Azerbaycan ‘a Gitmeden Önce Bilinmesi Gereken Püf Noktaları

Reklamlar

Loading

Azerbaycan, resmî adıyla Azerbaycan Cumhuriyeti, Batı Asya ile Doğu Avrupa’nın kesişim noktası olan Kafkasya’da yer alan bir ülke. Azerbaycan 1991 yılında SSCB’nin yıkılmasının ardından bağımsızlığını ilan edip ayrı bir devlet oldu. “İki devlet bir millet” cümlesini o kadar çok duyduk ve o kadar çok sevgi gördük ki Azerbaycan benim için her zaman ayrı bir yerde olacak. 

Beni instagram hesabımdan takip etmeyi unutmayın. Hikayeler ve öne çıkanlarda çok şey anlatıyorum 😉

İnstagram: Nerdesinbahar

Azerbaycan’da gittiğimiz yerler ve yaptığımız km

Azerbaycan nasıl yazılır? diye çok bocalıyor insan. Genelde Azarbaycan yazmaya meyilliydim ancak Azerbaycan doğru yazılışı. 

Azerbaycan Vizesi Nasıl Alınır?

Azerbaycan’a vizesiz giremiyoruz. Bunun sebebinin İran’dan kaynaklandığına dair şeyler okudum. Eğer bize vize kalkarsa İran bize de kaldırın diye baskı uyguluyormuş. Azerbaycan’da İran’dan gelecek uyuşturucu trafiğini kontrol edemeyeceği için bu vizeleri uyguluyormuş. Ne kadar doğru bilemiyorum. Azerbaycan’a havayoluyla gidecekseniz havaalanından 30 günlük kapı vizesi alabiliyorsunuz. Bunun ücreti 10 Dolar. İnternetten başvurduğumuzda telefonumuza vize kısa sürede geliyormuş. Online vize ücreti 23 dolar. Biz karayoluyla geçeceğimiz için önceden almamız gerekiyor. Çünkü kara sınır kapılarından vize alınamıyor. Konsolosluktan başvurduğunuzda herhangi bir ücret ödemiyorsunuz. Vize almak isteyen kim varsa bebek, çocuk kim varsa bizzat konsolosluğa gitmesi gerekiyor.

Bakü, Azarbaycan

Azerbaycan konsolosluğunun sitesine girdiğimizde randevu almamız gerektiğinden bahsederken, konsolosluğu aradığımızda bir randevuya gerek olmadığını öğrendik. Azeri vatandaşları öncelikli olmak kaydıyla, sabah erkenden konsoloslukta olup, listeye adımızı yazdırırsak randevuya gerek olmadığını öğrendik. Arkadaşımız saat 7,30 gibi konsolosluğa gittiği halde 42’ci sıraya yazdırabilmiş ismimizi. Sabah çok erken gitmeniz gerekiyor yani. Kendi vatandaşlarına öncelik tanıyor.

Herhangi bir form doldurmanıza gerek yok demişlerdi ama kapıda form dağıttılar. Bu başka ülkelerin ki gibi vize başvuru formuydu. Kalacağımız yeri belirtmemiz gerekiyordu ama biz Couchsurfing yada kamplı konaklamayı düşünüyorduk. Hangi vize kağıdına bunu yazabilirsin? Tabi ki hiç birine. Kapıda iki dakikada internete girip bookingden bir otel ismi bulup yazdık. Rezervasyon yapmadık.

Bayram günü şeker toplayan Azeri çocuklar

Kapıdaki görevli içeriye üçer beşer insan alıyor. Onlar çıktıkça yenilerini çağırıyor. Bizi de aldı içeri birkaç saat sonra. Görevliye pasaportlarımızı ve başvuru formunu verdik. Azeri lehçesinden dolayı biraz kıkırdayıp görevlinin kızgın bakışlarına da maruz kalmış olabiliriz. Bir hafta sonra gelmemiz söylenmişti. Bir hafta sonra arkadaşım almaya gittiğinde sistemde arıza çıktığı söylendi. Ben vizeden umutlu değildim. “Çıkmaz o vize” deyip durdum. Ertesi gün de sistem çöküktü ama üç aylık vizeyi verdiler. Hayatımın en garip vizesini almış oldum böylece. 

