• Gürcistan
  • Batum'da ki kamp alanımız ve manzarası
  • Lit Hostel sabihi Uran'ın doğum günü. Bizi partiye davet etti :)

Gürcistan ‘a Gitmeden Önce Bilinmesi Gerekenler

Reklamlar

Loading

Gürcistan ‘a bir bayram sabahı geçtiğimizde ne bir rotamız vardı ne de başka birşey. Aslında Gürcistan’a geçmekten vazgeçmiştik biz. Gürcistan’da Batum’a gitmiştim birkaç sene önce. Sıfır bilgide değildim ama yinede hazırlıksızdık. Sınırdan geçmeden önce devamlı giden arkadaşlarımdan tutunda yeni gitmişlere kadar hepsiyle diyalog kurup bilgi almaya çalıştım. Temel bilgileri alırsanız rotayı oluşturmak çok da zor olmuyor. Plansızlık ve rotasızlık aslında çok daha güzel oluyor.

Gürcistan’da gittiğimiz yerler ve yaptığımız km

Sarp Sınır Kapısı ve Türkgözü Sınır Kapısı Arasında ki Farklar

Bayrama denk geldiği için Hopa’da ki Sarp Sınır Kapısı yerine, Türkgözü Sınır Kapısı’na yönelmiştik. Zaten Şavşat’taydık. Türkgözü daha yakındı. Şavşat Türkgözü arasında ki yol son derece modern ve güzel. Türkgözü Sınır Kapısı genelde kamyoncuların kullandığı bir sınır kapısı.  Bizden başka bir Azeri arabası vardı. Bir bayram günü sadece iki araba, bir sınır kapısında. İnanılmaz. Arabada üç kişiydik. Arabada sadece şöförü bırakıyorlar ve o şöför tüm arabayı boşaltıp tek tek xray cihazından geçiriyor. Tekrar geri getirip yerleştiriyor. Biz iki kız pasaport kontrolü için başka bir yerden yürüyüp geçtik. Olan arkadaşımız Metehan’a oldu yani.

Türkgözü Sınır Kapısı

Türkgözü Sınır Kapısı’nda bir Gürcistan hattı alamadık. Sarp Sınır Kapısı’nda her şey var. Paranızı da bozdurabilirsiniz. Hat da alabilirsiniz ama Türkgözü gerçekten küçük bir sınır kapısı. Son dakika buradan geçmeye karar verdiğimiz için hazırlıksız yakalandık. Sarp Sınır Kapısı’ndan geçtiğimizde eğer TL yerine dolar euro bozdurursak zarar edeceğimiz bilgisini aldığımız için yanımıza döviz almamıştık. Eğer Türkgözü’nü kullanacaksanız mutlaka yanınızda döviz olsun.

2018 Gürcistan araç sigorta fiyatları

Gürcistan Araba Sigortası Şart Mı?

Türkgözü Sınır Kapısı’ndan geçer geçmez ilk benzinlik olan LUKOİL arabamızı sigortalattık. Zaten mecburi bir şey. Size arabanızı “sigortalatmanıza gerek yok” diyenlere inanmayın. Zorunlu sigorta olmadan Gürcistan’da seyahat etmek idari para cezası 100-200 Lari. SigortayıTürkgözü’nde sınır kapısından çıktıktan bir dakika uzaklıkta yaptırabilirsiniz. Orada kredi kartı da geçiyormuş. Bizim sormak aklımıza gelmemiş. Üstümüzde TL’den başka bir para da yok. TL’de geçmiyor. Yanındaki ofisten paramızı lariye çevirdik. 30 Lari’ye 15 günlük sigorta yaptırdık.

Ananuri, Gürcistan

Türkgözü’ne en yakın büyük yerleşim Ahıska. Zaten yolumuz da oradan geçiyor. Biz Ahıska’da herşeyi halledebileceğimizi düşünmüştük ama Türkiye’de bayram, Gürcistan’da pazar günü olduğunu atlamışız. Biz sadece bizim bayrama odaklanmışız. 

