dil desteği bulunmuyor ancak Google çevirici ile Türkçe yapabiliyorsunuz. Denediğimde bu seçeneğin hayatı oldukça kolaylaştırdığını gördüm. 

Doğru araç seçimi ve doğru plaka girmeye azami dikkat edin.

Çek Cumhuriyeti Vinyet ücretleri:

  • 10 Günlük Vinyet: 310 CZK (13 Euro)
  • Aylık Vinyet: 440 CZK (18 Euro)
  • Yıllık Vinyet: 1500 CZN (62 Euro)

 

Fransa 2023 Otoyol Ücretleri

Fransa otoyollarında Türkiye’deki gibi hem kartlı hem de nakit ödeme seçeneğini seçebiliyorsunuz. Cash yani nakit gişesini kaçırmayın. Otoyollarının oldukça pahalı olduğunu söyleyebilirim. https://www.autoroutes.fr/en/key-rates.htm adresinden ya da buraya tıklayarak gideceğiniz yolun ücretini hesaplayabiliyorsunuz. Rotanızın ve gideceğiniz yerin hazır olması gerekir. Yolu tıklıyorsunuz ama güzergah seçenek isim alternatifleri çıkmıyor. Sistem sizin yazmanızı istiyor.

Vinyet Nedir? Nereden Alınır? Online Vinyet
Viscri Köyü, Romanya

Hırvatistan 2023 Otoyol Ücretleri Ne Kadar?

Hırvatistan Vinyet kullanan ülkeler arasında değil. Türkiye gibi kullandığın kadar öde seçeneğini kullanıyor. Hırvatistan otoyollarını kullanmak isteyen sürücüler ödemelerini otoyol üzerinde bulunan gişelere yapabilir. Son güncel durum olarak (‘023) Hırvatistan Euro para birimine resmen geçmiş bulunuyor. (Buradaki fiyatlar güncellenecektir. Artık ödemenizi Euro olarak yapabilirsiniz. (2022 yazında da Euro ile ödeme yapabilmiştik ancak para üstü olarak kendi paralarını vermişlerdi. Artık bu gereksiz bir bilgi tabi)

Hırvatistan Otoyol ücretleri:

  • Bregana – Zagreb: 7 Kuna (0,93 Euro)
  • Zagreb – Lipovac: 128 Kuna (17 Euro)
  • Macelj – Zagreb: 48 HRK (6,5 Euro)
 

Hollanda Otoyol Ücretleri

Hollanda otoyolları tamamen ücretsiz. Sadece iki tüneli ücretli. O da biri 5 Euro diğeri 2 Euro. Akılda tutmaya bile gerek yok sanki. 
 
Vinyet Nedir? Nereden Alınır? Online Vinyet
Romanya

İsviçre 2023 Vinyet (Vignette) Ücretleri Ne Kadar?

İsviçre online vinyet uygulamasına geçmeyen ülkelerden birisi. Vinyetler sınır kapılarında bulunan benzinlik, postane ve TCS gişelerinden temin edilebiliyor. Bir vinyet alıp camınıza yapıştırmanız gerektiği bilgisi bulunuyor. Henüz bunu deneyimlemedim. 

İsviçre Vinyet ücretleri:

  • 1 Yıllık Vinyet : 50 Euro

 

Karadağ (Montenegro) Otoyol Ücretleri

Karadağ’ın bütün otoyolları ücretsiz. Hiç paralısına denk gelmedim. Sadece 4189m uzunluğundaki Sozina Tüneli ücretliymiş ve geçiş ücreti 2,5 Euro imiş. İnşallah geçmemişimdir. Hatırlamıyorum ancak 2019’dan bu yana bir ceza gelirdi değil mi? 😀

 

Macaristan 2023 Vinyet (Vignette) Ücretleri Ne Kadar?

Macaristan için online vinyet satın alabilirsiniz. Sitenin Türkçe dil desteği bulunmuyor. Almanca, İngilizce ve Macarca dil seçenekleri bulunuyor. Macaristan online vinyet almak için buraya tıklayabilirsiniz. Sitenin açık adresi ematrica.nemzetiutdij.hu

Aracınızın tipini doğru seçip, plakanızı doğru yazıp ve de kalacağınız güne kadar verdikten sonra ödemeye geçebilirsiniz. Bu işlemleri yaparken çok dikkat edin.