Azerbaycan vize formuna ulaşmak için buraya tıklayın. 

Güncelleme: 2019 yılı itibari ile Türkiye-Azerbaycan arasında vizeler kaldırıldı.  Bizim vize alma hikayemiz de eğlenceli bir anı olarak kaldı. Resmi Gazetede yayımlanan milletler arası antlaşmaya göre, her iki tarafın pasaport hamili vatandaşları, bir diğer ülkedeki 90 günlük seyahatlerinde vizeden muaf tutulacaklar. Vize bölümünü atlayıp diğer konuları okuyabilir, seyahatinizi kolaylaştırabilirsiniz. 

2ci Güncelleme: 1 Nisan 2021 itibari ile Azerbaycan’a giderken pasaport zorunluluğu kaldırıldı. Yani yeni çipli kimliğiniz ile seyahat edebileceksiniz. Gürcistan’a da kimlikle girilebildiği için kara yoluyla gitmek isteyenler Gürcistan üzerinden Azerbaycan’a pasaportsuz sadece çipli kimlikle gidebilir. İki ülke değiştireceğiniz için pasaportunuz yanınızda olmalı.

 

Azerbaycan Lagodekhi-Balaken Sınır Kapısı

Gürcistan’dan Azerbaycan’a Lagodekhi-Balaken Sınır Kapısı’ndan geçtik. Aslında Tiflis’e yakın olan Kırmızı Köprü-Tsiteli Khidi Sınır kapısından geçecektik ama çok kalabalık olduğunu öğrendik. Bizde kamyoncuların kullandığı daha uzakta ki Lagodekhi-Balaken Sınır Kapısı’na gittik. Tiflis Lagodekhi arası 150 km, Kırmızı Köprü 70 km. Azerbaycan içinde yapacağımız yolu, sınırda beklemek yerine Gürcistan’dan geçmiş olduk böylece. Zamandan kazandık.

Lagodekhi-Balaken Sınır Kapısı

Araçta sadece sürücü kalacak şekilde biz yaya yolundan pasaporta gittik. Nahçıvan’a girerken de görmüştüm ki Azeri yetkililer çok ciddi. Fazla gülüp eğlenmeyin. Biz fazla sıra beklemeden geçtik. Bir gölge bulup Metehan’ı seyretmeye başladık. Metehan yine (Gürcistan sınırından geçerken de boşalttı arabayı) aracı boşaltıyor ve xray cihazına taşıyordu. Neredeyse tüm aracı boşaltıp xrayden geçirip yeniden arabaya yükledi. Biz onu seyrederken çok eğlendik ama o pek eğlenmiyordu sanırım. Gürcistan geçişlerinde daha kolay geçmiştik. Azerbaycan sınırı çok daha sıkı arama yapıyor.

Arabayla Azerbaycan’a girebilmek için mecburi 30 günlük sigorta yaptırmamız gerekiyor. O da 19 Dolar(2018) tuttu. Bir de yol vergisi var. Onun içinde 22 Dolar alınıyor. Bunların hepsi sınır kapısından geçerken alınıyor. Gürcistan’da ki gibi sınırı geçtikten sonra sigorta yeri aramak zorunda kalmıyorsunuz. 

 

Dönüşte gece yarısına geldiği için Gürcistan’a geçişimiz bizi arabadan indirmeden arabayla pasaport kontrolüne gitmemize izin verdiler. Sordukları 3 şey vardı: Dürbün, dron, telsiz var mı? Bunlar yasakmış. Neyse ki yoktu. 