Sınırı geçmeden önce bize önerilen küçük benzinliklerden benzin almamamız gerektiği, büyükleri kullanmamız. Küçük benzinliklerde kaliteli yakıt bulunmuyormuş. Kredi kartı ülkenin kırsal kesiminde pek kullanılmıyor zaten. Wissol Akhaltsikhe diye kocaman bir benzinciye girdik. İçinde kocaman bir market ve marketin içinde de banka var ama pazar olması işleri karıştırdı. Benzin pompasında ki adamdan tutunda marketteki satıcı kıza kadar herkes tarafından azarlandık. Gürcü halkı böyle. Birşeyi anlamayıp iki kere sorarsanız basıyorlar kalayı. İngilizce bilmemeleri ve anlamamalarının faturasını biz ödüyoruz.

Okatse Kanyonu, Gürcistan

2023 Gürcistan Araç Sigortası (Güncel)

Sarp sınır kapısından geçtikten sonra trafik sigortası yaptırmanız şart. Yeşil sigorta Gürcistan’da geçmiyor. Sınırı geçer geçmez yolunuzu birileri kesiyor zaten. 2023 yılı itibari ile 1 haftalık trafik sigortası 50 Lari. Hepsinde tek fiyat. Boşuna daha ucuzunu aramayın. Sarpi’de Türk parası geçiyor. 

Eğer sınırı geçmeden sigortanızı yaptırmak isterseniz benim yaptırdığım yerin telefon numarasını buraya yazmak isterim. Geçtiğinizde hazır olur sigortanız ve vakitten kazanırsınız. Bir daha yazayım. Sarpi yani Gürcistan’a geçtiğiniz zaman yaptırmanız gerekiyor. 

Gürcistan trafik sigortası telefonu: +995 568 56 56 36 Adamın adı Ruslan

Bu numara ile Whatsapp üzerinden bağlantı kurabilir güncel fiyatları öğrenebilirsiniz. Adam iyi Türkçe konuşuyor. 1 yıl İstanbul’da yaşamış. Ne olur ne olmaz evrakları elinize almadan SAKIN PARA GÖNDERMEYİN. 

Gürcistan ‘da Alınacak Hat Geocell

Gürcistan’da kaldığımız onca zamanda asla açıkken yakalayamadığımız ve satın almayı asla başaramadığımız GEOCELL Gürcistan’ın en iyi hattıymış. 5 larilik küçük paketlerinin olduğunu öğrenmiştik ama almayı başaramadık. Martvili Kanyonu’nda karşılaştığımız Türk arkadaşlarda Geocell vardı.

Bizim kullanmamız için açtılar ve dağın başında gayet güzel çekiyordu. Yol tabelaları özellikle Kutaisi bölgesinde yetersiz olduğu için internetsiz yol bulmak çok zor. Siz bizim kadar şanslı olmayabilirsiniz. Mutlaka bir hat alın. Yol sorduklarınız yıllardır yaşadıkları yerin fotoğrafına bakıp “bu neredeymiş” diyebiliyor. Çevrimdışı indirdiğimiz haritalar tali yollarda pek işe yaramadı.

Kazbek, Gürcistan

Gürcistan’da Trafik Kuralları

Gürcistan trafik olayını çözmüş durumda. Yayalara müthiş bir saygı var. Yolun kenarında durduğunuz anda arabalar çok uzakta bile olsa durup size yol veriyorlar. Alışık olmadığımız için biraz garipsedik başta. Sonra da bunun keyfini sürdük. Trafik kurallarına harfiyen uymalısınız. Yaya olsanız bile. Tiflis’de yaya geçitleri tamamen yerin altında ki alt geçitlerden sağlanıyor. Sakın yolun üstünde karşıya geçmeye çalışmayın. Ceza yersiniz. Gürcistan’da bizim bildiğimiz göbekler yok dönmek için. Yola bir yuvarlak çizmişler olmuş size göbek. Eğer o çizginin üstünden arabayla geçerseniz ceza yersiniz bizim gibi. Gürcistan’da 20 Lari o çizginin üstünden gittiğimiz için ceza yedik.

Tiflis, Gürcistan

Gürcistan’da şehirler arası yollarda da şehir içinde de plaka okuma sistemi var. Bir trafik cezası yerseniz ödemeden çıkmaya çalışmayın ülkeden. Sınırda mutlaka karşınıza çıkar. Trafik kuralları konusunda bir hayli katılar. Bize polisin söylediği bu şekildeydi.