Macaristan Vinyet ücretleri:

  • 10 Günlük Vinyet: 3820 Forint (11 Euro)
  • Aylık Vinyet: 5210 Forint (15 Euro)
  • Yıllık Vinyet: 46850 Forint (132 Euro)

 

Makedonya 2023 Otoyol Ücretleri Ne Kadar?

Makedonya vinyet kullanmayan ülkeler arasında bulunuyor. Türkiye’deki gibi kullandığın kadar öde sistemi mevcut. Makedonya’da otoyol ücretini otoyol üzerinde bulunan gişelere ödeyebilirsiniz. Üsküp Havaalanı Matka Kanyonu arasında elim cebimden çıkmamıştı. 

Makedonya otoyol ücretleri:

  • Kumanovo – Miladinovci :60 Makedon Dinarı (1 Euro)
  • Miladinovci – Skopje: 40 Makedon Dinarı (0,65 Euro)
  • Skopje – Gradsko: 180 Makedon Dinarı (3 Euro) 

    Vinyet Nedir? Nereden Alınır? Online Vinyet
    Makedonya

Romanya 2023 Vinyet (Vignette) Ücretleri Ne Kadar?

Romanya otoyollarını kullanmak için vinyet satın almanız gerekiyor ve güzel haber online vinyet alabiliyorsunuz. Vinyet satın alınan ülkeler içinde en ucuz ülkeler arasında Romanya bulunuyor. Ben çok şaşırmıştım ancak Köstence Bükreş arasında bir yolda ekstra para ödememiz gerekmişti. O yolda vinyet geçmiyordu. Oldukça şaşırmıştım. Siz şaşırmayın. Ülkede genelde otoyol pek yok. Hep bölünmüş yol ya da dağ yolları. Otoyola benzeyenden de ekstra para alınıyor. Aracınızı doğru seçmeyi ve plakayı doğru girmeyi unutmayın. 

Romanya online vinyet için buraya tıklayın. Açık internet adresi https://www.scala.ro/tr/rovinieta Sitede Türkçe dil desteği bulunuyor. 

Romanya Vinyet ücretleri:

  • 1 Haftalık: 3 Euro
  • 1 Aylık : 7 Euro
  • 3 Aylık: 13 Euro
  • Yıllık: 28 Euro 

    Vinyet Nedir? Nereden Alınır? Online Vinyet
    Romanya

Sırbistan 2023 Otoyol Ücretleri Ne Kadar?

Sırbistan Vinyet kullanan ülkeler arasında bulunmamaktadır. Türkiye’deki gibi kullandığın kadar öde sistemi mevcut. Sırbistan otoyol ücretlerini otoban üzerinde bulunan gişelere nakit olarak yapabilirsiniz. Burası ile ilgili en net hatırladığım şey sınırda saatlerce beklediğimiz. 

Sırbistan Otoyol ücretleri:

  • Subotica – Belgrad – Subotica: 640 Dinar (5,50 Euro)
  • Belgrad – Niş – Dimitrovgrad :1.310 Dinar (11,50 Euro)
  • Belgrad – Presevo: 1.490 Dinar (13 Euro)
  • Presevo – Niş – Dimitrovgrad: 1040 Dinar (9 Euro)
  • Sid – Belgrad – Sid: 420 Dinar (4 Euro)

 

Slovakya 2023 Vinyet (Vignette) Ücretleri Ne Kadar?

Slovakya otoyollarında vinyet sistemini kullanan ülkeler arasında bulunuyor. Ülkeye girişte alabileceğiniz gibi online da satın alabilirsiniz. Sitelerinde Türkçe dil seçeneği ile birlikte en çok dil seçeneği sunan online vinyet sistemi olarak Slovakya’yı gördüm. Slovakya diğer ülkelerden farklı olarak 1 yıllık ve 365 günlük iki seçenek sunmuş. Bu şu demek oluyor. Eğer yıllık olanı alırsanız bir takvim yılı içerisinde yani 2023-2024 yılı arasında kullanabilirsiniz. Yılbaşında sıfırlar ama 365 günü seçerseniz başladığı tarihten itibaren bir yıl geçerli olur. 

Doğru tarih ve doğru plakayı giremeye dikkat edin. Slovakya online vinyet almak için buraya tıklayın. Açık internet adresi sk-vignette.com

Slovakya Vinyet ücretleri:

  • 10 Günlük Vinyet: 14,40 Euro
  • 1 Aylık Vinyet: 20,40 Euro
  • 1 Yıllık: 70,50 Euro (01.01.2023 – 31.01.2024)
  • 365 Günlük: 70,50 Euro (Başlangıç tarihi itibari ile 365 gün)

 

Slovenya 2023 Vinyet (Vignette) Ücretleri Ne Kadar?

