İzlanda ‘ya Gidebilmenin Ekonomik Yolları

Reklamlar

Loading

İzlanda çok uzun zamandır hayallerimi süsleyen ama çok da uzak, ulaşılması zor bir hedefti benim için. Ne de olsa İzlanda’ydı. İceland’di. Tek seferde gidilemeyen, gidilse bile aşırı pahalı olması dillere destan bir başka gezegendi. Tüm seyahatlerimde olduğu gibi herşey bir anda, bir mesajla, “gidelim mi?” “Hadi gidelim” le başladı. 

Beni instagram hesabımdan takip etmeyi unutmayın. Hikayeler ve öne çıkanlarda çok şey anlatıyorum 😉

İnstagram: Nerdesinbahar

İzlanda’ya Vize Gerekli mi?

Hadi gidelim de nasıl gidelim? İzlanda’ya gidebilmek için bir Shengen vizenizin olması gerekiyor. Eğer vizeniz yoksa Danimarka üzerinden başvuruluyormuş. Eğer Shengen vizeniz yok ve direkt İzlanda’ya gitmeyi düşünüyorsanız buradan tam bilgiye ulaşabilirsiniz. Benim geçerli bir Shengen vizem olduğu için vize işlemlerine vakit harcamadım. Direkt nereden ucuza uçabilirim araştırmasına girdim.
 
Keflavik Havaalanı

İzlanda’ya Gidebilmek

Türkiye’den İzlanda’ya tek seferde uçmak mümkün değil. Uçuş yok. Genelde insanlar Frankfurt ya da Kopenhag üzerinden uçuyorlar. Bu benim için bir hayli pahalıydı. Aklıma gelebilecek tüm Avrupa ülkelerine bakmışımdır sanırım. En sonunda Ukrayna Lviv’e uçup, oradan kara yoluyla Polonya Katowice’e geçip, İzlanda’ya uçmaya karar verdim. Bu cümle tek seferde kurarken ve yazarken ne kadar kolay ama bu biletleri alabilmek ve diğer bağlantıları sağlayıp gidebilmek hiç de kolay değil.
 
25 gün kullanmam gereken kıyafetler
En zoru uçuşların saatlerini ayarlamak ve Ukrayna’dan Polonya’ya nasıl geçeceğinizi bulmak. Ukrayna da tek yönlü uçuşları ülkeye sokmuyor. Deport yeme olasılığım oldukça yüksek ama tek güvendiğim 3 ay öncesinden Ukayna’ya gitmiş ve dönmüş olmamdı. Yani tek yön biletle, eğer daha önce Ukrayna’ya gitmediyseniz, özellikle doğum yeriniz doğu ise asla ülkeye sokulmayacaksınız. Bu seçeneği asla denemeyin derim.
 
Lviv Danylo Halytskyi Uluslararası Havalimanı. Blabla Car’dan Andrew’ü bekliyorum
Gidiş uçağımı Pegasus Havayolları’ndan 463 TL’ye aldım. İzlanda uçağımı Wizzair’den 97,91 Euroya (o gün ki kurla 635TL’ye) aldım. Sitesinde 400’lü rakamlar gösteriyor ancak kur farkı vs derken ücret buralara kadar çıkıyor. O da Polonya’da Katowice şehrinden kalkıyordu. Lviv Polonya’ya oldukça yakın bir şehir. Polonya sınırına sadece bir saat uzaklıkta. Eskiden Polonya’nınmış zaten. 
 

Ukrayna’dan Polonya’ya Karayoluyla Nasıl Gittim?