Bir okuyucu yorumunun yazıya katkısı olacağını düşünüyorum. Kendi tecrübelerini şu şekilde aktarmış:

Gürcistan’a hangi sınır kapısından girersen gir, ülkeden çıkarken sigortan yoksa 50 lari ceza yersin, ceza kağıdını verip ödemen için 30 gün müsade eder ve bırakırlar seni. Yani geçersin kapıyı. Ancaaaaaaaaak, benim gibi o cezazı 30 gün içinde ödemezsen, ceza 100 lari olur ve en kötüsü Gürcistan sınırları içerisinde 6 ay araba kullanman yasaklanır.
Olay olduğunda ben durumu fark edince ehliyeti fiziki olarak vermedim, üzerimde değil dedim, eğer verseydim ehliyetin kendisine de el koyacaklardı. Türk ehliyetine nasıl el koyar deme, Batum Büyükelçiliği’nin web sitesine girerseniz orada da yazıyor.

Gürcistan’da Ehliyeti Kaptırırsanız Ne Olur?

Yazıya okuyucularımın katkısı devam ediyor. Bu konuda ne kadar teşekkür etsem az. Okuyucularımdan Kübra hanım yaşadıklarını şöyle anlatıyor:

2019 Haziran ayında Tiflis’e gittik. Gümrüğe (Azerbaycan sınırını kasdediyor) varmamıza çok az kala radar cezası yedik. Çıkarken ödeyelim istedik. Polis; “sistem yok bir daha gelişinizde ödersiniz” dedi. Ağustos’ta Bakü’den Tiflis’e geçtik. Geçen seferki gibi daimi park yerimiz Mado’nun önüne park edelim dememize kalmadı, daha kontağı kapatmadan polis ensemizde bitti. “Burada park yasak” dedi. Evrakları sorgularken “oo sizin cezanız varmış, katlanmış. Onu da ödememişsiniz” dedi ve ehliyeti cebine koyup arabasına binip gitti. Tabi elçiliğe koş, şuraya koş, herkes ayrı bir şey söyledi ehliyeti geri almak için bir yöntem sordukça… “Aman boşver” dedik. Arabayı ben kullandım eşimin yerine.

Yurtdışında Yaşayan Türkler’e Dikkat Edin Cümlesini Hep Duyarız

Ehliyeti kaptırdıktan sonra hikaye bitmiyor. Kübra hanımların başı bu seferde başka dertlere giriyor. Seyahat eden insanların pek çoğu, yurtdışında yaşayan Türklerden zarar görmüşler. Benim başıma gelmedi ama hep bu uyarıyı da almışımdır. Dil bilmediğiniz için 10 liralık şeyi 100 Lira’ya size aldırıp, aradaki farkı cebe atmaları bir örnek. Kübra hanımlar ehliyeti geri almak isterken başka türlü şeyler yaşamış ve şöyle anlatıyor: 

Artık dönme vakti geldiğinde gümrüğe yakın bir lokantada durduk. Oradaki genç “Türk müsünüz?” diye sordu. Ardından “inşallah ehliyetiniz gitmedi” falan dedi. Ben de “gitti” dedim. “Dayımı burada herkes bilir. Keşke haberimiz olsaydı” falan dedi. “Ben size kahve yapayım” dedi ama kahve Yemen’den geliyordu sanırım. Derken, dayı çıktı geldi Gürcü karısıyla birlikte. Bundan sonrası çok uzun. Adam özetle “gümrükten çıkmaya kalkışmayın, hapsi boylarsınız” diyor. “Arabanız lokantanın önünde kalsın, ben size araba vereyim, bu araba cezalı, siz kalın Borjomi’de ehliyeti alalım öyle gidin” diyor ama ne cezaevi öyküleri bu esnada. “Tamam” falan dedik.