Azerbaycan’da Para Bozdurabilmek

Azerbaycan’ın para birimi Manat(AZN), kuruşa da Kepik diyorlar. Loghadeki-Balaken sınırı öncesinde manat alabileceğiniz bir küçük klübe vardı. Biz almadık. Siz mutlaka manat alın. Sınırı geçer geçmez para bozdurmamız gerekti ama en yakın yer Zagatala’da çok dolandık. Gürcistan’a pazar geçtiğimiz için Azerbaycan’da bayrama denk geldiğimiz için açık yer bulmakta çok zorlandık. Bir banka açıktı ama bizde TL olduğu için bozmadılar. Biz Azerbaycan’a geçmekten vazgeçtiğimiz için yanımıza döviz almamıştık. Son dakika bu kadar geldik, vizemizde var gidelim demiştik. Bankadan çıkıp döviz bürosu aramaya başladık.

Azerbaycan Bankası

Döviz bürosuna Valyuta Ofis” diyorlar. Derme çatma bir kulübede 100 TL’te 27 manat aldık. Paramız bu kadar mı değer kaybetmişti? Kırsal da kazıklandığımızı düşünüp asıl para bozum işini Bakü’ye bırakmaya karar verdik. Yanlış bir kararmış. Bir çok ülkede tren, havaalanı yada otobüs terminali gibi yerlerdeki döviz bürolarında para bozdurmak şehir içinde para bozdurmaya göre daha dezavantajlıyken burada tam tersi oldu. Bakü’de Eski Şeher’de 100TL’ye 16 Manat verdiklerinde şok olduk ve bozdurmadık. Kredi kartlarımızın geçtiği yerlerde yemek yedik. Bu sebepten Azerbaycan’da hem aç kaldık, hem de parasız. Bir kahvaltı 18 manattı artık siz düşünün. Azerbaycan bizim için bir hayli pahalıydı.

Azercell Telefon Hattı

Zagatala’da kendimize bir telefon hattı alalım dedik. Çoğu kapalıydı bayram dolayısıyla. Olanlar ne dediğimizi anlayamadı. Biz de onları anlayamadık. Azercell almak istedik ama bu Bakü’ye kadar mümkün olmadı. Bakü’de 5 Manat’a 5GB’lık bir hat aldık. Bunun 3GB’ı normal 2GB’ı 4,5 G çeken yerde geçerliydi. Kız “hediye kartlarla bunu 10 GB’ye yükselttim” dedi. Sonra bir 5 Manat daha aldı.Aralarında devamlı rusça konuşup güldüler. Bence orada bizi biraz dolandırdılar. Hediye karta para ödemememiz gerekiyordu normalde.

Bakü, Azerbaycan

Benim telefon Bakü Gobustan’da düşüp ekranı kırılınca, iki gün tamir sırasında yedek külüstür telefonumda kullandım hattı. O telefon da 4,5 G uyumlu olmayınca hakkımız olan 3GB Bakü’de bitti ve biz dönüş yolunda internetsiz kaldık. Yine sora sora Gürcistan’ı bulmak zorunda kaldık. Hattı alırken kırsalda 4,5 G çekiyor mu diye sorduğumda satıcı kız tarafından bir hayli terslenmiş ve azarlanmıştım. Demek ki neymiş? Ben haklıymışım. Kırsal da 4,5 G çekmiyor.

Bu arada ekranım kırıldığında götürdüğümüz tamirci ekranı değiştirdim demişti ve 1600 TL’ye yakın para almıştı. Döndüğümde sadece camın değiştirildiğini öğrendim. Büyük şehirde ne zaman nerede dolandırılacağınızı hiç bilemiyorsunuz. Geriye dönüp sorma şansınızın olmadığını biliyorlar maalesef. Kırsal kesimde ki Azerbaycan’lılar bizi sevdi. Korudu. Gözetti ama Bakü öyle olmadı.

Azerbaycan Yolları ve Aznov Uygulaması

Sınırdan çıktığımız andan itibaren Moxax Şelale’sini aradık ama kimse bilmiyordu. Sonra vazgeçip Bakü’ye gitmeye karar verdik. Azerbaycan’da yol tabelaları yok denecek kadar az. Ana yollar düzgün ama ara yollar bir hayli bozuk. Hat alamadığımız için navigasyonumuz yok. Azerbaycan’ı rotadan çıkardığımız için bir rotamız yoktu. Dolayısıyla telefona çevrimdışı harita da indirmemiştim. Son dakika gelmeye karar verince Tiflis’de ki Lit Hostel’in sahibi Uran bize bir rota çıkardı. 