Lviv’den Katowice Havaalanına ulaşım navigasyona göre 4-5 saat arasıydı. İnternette araştırdığımda ulaşımı uçakla veriyordu ama çok pahalıydı. Daha sonra otobüs olasılıklarını aradım. Öğrendiğime göre Busfor diye bir firma varmış. Neredeyse her saat başı otobüs var. Siteye buradan ulaşabilirsiniz. Ben heyecan sevdiğimden sanırım Blabla Car için alarm kurdum. 20 gün öncesinden baktığımda Lviv – Katowice arasında herhangi bir ulaşım yoktu. Tarih yaklaştığında mail adresime pek çok seyahat düşmeye başladı. Uçuş saatlerime uygun bir tanesini seçtim. Ödeme Grivna olarak gözüküyordu. Euro olarak ödemek istedim. Kabul etti. 20 euro ödedim.

Blabla Car Lviv-Katowice yolculuğu

Blabla Car sürücüsü Andrew beni ve diğer yolcuları saat 10’da havaalanından aldı. Polonya sınırı 1 saat sürdü. Saat 11’de sınırdaydık. Geçebildiğimiz de saat sabah 2’ydi. Çok fazla kontrol var. Nereye niye gittiğime, param olup olmadığına kadar sordular. Araç ve çantalar tek tek arandı. Parmak izime bakıldı. Ukraynalılara bakmadılar. Sabah 7 de Katowice havaalanındaydım. Gece 10 sabah 7. Yani kendi aracınızla değilseniz ve de bir sınır geçmeniz gerekiyorsa navigasyonun verdiği saate güvenmeyin. Uçak biletinizi ona göre alın. Bla bla car nedir derseniz şuradan okuyabilirsiniz. 

Wizzair’le Nasıl Uçtum?

Wizzair ucuz uçulabilen uçuş firmalarından bir Macar firması. Wizzair aynı Rynair gibi Avrupanın Low coast denilen Türkiye’deki karşılığı Pegasus havayolları gibi bir havayolu şirketi. Bu tarz ucuz uçan havayollarında dikkat etmeniz gereken çok önemli kriterler var. Low coast denilen havayolları parayı sizin dikkat etmediğiniz noktalardan kazanıyor. Ucuza bilet satıyor ama istediğiniz her ek hizmetinden ekstra ücret alıyor.

Rynair ile nasıl uçulacağını burada ki yazımın içinden okuyabilirsiniz. 

Katowice Uluslararası Havaalanı

Wizzair’den bilet almaya başladığınızda göstermiş olduğu fiyat el bagajlı fiyatı. El bagajı dediği şey de 40x30x20 boyutlarında minnacık bir çanta. Bagaj alayım dediğimde karşıma çıkan rakam resmen bilet fiyatımı ikiye katladığı için bagajsız almaya karar verdim. İşimin zor olacağının da farkında olarak. 40x30x20 boyutlarında ve 10 kiloyu da geçmeyecek şekilde ele alınabilen bagajları ücretsiz kabul ediyor. Extra bagaj tabi ki alabiliyorsunuz.  İnternet üzerinden aldığınızda daha hesaplı olurken havaalanına gittiğinizde alırsanız bu fiyat tabi ki çok daha yüksek oluyor. Kadınların kol çantası da ekstra bagaj kabul ediliyor ve alınmıyormuş. Sitesinde bu şekilde yazıyor. (Ben küçük bir çanta taşıyordum ekstradan. Ona bakan olmadı.) Tüm bu bilgilerle alabileceğim en küçük çantaya sığmaya çalışarak gittim Katowice havaalanına.

İzlandaya gidebilmek

Türkiye’de Pegasus ile uçmuştum. Pegasus’ta, online chek-in yaptığınızda, kiokslardan biletinizi bastırıp direkt kapılara gidebiliyorsunuz. Orada herhangi bir çanta ölçümü olmuyor yani. Sorun Wizzair ile nasıl uçacağız. Wizzair’den aldığınız biletinizin çıktısını mutlaka bastırmanız gerekiyor. Chek-in işleminizi ücretsiz bir şekilde bilgisayardan yada cep telefonu uygulaması üzerinden 1 ay öncesinden 3 saat  öncesine kadar yapabilirsiniz. Havaalanından yapmak isterseniz ücretli oluyor. Siz yine de son ana bırakmayın. Son ana kadar bagaj ve koltuk almanız konusunda hatırlatıcı mailler geliyor zaten. Eğer web üzerinden check-in seçeneğini seçerde yapmadan giderseniz 30 Euro ödemeniz gerekir. Havaalanında seçeneği seçerseniz de hiç birşey yapmadan gidip 10 Euro ödersiniz.