Neyse bu adamı atlattık, “biz Tiflis’e geçiyoruz” dedik. Nedeni ise arabanın sigortasının olmaması. O anki psikoloji insanı kararsızlığa sürüklüyor. En sonunda kararımı verdim. Arabayı çevirdim gümrük tarafına. Eşim tutturdu “ben ceza meza ödemem“. Gümrükte polislere dedim ki ; “bizim cezamız var, ödeyip çıkalım.” Polis ekranı kapattı, “sistem yok “dedi. “Sen dolar, euro, lari? Ne vereceksin?” dedi. Ben de boş cebimi çevirdim 🙂 Sonra adam bize “gidin” dedi. Türkgözü-Posof sınır kapısından girdim. Sanki yıllardır vatanı görmemişim. Ve Van’a kadar gözümü kırpmadan araba kullandım. Bu da böyle bir anımdır. Bir tanıdığımız da böyle ceza ödemeden çıkıp girişte polisler tarafından tutuklandı. 3 aydır cezaevinde. Özetle kurallara uymak çok önemli, kimseyi suçlamıyorum. İlk cezamızı ödeyip öyle çıksaydık ki; tam çıkmaya ramak kala ceza yazıldı ve polis bizi yanlış yönlendirdi. Bunları yaşamayacaktık. Okuyanlara faydası olması dileğiyle…

Lit Hostel sabihi Uran’ın doğum günü. Bizi partiye davet etti 🙂

2023 Gürcistan Trafik cezası (Güncel)

Gürcistan’da trafik cezasını nasıl yedim? Bu yıl Temmuz ayında (2023) bir kez daha Gürcistan’a gittim. Bu seferki rotam 2018’de gitmeyi planladığım ama nasıl olduğunu bilemediğim bir şekilde kendimi Tiflis’te bulduğum ve gidemediğim Svaneti bölgesineydi. “Hiç yurt dışında ceza yemedim” diye konuşurken birden polis sirenleri ile peşime takıldı. Hız sınırlarına her zaman çok dikkat ederim. Aşmış olamazdım. Sigortamız ve evraklarımız tamdı. İçim rahat açtım pencereyi. 

Polis önce evrakları istedi. Sigortayı görünce bir hayal kırıklığı gördüm yüzünde. Bu seferde sol şeritten sağ şeride geçerken sinyal vermediğimi, kameranın çektiğini söyledi. (sokak aralarında bile veririm alışkanlıktan) O ara cezanın 50 Lari olduğunu ama 30 Lari verirsek olacağını söylemiş ama ben anlamamışım. Arkadaşlarım bu şekilde söyledi. Ancak bundan çok emin olun. Çünkü daha sonra devamlı Gürcistan’a giden tur şoförlerinden öğrendiğim kadarı ile rüşvet vermek çok büyük ceza sebebi burada.

Ben yeni geldiğimizi, dikkat edeceğimizi ne kadar anlatmaya çalışsam da yaşlı olan polis sert bir şekilde araçtan inip gelmemi söyledi. Bende inip yanlarına gittim. Sonra beni azarlayıp arabaya geri gönderdi ve pasaportuma ceza kesti. Yani plakaya değil isme kesti cezayı. 30 gün içinde ödememi söyledi. 30 gün içinde ödemeniz gerektiği için ödemeden ülkeden çıkabiliyorsunuz. İsme olduğu için ancak bir daha Gürcistan’a gitmeye kalkarsanız 50 Lari’lik ceza 500 Lari falan oluyormuş. Ödemeden ülkeye giremezsiniz yani. 

Birkaç gün sonra Mestia’da tur şoförleri ile konuşurken dediler ki; “ polis seni nasıl arabadan indirir? Gürcistan’da arabadan inmek ceza sebebidir. Ben bu yüzden yedim cezayı” Aradan bir kaç gün geçtikten sonra bir gece uyumaya çalışırken düştü jeton benim. Birden gözlerim açıldı. Tabi yaa. Hiç bir şey bulamamıştı polis ve beni araştan indirip polis arabasının önündeki kameranın önüne götürdü ve azarlayıp arabaya geri gönderip bastı cezayı. Siz siz olun ne yapıp edin inmeyin arabadan. Pasaport, kimlik ve ruhsatınızı da alıp gidiyor. Geri getirmez ise nasıl alınacağı bu makale içinde var. Yani o kadar ülke gezdim. Fas gibi ülkelerde araba kullandım. Hiç böylesine denk gelmedim. Allah yardımcınız olsun. Kafaya koyduysa asla ceza kesmeden göndermiyor. Polise denk gelmemeniz dileklerimle…

Gürcistan Trafik cezasını nereye nasıl ödeyeceğiz?