Geliş gidiş tabelasız yollar, Azerbaycan

Azerbaycan Hükümeti bir uygulama yapmış. Playstore’a girip telefonunuza ücretiz indiriyorsunuz. Aznov bir navigasyon programı, ücretsiz ve ofline kullanabiliyorsunuz. İnternette bulunmayan bir bilgiye daha önce sahip olsaydık bu çağda sora sora Bakü’yü bulmak zorunda kalmazdık. Bakü’ye giderken hiç tabela olmayan bir dört yol ağzında, gecenin bir yarısı dört dönmezdik. Gecenin 3,30unda kavşakta bekleyen bir araç da vardı. Ne yapıyordu bilmiyoruz. Belki o da yol arıyordu.

Bakü ne tarafta” diye sorduk. “Bilmiyorum” dedi. “Nasıl bilmiyorsun” dedi Metehan. Bilmiyordu işte. Belki o da yolunu kaybetmişti. Aynı göbekte 3 tur döndük. Zifiri karanlık. Tek bir ışık yok. Yere çizilmiş çizgiler göbek görevi yapıyor. En sonunda birinden daldık ama nereye gittiğimizi bilmeden. Karşı taraftan bir araç gelince sellektör yaparak durdurduk. Bakü yolunu sorduğumuzda doğru yolda olduğumuzu öğrendik. Nasıl becerdik hala bilmiyorum. Şaka gibi…

Azerbaycan

Azerbaycan’da yol kameralarının çalışmadığını duyduk. Bir ceza yeseniz bile, sınır çıkışında bunu ödemeden çıkabilirsiniz. Bir plaka okuma sistemleri yok. Siz yine de kurallara uyun ama. 

Azerbaycan Yeme-İçme

İlisu taraflarında bir aileyle tanıştık. Yine bir şelale arıyorduk. Akşam da olmak üzereydi. Şelalenin yolunun uzak olduğunu anlayınca dönüş yoluna bıraktık. Azeri kadın bize buraya kadar gelmişsiniz madem mutlaka “Sürfüllü” yiyin dedi. “Kuru etli olanı tercih edin” dedi. Serin İlisu Restoran’a gittik. Ne geleceğini bilmediğimiz için bir porsiyon istedik. Beğenirsek devamını isteriz diye düşünerek. İyi ki tek bir kap istemişiz. Kocaman bir çanakta geldi. Gerçekten tek kişilikmiş o. Suyun içinde haşlanmış hamurlar, üstünde kurutulmuş etten oluşan bir yemek. Yanında soslar da geldi. Ekşi (erik) soslarda vardı. Biz sade yemeyi tercih ettik. Çok beğendiğimizi söyleyemeyeceğim. Bize mutlaka yiyin diyen aile sadece bunu yiyebilmek için Bakü’den kalkıp buraya geliyormuş. Bakü’ye çok uzak olduğunu söylememe gerek yok sanıyorum.

Bizim yemeklerimize çok benzeyen şeyler var, Azarbaycan

Şeki’de Piti denilen bizdeki testi kebabına benzeyen yemekten yemeden dönmeyin dediler. Testinin ağzı hamurla kapatılmış. Tabağa ekmek doğranıyor. Testi açılıp suyu tabağa boşaltılıyor. Kalan taneler testinin içinde gelen tokmakla eziliyor. Et ve patatesli bir yemek. Çok aranır mı? Aranmaz ama güzeldi en azından. Şeki’de tatlı yemeden dönmeyin de demişlerdi. Şeki pahlavası deniyor. İrmikli bir tatlıydı. Sevdik biz. 