Slovenya online vinyet sistemine geçmemiş ülkelerden biri. Bu nedenle alacağınız Slovenya vinyet etiketini almanız gerekiyor. 

Ülkenin Avusturya sınırında bulunan Karavanke Tünelini geçme ücreti 7,5 Euro. 7300 mt uzunluğundaki bu tünelin bir ucu Avusturya’da, diğer ucu Slovenya’da bulunuyor. Tünel girişinde nakit ya da kredi kartı ile ödeme yapabilirsiniz.

Slovenya Vinyet ücretleri:

  • 7 Günlük Vinyet: 15 Euro
  • 1 Aylık Vinyet: 30 Euro
  • 1 Yıllık Vinyet: 110 Euro

 

Türkiye Otoyol Ücretleri: ????

Yazının burası yurtdışından len yabancı plakalı araçlar için yazıldı. Yazarken en çok Türkiye kısmında zorlandım. Kendi aracımda HGS kartım olduğu için hiç düşünmeden yurda girer girmez hiç bir şeyle uğraşmadan evime gidebiliyordum. Peki yabancı bir araç bunu nasıl yapacaktı?  İnternetten yeterli bilgileri bulamayınca önce Yeşil sigortamı yapan sigortacıma daha sonra da Kapıkule’de çalışan gümrük memurlarından bilgi aldım. Bilgiler şöyle;

Türkiye vinyet kullanan bir ülke değildir. Türkiye’de kullandığın kadar öde seçeneğini kullanabilirsiniz. Tüm otoban girişlerinde PTT gişeleri var. Ruhsatı verip oradan HGS alabiliyorsunuz. Bittiğinde PTT’den dolum yapılıyor. Bakiye olmadığında HGS yol ücreti borçlu olarak HGS’ye işleniyor. Yurtdışına çıkarken ödemesi yapılıp araç geçiş yapabiliyor. 

Otoyollarda bulunan CASH yani NAKİT gişelerinden de nakit ödeyerek geçiş yapabilirsiniz ancak İstanbul köprülerinde ve otoyollarında gişe bulunmuyor. Nakit gişelerine çok güvenmeyip HGS kartınızı alıp mutlaka içine para yüklemelisiniz. Diğer ülkeler içinde bana en karışık gelen kendi ülkem oldu. Bizim sistemimizde haftalık, aylık yıllık otoyol ücreti sistemine geçiş yapmalı bence. Bir yabancı plakalı araç olsam yolda devamlı bu kart bitti mi? İçinde var mı? diye düşünmek istemezdim. 

Yunanistan 2023 Otoyol Ücretleri Ne Kadar?

Yunanistan Vinyet kullanan bir ülke değildir. Türkiye’deki gibi kullandığın kadar öde sistemi kullanılıyor. Otoyol ücretlerini adım başı yol üzerinde bulunan gişelere yapabilirsiniz.  2019 yılında İgoumenitsa’dan Aleksandrapolis’e kadar (ülkeyi komple boydan boya geçiyorsunuz) 20 Euro’dan fazla para ödemiştim ve adım başı. Çok sık gişe olduğunu belirtmem gerek. Ücretli yolları kullanmadan bedava da seyahat edebilirsiniz. Tabiki yolculuğunuzun uzayacağını ama mükemmel manzaralı yollardan geçeceğinizin garantisini verebilirim. Gezmek için gidiyorsanız alternatif yolları denemenizi tavsiye ederim.

Yunanistan Otoyol ücretleri:

  • Analipsi: 1,80 Euro
  • Moustheni: 2,40 Euro
  • Lasmos: 1,90 Euro
  • Mesti: 1,70 Euro

Korint Körfezi üzerinde bulunan Rio Antirrio Köprüsü’nün tek yön geçiş ücreti: 13,20 Euro

Yazıyı bitirirken yazıya katkısı olacağını düşündüğünüz bilgileri yorumlara yazmanızı rica ediyorum. Bazı ülkelere gitmedim ve kişisel deneyimim yok. İşte tam da burada kişisel deneyimi olan yorumculara ihtiyacımız var. Umarım bu yazı size faydalı olmuştur.

İnstagram’da takip etmeyi unutma 😉 @ nerdesinbahar

İlgili yazılarıma göz atmayı unutmayın:

Paylaşmak güzeldir!

Reklamlar

İlgili yazı

Yorum Yaz

Your email address will not be published. Required fields are marked *