2018’de arkadaşım çizginin üstünden geçtiği için yediği cezayı karakola ödemişti. Bu tecrübe ile Mestia’da karakola gittim ödemek için. Onlarda beni bankaya gönderdi. Artık karakola ödeme yapılmıyor yani. Bankadaki otomatlardan ödemeniz gerekiyor ama tüm yazılar Gürcüce. Bu sebepten bir memur dikmişler makinanın başına. O size yardımcı oluyor. Cezayı ödeyebilmek için makinaya 1 Lari demir para atmanız gerekiyor. Bu anı ölümsüzleştirelim diye video çekelim dedik. Çektik de ama bir başka memur yasak olduğunu söyleyince yarım kaldı. Gürcistan’da böyle bir memleket işte. Videoyu sildirmeyi akıl etmeden hızlıca çıktık bankadan. 

Gürcistan’da Konaklama

Gürcistan’da kamp çok kolay yapabileceğiniz birşey. Tiflis’de tabiki kamp yapmaya çalışmadık. Zaten günlerdir yoldaydık ve yorgunduk. Şelalelerde duş almıştık. Sıcak bir duşu haketmiştik. Aracımızı uygun bir yere parkedip yürüyerek kalacak yer baktık. Önceden yer ayarlamazsanız beğendiğiniz hostellerde yer bulmak pek kolay olmuyor. Bence çok da iyi oldu. Old Town’a oldukça yakın Lit Hostel bizim en büyük şansımız oldu. Sahibi Türk olan hostelde üç tane banyo bulunuyor. Tiflis’de üç banyosu olan tek hostelmiş. Kişi başı 15 Lari’ye konakladık. Kazbek’de kamp yaptık. Batum’da ise tam şehrin kalbinde, Ali ile Nino heykeli ve dönme dolap manzaralı yeşil alanda kamp yaptık. Bir sürü insan kamp yapıyordu. Birinin yanına gidip ücretsiz ve serbest olduğunu öğrendim. Pek çok milletten insan çadırdan bir mahalle yapmış oraya.

Batum’da ki kamp alanımız ve manzarası

Güncelleme: Lit Hostel artık yok. Sahibi Kamboçya’ya taşındı. Bizi artık orada misafir edecek. Dünya değişiyor.

Gürcistan’da Ulaşım

Tiflis’de kaldığımız Lit Hostel Rustavi metrosuna 50 metre uzaklıkta olunca onu kullandık. Şehirler arası ulaşımda tren kullanılabiliyor. Batum’dan minübüsle Tiflis’e tek başına gelen bir kız vardı ama çok konforlu değilmiş. Biz kendi aracımızla seyahat ettiğimiz için toplu taşımayı deneyimleyemedik. Azerbaycan’a gidebileceğiniz tren istasyonu Station Squar’de bulunuyor

Çevrimdışı indirdiğimiz haritalar sadece otobanda işe yaradı. Ara yollarda asla çalışmadı yada biz beceremedik. 

Gürcistan Kısa Kısa

  • Gürcü halkını genellemek istemiyorum ama genel olarak Türkleri sevmiyorlar. Memnuniyetsizliklerini yüzlerinden anlayacaksınız. Biz çok az da olsa bizi seveni bulduk. Kutaisi bölgesinde yol sorduğumuz bir kadın sarılıp öptü bile ama bu çok karşılaşılacak bir durum değil. 

 

  • Bir adres sorduğunuzda eğer onlar gibi teleffuz edemiyorsanız asla anlamıyorlar. Tiflis’de DRY Bridge’i bulucaz diye göbeğimiz çatladı. Yol sorduğumuz kadına söyledik, anlamadı. Haritada gösterdik, anlamadı. Yazıyı okudu anlamadı. En sonunda kafamı kaldırdığımda tabelasını gördüm ve ona gösterdim. Birden bire anlayıverdi. Tarif edemediği içinde bizi götürdü. Harita bilgileri sıfır. Bence haritayı ilk biz gösterdiğimizde gördüler. 