Azerbaycan’da çay içmek ayrı bir ritüel. Çayı bizim gibi altlı üslü demlemiyorlar. Sadece demliğe demleyip sıcak sobanın üstünde bekletiyorlar yada semaverde geliyor. Kahvaltı ettiğimiz ilk yerde çayın yanında küçük tabakların içinde üzüm reçeli gibi birşey gelmişti. Biz onu ekmeğin üstüne sürüp yemiştik. Meğer çaya katılıyormuş. Buna her aklıma geldiğinde gülüyorum. Aynı zaman da çayın yanında çeşitli reçeller geldiği gibi gül suları, gül goncaları da geliyor. Çaya birşey katmadan içmiyorlar. 

Çayın yanında gelen çeşit çeşit reçeller, Azerbaycan

Bakü’de bir simit 1,5 manattı. Bizim gittiğimizde 1 Manat 5,55 TL’ydi. 7,4 TL bir simit. Arkadaşım yemeğin üstüne sallama bir çay içti. 4 Manat. 14,8 TL bir sallama çay. Bebek’te daha ucuz. Simit çay içeyim derseniz 20,35 TL ödeyeceksiniz. Biz bir kahvaltı ve yanına çay aldık. Paylaştık ve 100TL ödedik. Üç kahvaltı alsaydık 300 TL sadece kahvaltıya verecektik. 

Azerbaycan’da Couchsurfing ve Misafirperverlikleri

Azerbaycan’da nerede konaklayacağımızı bilmiyorduk. Bir rotamız da yoktu ya… Couchsurfing hesabım aktif değildi. Referansım yoktu. Böyle olunca onu orada pek kullanamadım ama Facebook Couchrail hesabını aktif olarak kullanıyordum. Gürcistan için açmış olduğum bir post için Bakü Sumqayt’tan davet almıştık. Bizi davet eden Emin bize bir daire verdi. Ertesi gün geldi bizi gezdirdi. Azerbaycan’ın pahalılığından konuşmuştuk devamlı ve aç kaldığımızdan. Bizi restorana götürüp hesap ödetmediği gibi bir de yanımıza paket yaptırdı. Bu kadar utandığımı, bu kadar duygulandığımı hatırlamıyorum. O taraflara giderseniz mutlaka gidip kendisiyle tanışın. O taraflara gidecek olanlar yorum olarak yazarsa Emin’in iletişim bilgilerini mail atabilirim.

Emin ve Nejat bizi gezdiriyor,Sumqayt Azerbaycan

Emin’in davetini geç hatırladığım için ilk gecemizde Bakü’de bir hostel bulduk. Sonradan otele dönüştürülmüş bir hosteldi yada bize öyle söyledi. Bilemiyorum. Çok pahalı değildi. Adı Hostel Mini Street Bakü. 74, Nizami caddesindeydi.

Yolda yol sormak için girdiğimiz yerde bile bırakılmadık. Nohur Gölü’nü ne aradık arkadaş. O gölü bulamadık ama harika insanlar tanıdık yolda. Sabaha kadar masamız gelen gidenden hiç boş kalmadı. “Türkiye’den konak gelmiş” diye sohbete geldiler. Kendimizi ünlü gibi hissettik. Bir ikram bir ikram 

Halk zaten o kadar misafirperver ki hiç yabancılık çekmeyeceksiniz. Türk plakasını daha önce görmedikleri için tanıyamıyorlar. Daha doğrusu bu kadar km öteye arabayla giden olmamış hiç. İstanbul dediğimiz anda herkes kucak dolusu sarıldı. Resmen arabanın içinden halkı selamladık. Bu kadar sevgi hiç görmemiştim daha önce. Herkesin dilinde TEK MİLLET İKİ DEVLET… Bakü’de Şirvanşahlar Sarayı’nı gezerken Türk olduğumu anlayan teyze iki eliyle yüzümü avuçlarının içine alarak, ağlayarak öyle dualar etti ki gerçekleşirse sırtım yere gelmez. Tüm Azerbaycan’ın güzel ülkeme kucak dolusu selamını getirdim.