Wizzair ve Bagajla Savaşmak Gerekiyor

Havaalanında ki ekranlarda sizin uçuşunuz açıldığında diğer insanlarla birlikte sıraya giriyorsunuz. Chek-in yaptırmış olmanız direkt kapıya gidebileceğiniz anlamına gelmiyor yani. Bastırmış olduğunuz uçuş bilgilerinizi kontuarda ki görevliye veriyorsunuz. Görevli sizden çantanızı ölçüm yerine sığdırmanızı isteyecek. Kontuardan çıkıyor ve başınızda bekliyor. Benimki tabi ki sığmadı. İzin isteyip tuvalete koştum. İçindeki pek çok şeyi üstüme giydim. Birkaç şeyi kenara koydum. Tuvalete yakın yerde o ölçüm aletinden vardı.

Wizzair Boarding Pass

Kaç kez tuvaletle o ölçmem gereken yer arasında gittim geldim bilmiyorum. En sonunda sığdı ve ben de koşarak kaldığım yerden devam etmek için kontuara geldim. Yanımda ki insanların görevlinin gözü önünde çantası sığmayınca alıp diğer çantaya attığını, ölçümden sonra da geri koyduğunu görünce bu kadar koşturmama kızdım. Neyse ki benim ki de sığınca tuvalete geri dönüp kenara koyduklarımı ceplere, çantaya geri koydum. Sadece tek bir parça için uğraşmadım. Uçağı kaçırmama ramak kalmıştı çünkü. Botlarınızı yada varsa uyku tulumunuzu çantanızın üstüne asmanızı öneririm. Ben herşeyi çantaya sığdırmıştım. Elimde iki tane mont vardı. Onlara bakan olmadı. Hepsinin cebi de ağzına kadar doluydu.

Wizzair, Burada ne yapmanız gerektiği yazıyor

Zaten Shengen bölgesinde olduğunuz için herhangi bir pasaport işlemi yaptırmayacaksınız. Direkt aramaya gidip güvenliklerden geçip kapılara gidebiliyorsunuz diğer uçuşlarda olduğu gibi. Uçakta tabi ki tüm yiyecek, içecekler ekstra. Yazmama gerek yok ama belki birisi merak eder. Bir yerlerde free siting uygulaması var diye okumuştum ama koltuk numaranız oluyor. Boş bulduğunuz yere oturma diye birşey yok. 2009-2010 arasında İstanbul’dan uçuşları olan hava şirketi, Türkiye tarafından iptal edilen uçuş izni sebebiyle Türkiye’de hizmet veremiyor.

İzlanda’dan Dönebilmek

İzlanda’ya gitmek kadar dönebilmekte mesele. Yine tek seferde dönemeyeceğimize göre oradan da hesaplı bir şekilde evime dönebilmem gerekliydi. İzlanda’dan en hesaplı uçuşlar Norwegian Air ile. Baktığım en ucuz uçuş Norveç üzerindendi. Madem Norveç’ten dönücem o zaman bir hafta da Norveç’i gezeyim diye düşünerek biletimi Bergen’e aldım. 55 euro ödedim. Bergen’den Türkiye’ye Pegasus’un uçuşu bulunmuyor. Onun için Oslo’ya gitmek gerekiyor. Kara yolununda tren otobüs seçeneklerine bakınca yine en hesaplı yol iç hatlar Norwegian Air ile uçmak oldu. O da 52 euro tuttu. Eğer Bergen’e gidip bir hafta daha yolculuğumu uzatmasaydım direkt Oslo’ya 55 Euro’ya uçup, oradan Pegasus’la 484 TL ödeyerek Türkiye’ye geri dönebilecektim.