 

Kazbek’de köprünün üstünde ki inekler tek şeridi kapatmış
  • Her yerde haçapuri ve hengel satan restoranlar var. Seçenek olarak şiş kebap çeşitleri de var. Haçapuri yumurta ve hamurla yapılmış börek gibi birşey. Hengel, bohça şeklinde kocaman mantılar. İç harcı kıyma, soğan ve kişnişle hazırlanıyor. Sapından tutup ısıra ısıra yemeniz gerekiyor. Sapını yiyen yok. Çok hamur çünkü. Üzerine yoğurt da koyabilirsiniz. Gürcü mutfağında hamur oldukça fazla.

 

  • Batum’da Türk yemekleri yapan yer çok. Yemek ayırt edenler için bir kolaylık. Çıtır çıtır pideye benzer görünümlü ekmeklerine bayıldık biz. Gittiğinizde yemeden gelmeyin.

 

Mtskheta, Gürcistan
  • Gürcistan’ın para birimi Lari. Bizim gittiğimiz 2018 Ağustos ayında 1 Lari= 2,6 TL’ydi. İki sene önce Batum’a geçtiğimde herşey o kadar ucuzdu ki. Keşke yine aynı olsaydı. Resmi dilleri Gürcüce, Abhazca ama Rusça’yı da bilen çok fazla. Türkçe bilen çok az. Türkçe bilenlere Batum’da rastlayabilirsiniz. Biz onlara İngilizce biliyor musunuz diye sorunca onlar bize Rusça biliyor musunuz diye soruyor. O zaman “Türkçe biliyor musun?” diye soruyorum bende. Bitmek bilmez diyaloglar 🙂

 

  • Hayatımda görmediğim kadar çok inek gördüm. Yolların üstünde, asfaltta. Asla kaçmıyorlar. Yanlarından geçerken insan bir boynuz darbesi yiyip yemeyeceğinin yürek çırpıntısıyla yol alıyor. Hava sıcak olduğu için arabaların çıkardığı rüzgardan serinlemek için böyle yapıyorlarmış dediklerine göre. Enteresan bir durum.

 

  • Yol arkadaşım Metehan her Gürcü ile Türkçe konuştu. Onlar Gürcüce cevap verdi. Öyle bir anlaştılar ki anlamak mümkün değildi. Hala aklıma geldikçe gülüyorum.

 

Gürcistan Türk mü?

Türkiye vatandaşı Gürcülerin bir kısmı otokton yerli imiş. Yani ataları da burada doğmuş ve büyümüş. Çok eski zamandan gelip yerleşmişler. Bir kısmı ise Gürcistan sınırları içinde göç etmiş ancak göç edenler Osmanlı İmparatorluğu vatandaşı olarak göç etmişler.

Gürcistan’ın Belirgin Özellikleri Nelerdir?

Gürcistan’ın Kafkas Dağları’na yakın olan tarafları soğuk oluyor. Kışları oldukça çetin geçiyor. Yazlar ise kurak oluyor. Karadeniz kıyıları ise bizim Doğu Karadeniz gibi. Biz Batum’a geçtiğimizde Akdeniz gibi bir havayla karşılaşmıştık. Karadeniz’in soğuğundan sonra ilaç gibi gelmişti.

Gürcüler Hangi Dine Mensup?

Gürcistan‘da din, günümüzde nüfusun %83.4’ünü oluşturan Gürcü Ortodoks Kilisesi’ne bağlı geniş kesim, Ortodoks Hristiyanlığı uygular. Yaklaşık %1’lik kesim Rus Ortodoks Kilisesi’ne bağlıyken, nüfusun yaklaşık %2.9’u Ermeni Apostolik Kilisesi’ni takip ediyor ve bunların neredeyse tamamı etnik Ermeniler’den oluşuyor.

İnstagram hesabımdan takip etmeyi unutmayın 😉  nerdesinbahar

Gürcistan ile ilgili diğer Yazılar

Paylaşmak güzeldir!

Reklamlar

İlgili yazı

10 Comments

  • allah allah ben de gittim batum’a tiflis’e rustavi’ye.. Fakat bu anlattıklarınla hiç alakası yok. Enteresan.