Nohur Gölü yakınlarında bizi bırakmayan güzel insanlar, Kebele Azerbaycan

Azerbaycan Kısa kısa

  • Azerbaycan para birimi Manat
  • Azerbaycan nüfusu 10,02 milyon (2019)
  • Azerbaycan’ın başkenti Bakü
  • Bakü’de şehrin içinde ki yollar 4 şerit sağ 4 şerit sol. Bazı yollarda bu 5’e 5 oluyor. O kadar geniş ki caddeler. Karşıdan karşıya geçerken mevsimler değişir, insan yaşlanır. Tek bir ışıkta geçmeyi başarabiliyorlar mı acaba? Binalar muhteşem bir mimaride.
  • Bakü’de tüm sokaklar otopark. Saatli olanlarının yanında günlük olanları da var. 1 Manat’tan başlıyor (2018). Otopark olmayan sokaklarda da değnekçiler var. Arabanıza bir şey olmaması için para ödemenizi talep ediyorlar resmen. Türk plakamızı asla anlayamadılar. Herhalde Türkiye’den Bakü’ye arabayla giden pek yok. Eğilip eğilip bakmalarını ve Türk olduğumuzu öğrendiklerinde gösterdikleri sevgiyi görmeliydiniz. 

 

Bakü, Azerbaycan
  • Tüm dünyada her şehrin tarihi kesimine Old Town denir. Kime sorsanız gösterir. Burada pek işe yaramadı. Birisi Eski Şeher deyince bu sefer Eski Şeher olarak aramaya başladık. O da olmadı. Meğer İÇERİ  ŞEHER‘miş. Bakü’deki Kız Qala’sının ve kapalı yolun olduğu yer Old Town yani İçeri Şeher.
  • Ara yollar çok bozuk ve tabela eksik. Bir şelaleye yada balçık volkanına gitmek isteseniz hemen yol kenarlarında bekleyen eski arabalı azeriler yolunuzu kesiyor. Bir pazarlık başlıyor sonra. Balçık volkanına giderken 10 manat verip bir araç kiraladık. Boş arazi de giderken gerçekten doğru kararı verdiğimizi anladık. O yol olmayan arazide yolumuzu bulmamız imkansızdı. Yol olmadığı içinde arabamızla çok zor geçerdik. Volkana gidince biraz çamur getirelim dedik. Adam bize boş su şişesini 10 manata satmaya kalktı. Fakiri tam fakir, zengini tam zengin. Sonra yaptığından o da utandı ve vazgeçti. Bizde yanımızdaki bir kafa fenerini hediye ettik adama. Yeni pillerde taktık. Öyle sevindiki. Orada olmayan bir şeyler yanınızda götürüp hediye ederseniz sizde birilerini mutlu edebilirsiniz. 
  • Bakü’de konaklamamızı hostelde yaptık. Kişi başı 15 Manat ödedik. Sumqaıt’tan aldığımız bir davetle Coucrail konaklaması yapmış olduk. Geri kalanda kamp yaptık. Halk oldukça misafir perver. Müzelerden tutunda yeme içmeye kadar her şey BİZİM İÇİN çok pahalı. 

 

  • Hayatımda görmediğim kadar çok inek gördüm. Yolların üstünde, asfaltta. Asla kaçmıyorlar. Yanlarından geçerken insan bir boynuz darbesi yiyip yemeyeceğinin yürek çırpıntısıyla yol alıyor. Hava sıcak olduğu için arabaların çıkardığı rüzgardan serinlemek için böyle yapıyorlarmış dediklerine göre. Enteresan bir durum

 

Azerbaycan Covid Şartları (Mayıs 2021)

Eylül 2021 Güncelleme: Azerbaycan sınırlarını açtı. Artık Azerbaycan’a seyahat edebiliriz.

Azerbaycan’a girişte ve Türkiye’ye dönüşte karantina uygulanmıyor. Toplu taşıma kısıtlı faaliyet gösteriyor. Restoranlar açık ama kısıtlamaya tabi. Barlar açık ama kısıtlamaya tabi. 