Reykjavik, İzlanda

Norwegian Air ile Nasıl Uçtum? 

Norwegian Air aynı bizim Pegasus gibi aslında. Daha önceden alındığında daha hesaplı bilet bulmak da mümkün. Ben hep son dakikalarda aldım biletleri. Sadece el bagajı ile bagajım yok seçeneğinden ilerlediğinizde sadece bilet parasını ödüyorsunuz. Uçuştan birkaç gün önce size koltuk ve bagaj satmak için mail yolluyor. Uçuştan 24 saat önce ücretsiz check-in maili geliyor. İkinci uçuşumda oldukça geç geldi mail.

Norweigan Air fiyat listesi

Bu bende bir panik yaratmadı değil. Gelen mailden check-in yapıp havaalanında direkt kiokslardan yazdırabilirsiniz. Havaalanına gitmeden önce çıktısını almanız gerekmiyor. Ben kiokslardan bileti yazdırıp, hiç kontuara gitmeden direkt kapılara gittim. Kontuarda ki görevlilere hiç görünmedim. 10 kilo hakkımı oldukça aşmıştım. Elimde birkaç mont, sırtımda çanta, önümde çanta şeklinde giderek çoğalmıştım. Beni öyle uçağa nasıl aldılar hala bilmiyorum. Pegasus’a da aynı yöntemle bindim ve eve dönebildim. 

Pegasus (İstanbul-Lviv)            : 463 ,00 TL
Blabla Car (Lviv-Katowice)       : 130,00 TL (20 Euro)
Wizzair (Katowice- Keflavik)     : 635,00 TL (97,91 Euro)
Norwegian (Keflavik- Bergen)   : 350,00 TL (54,86 Euro)
Pegasus (Oslo-İstanbul)            : 484,00 TL 

Toplam 2.062,00 TL’ye İzlanda’ya gidip gelebildim. Eğer bu biletleri iki hafta önce almasaydım çok daha ucuza uçabilecektim. Herkesin gittiği gibi Frankfurt yada Kopenhag aktarmalı uçsaydım sadece gidiş 2.300 liralardan başlıyordu.

Reykjavik, İzlanda

Ben nasılsa Norveç’ten dönücem bir hafta da orayı gezeyim diye düşündüğüm için Bergen-Oslo arası iç hat uçuşuna 52 Euro fazladan ödemiş olmuş. Yani Norveç’e gitmek bana 52 Euro’ya (343,33 TL) malolmuş oldu. Pegasus’un kampanyasından aldığım gidiş dönüş biletlerimin de birer tane bedavası olduğunu düşünürsek, dünyanın en pahalı ülkeleri olan İzlanda ve Norveç’e neredeyse bedavaya uçmuş oldum. 

Hadi siz de şimdi kendi maceranızı yazmak için harekete geçin. Hiç bir şey imkansız değil. 

  • Keflavik Havaalanı’nda sizi ne bekliyor. Okumak için buraya tıklayın.
  • İzlanda’da araç kiralamayı nasıl yapacaksınız? Detayları okumak için buraya tıklayın.
  • Yollar nasıl, hız sınırı ne öğrenmek için şuraya tıklayın. 
  • İzlanda’da yeme içme rehberi için buraya tıklayın.
  • İzlanda’da konaklama seçenekleri için de şuraya tıklayın.
  • İzlanda’da hayatta kalmak adlı eşsiz eserim için buraya tık tık

 

Beni sosyal medya hesaplarımdan takip etmeyi unutmayın. Daha çok fotoğraf ve hap bilgiler için;

 

 

Paylaşmak güzeldir!

Reklamlar

İlgili yazı

Yorum Yaz

Your email address will not be published. Required fields are marked *