    Reply
    • Avatar photo
      Author · Edit

      Demek ki herkesin bakış açısı ve deneyimleri farklı. Olur öyle şeyler. Ben ne yaşadıysam onu yazıyorum. Anlattıklarınızla alakası yok deyince ben de bir şaşırdım. Allah allah çok enteresan 😀

      Reply
  • Azerbaycan için yazdığınız inekle ilgili paragrafın aynısı bu bölüm için de var. Ayrıca sınır kapısı geçişi de Azerbaycan yazısı ile neredeyse birebir aynı. Ben de arabayla Gürcistan’a gittim. Sarp sınır kapısından geçtim ancak arabayı boşaltmamı kimse istemedi. Ayrıca kimsenin azarlamasına da muhatap olmadım. Genellikle güler yüzlü insanlar. Sonuç olarak iki yazınızı da okudum ancak çelişkiler ve birbiriyle olan benzerlikler nedeniyle inandırıcı gelmedi. Bu arada arabaya sigorta da yaptırmadım. Çıkarken dahil olmak üzere kimse bana sigorta sormadı. Vel hasılı gitmediğinizi iddia edemem ancak masa başında zenginleştirmek bile olsa okuyucuya hoş gelmiyor. söylemek istedim. kalın sağlıcakla

    Reply
    • Avatar photo
      Author · Edit

      Demek ki benzer şeyler yaşamışım ve aynısını yazmışım. Artvin yazılarını yazabilmiş olsaydım aynısı Atrvin içinde geçerli olacaktı. Artvin’de de inek faktörü ön planda 🙂

      Reply
    • Kardeş sigorta konusununda yanlışın var. Gürcistan’a hangi sınır kapısından girersen gir, ülkeden çıkarken sigortan yoksa 50 lari ceza yersin, ceza kağıdını verip ödemen için 30 gün müsade eder ve bırakırlar seni. Yani geçersin kapıyı. Ancaaaaaaaaak, benim gibi o cezazı 30 gün içinde ödemezsen, ceza 100 lari olur ve en kötüsü Gürcistan sınırları içerisinde 6 ay araba kullanman yasaklanır.
      Olay olduğunda ben durumu fark edince ehliyeti fiziki olarak vermedim, üzerimde değil dedim, eğer verseydim ehliyetin kendisinede el koyacaklardı. Türk ehliyetine nasıl el koyar deme, Batum Büyükelçiliğinin web sitesine girerseniz oradada yazıyor.
      Dil konusunda da katılıyorum yazara. Hem Sarp sınır kapısından, hemde Kırmızı Köprü (Azerbaycan) sınır kapısından defalarca geçtim. Her iki ülkede, farklı lençelerde olsada Türkçe konuşuyor. Ben şimdiye kadar ne Türkçe nede İngilizce bilen bir Gürcü memura, polise denk gelmedim. Mal mal yüzünüze bakıp Gürcüce konuşmaya devam ediyorlar. Şimdiye kadar bir güleryüz filanda görmedim.
      Vel hasılı gitmediğinizi iddia edemem ancak masa başından atıp tutmak hoş birşey değil. Söylemek istedim. Kalın sağlıcakla.

      Reply
      • Avatar photo
        Author · Edit

        Tarık bey yorumunuz için teşekkürler ancak O sona eklediğiniz cümleleriniz olmuş mu sizce? Sigorta ücreti konusunda polis bize ne söylediyse onu yazdım. Bu yazı iki sene önce yazıldı. Belki birşeyler değişmiş olabilir. Tecrübeleriniz de çok önemli. Eğer o ceza ödenmezse ne olur diye merak edenler için aydınlatıcı olmuş. O son cümlelerinize kadar gayet saygılı bir şekilde okudum da o masa başında atıp tutmak da neyin nesi. 3 arkadaş tüm karadenizi geçip Gürcistan ve Azarbaycan Bakü’ye kadar yaptığımız 8 bin kmlik ve 1 aylık yolculuğumuza çok büyük haksızlık olmuş. Hiç bir yazım masa başında yazılmadı.