İnstagram hesabımdan takip ettiniz mi? 😉  nerdesinbahar

Diğer Azerbaycan Yazılarım

Azerbaycan ile ilgili diğer yazılarımı okudunuz mu?

 

Keyifle…

Paylaşmak güzeldir!

Reklamlar

İlgili yazı

36 Comments

  • · Edit

    merhaba azerbaycan ve gürcistan yazılarınızı okudum elinize yüreğinize sağlık sizinle arkadaşlık ederek yolculuk yapmak isterdim

    Reply
    • Avatar photo
      Author · Edit

      Çok teşekkür ederim yazıyı beğenmenize. Genelde ya beni çok iyi tanıyanlarla yada tek yolculuk yapıyorum artık. Böylesi daha kolay oluyor 🙂

      Reply
  • Bahar xanim bizde Turkiyeye geldikde bizim ichinde Yemek,Muzeler cox cox bahali.Her olkede yabanchilardan istifade edirler.Bu Azerbaycandada bele,Turkiyede bele ve.s…

    Reply
    • Avatar photo
      Author · Edit

      Söylediklerinize kesinlikle katılıyorum. Hele ki Norveç ve İzlanda’dan yeni gelmiş biri olarak 🙂

      Reply
  • · Edit

    Bahar Hanım, bu 100 TL’ye 27 Manat aldığınız yeri tam olarak yazabilir misiniz? Bir de TL yerine Dolar götürsek biraz daha avantajlı olmaz mı bozdururken?

    Reply
    • Avatar photo
      Author · Edit

      Zaten TL götürmeyin. Biz son dakika gitmeye karar verdiğimiz için öyle oldu. İçeri Şeher’de Kız Qalası’na yakın bir yerdeydi o 100 TL’ye 27 Manat veren yer

      Reply
  • · Edit

    Bu yazıyı okurken bazen çpk güldüm, bazı şeyler çok doğru yazılmış. Ama bazı durumlarla hiç karşılaşmaya bilirdiniz.
    Bu yazıyı okuyup ta Azerbaycana gelmek isteyen türk kardeşlerime:
    – Siz de Lagodekhi yolunu seçin. Yollar süper ve çok güzel dağlık bölge.
    – offline bir harita yükleyin telefonunuza (maps.me gibi).
    – istediğiniz soruyu hotel, yol filan bana sorun elhan13@gmail.com
    – Kendim Baküde yaşadığım için, ve atayurdu Şeki (Lagodekhi geçiti olan kuzey bölgesi) olduğu için, Türkiyeye iki kez arabayla gittiğim için, her konuda sorularınızı cevaplar, Azerbaycandayken türk kardeşlerime yardım ederim.

    Reply
    • Avatar photo
      Author · Edit

      Çok teşekkür ederim. Azerbaycan’a gitmekten vazgeçmiştik. Son dakika yeniden gitmeye karar verdik. O sebepten harita vs hiç birşeyimiz yoktu. Bence güzel macera oldu 😉

      Reply
  • En iyisi orada bir rehberlik edecek yerli bir kişi olmasi lazim ya değilse hem zaman kaybi hem kazik olayi birde bedavadan aç kalmak var neyin ne olduğunu bilmek lazim

    Reply
    • Avatar photo
      Author · Edit

      Rehberle dolaşmak kişisel tercihtir. Ben pek sevmiyorum. Bu benim maceram. Deneme yanılma içeren. Bir keşif. Keşiflerde hata da olur güzel şeylerde. Bunları yazmak da benim işim. Rehberle dolanırsam yaşanabilecek sorunları nasıl görebilirim? Nasıl yazabilirim?

      Reply
    • Gürcistan üzerinden azerbaycana arabamızla gidersek pasaport veya vize gerekiyormu?