        Reply
        • · Edit

          2019 Haziran ayında Tiflis’e gittik. Gümrüğe varmamıza çok az kala radar cezası yedik. Çıkarken ödeyelim istedik. Polis; sistem yok bir daha gelişinizde ödersiniz dedi. Ağustos’ta Bakü’den Tiflis’e geçtik. Geçen seferki gibi daimi park yerimiz Mado’nun önüne park edelim dememize kalmadı daha kontağı kapatmadan polis ensemizde bitti. Burada park yasak dedi. Evrakları sorgularken ‘oo sizin cezanız varmış, katlanmış onu da ödememişsiniz’ dedi ve ehliyeti cebine koyup arabasına binip gitti. Tabi elçiliğe koş şuraya koş, herkes ayrı bir şey söyledi ehliyeti geri almak için bir yöntem sordukça… aman boşver dedik arabayı ben kullandım eşimin yerine. Artık dönme vakti geldiğinde gümrüğe yakın bir lokantada durduk. Oradaki genç Türk müsünüz diye sordu. Ardından inşallah ehliyetiniz gitmedi falan dedi, ben de ‘gitti’ dedim. Dayımı burada herkes bilir keşke haberimiz olsaydı falan diyor. Ben size kahve yapayım dedi ama kahve Yemen’den geliyor. Derken dayı çıktı geldi Gürcü karısıyla birlikte. Bundan sonrası çok uzun adam özetle gümrükten çıkmaya kalkışmayın, hapsi boylarsınız diyor. Arabanız lokantanın önünde kalsın, ben size araba vereyim, bu araba cezalı, siz kalın Borjomi’de ehliyeti alalım öyle gidin diyor ama ne cezaevi öyküleri esnasında. Tamam falan dedik neyse bu adamı atlattık, biz Tiflis’e geçiyoruz dedik. Nedeni ise arabanın sigortasının olmaması. O anki psikoloji insanı kararsızlığa sürüklüyor. En sonunda kararımı verdim, arabayı çevirdim gümrük tarafına. Eşim tutturdu ben ceza meza ödemem. Gümrükte polislere dedim ki ; ‘bizim cezamız var, ödeyip çıkalım’ polis ekranı kapattı, sistem yok dedi. Sen dolar, euro, lari? Ne vereceksin dedi. Ben de boş cebimi çevirdim:) sonra adam bize ‘gidin’ dedi. O Türkgözü-Posof sınır kapısından girdim sanki yıllardır vatanı görmemişim. Ve Van’a kadar gözümü kırpmadan araba kullandım. Bu da böyle bir anımdır. Bir tanıdığımız da böyle ceza ödemeden çıkıp girişte polisler tarafından tutuklandı, 3 aydın cezaevinde. Özetle kurallara uymak çok önemli, kimseyi suçlamıyorum. İlk cezamızı ödeyip öyle çıksaydık ki tam çıkmaya ramak kala ceza yazıldı ve polis bizi yanlış yönlendirdi -bunları yaşamayacaktık. Okuyanlara faydası olması dileğiyle, yazım hataları varsa aceleden kusura bakmayınız.

          Reply
          • Avatar photo
            Author · Edit

            Değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim. Ceza ödenmese ne olur diye bir bölüm açıp yorumunuzu yazıya ekleyeceğim. Yazıya katkılarınızdan dolayı teşekkür ederim 🙂

  • · Edit

    mrhaba arkadaşlar bende 4 sefer gürcüstana geçtim arabamla bir seferinde tiflise kadar gittim ilk 3 adet gidişimde sigorta soran olmadı ama son gidişimde geri dönerken sigorta sordu gümrük memuru ve sigortam olmadığı için 100 lari ceza yazdı yani yukardaki yorumların her ikiside aynı önceleri sigorta sormayan gürcü devleti sonraları sigorta soruyor yani maymun gözünü açmış 🙂

    Reply
    • Avatar photo
      Author · Edit

      Bize de aynısını söylediler ama girerken sigortayı şart koştular. Biz şansımızı denedik yani. Bu arada artık sgortasız asla seyahat etmiyorum. Hatta sağlık sigortası da yaptırıyorum. Hatta kaskoma ek yurtdışı sigortası yaptırıyorum. Sonrasında uğraşmamak ve kafamın dinç olması için 🙂

      Reply

Yorum Yaz

Your email address will not be published. Required fields are marked *