      Çünkü gürcistan a kimlikle gidilebiliyor artık azerbaycana da gidebiliyormuşuz fakat intarnette bu sorunun cevabını bulamadım

      Reply
  • Bahar hanım; ben Azerbaycan’a sık giden bir insanım. Yolculuğunuzu hem eğlendirici, hem de bilgilendirici biçimde yazmanız çok hoş. Yazınızdan, özellikle Azerbaycan’a girişte alınan ücretler konusunda yararlanmış oldum. Size sorulanlar arasında yer alan (Dolar mı, Lira mı götürelim) sorusuna da doğru yanıt vermişsiniz. Ben geçen hafta Bakü’de bulundum. Bakü Otogarı’nda döviz (valyuta) değişimi yapan bir market var. Orada 100 manat almak için 340 Tl verirken, bankalarda 400 TL vermek gerekiyordu (Bu ayrıntıyı da siz zaten yazmışsınız). Azerbaycan’da USD veya EURO’nun alış ve satışı arasında bu kadar oynaklık yok. O nedenle TL yerine, USD veya EURO götürmek daha yararlı olacaktır. Yeme içme fiyatları Türkiye’den daha ucuzdur. Müzeler oldukça zengin ve bir miktar pahalıdır. Eğlenceli ve bilgilendirici yazınız için sizi kutluyorum.

    Reply
    • Avatar photo
      Author · Edit

      Okuduğunuz için ben tşk ederim. Faydasını görmenize çok sevindim. Yurt dışında TL’yi çevirmek pek akıl karı değil. Iran’ın kuzeyi haricinde avantajlı olduğunu görmedim.

      Reply
  • Bahar hanım merhaba, ben bu yaz kısmet olursa kendi aracım ile istanbuldan azerbaycana gitmek istiyorum eşim ve 1 yaşındaki oğlumla beraber. Tek şoför benim. Rica etsem yol ile bilgi ve tecrübelerinizi aktarabilirmisiniz. (Açıkçası gürcistan-azerbaycan arası beni biraz ürkütüyor 🙂 )

    Reply
    • Avatar photo
      Author · Edit

      Merhaba Müslüm Bey, Gürcistan ile Azerbaycan arasında bir sıkıntı yok. Hopa’dan çıkarsanız Tiflis’e kadar otoban var. Türkgözü’nden çıkarsanız belli bir yerden itibaren otoban var. Trafik kurallarına uyarsanız bir sıkıntı yaşamazsınız. Gürcistan’a gitmeden önce bilinmesi gerekenler yazıma da göz atmanızı tavsiye ederim.

      Reply
      • Gürcistan üzerinden azerbaycana arabamızla gidersek pasaport veya vize gerekiyormu?

        Çünkü gürcistan a kimlikle gidilebiliyor artık azerbaycana da gidebiliyormuşuz fakat intarnette bu sorunun cevabını bulamadım

        Reply
        • Avatar photo
          Author · Edit

          Aslında bu sorduğunuz şey yazımın içinde var. Evet yeni çipli kimliğinizle Gürcistan üzerinden Azerbaycan’a gidebilirsiniz. Her iki ülkede pasaport istemiyor.

          Reply
  • · Edit

    Bahar hanım merhaba. Ben de Azerbaycan’a araba ile gitmeyi düşünüyordum ama altı alçak olan ve İstanbulda bile rahatlıkla kullanamadığım aracımın bu seyahat için uygun olmadığı sonucuna ulaştım. Benzinli olan Cla ile değil de Azerbaycanda parça sorunu olmayacağını düşündüğüm bir Lada Niva veyahut başka bir arazi aracı daha uygun olur sonucuna ulaştım. Teşekkürler.

    Reply
    • Avatar photo
      Author · Edit

      MErhaba. Eğer çok dağ bayır dolaşmayacaksanız normal araçla gidebilirsiniz. Yollar asfalt. Biz binek araçla gittik. Herhangi bir sorun yaşamadık ama şelaleler, volkan gibi yerlere giderken zorlanabilirsiniz. Volkan için mutlaka araç kiralamalısınız. Boş bir arazide yolunuzu bulmanız çok zor olacaktır. 😉

      Reply
    • Avatar photo
      Author · Edit

      Azerbaycan’a gitmek için hesabınızda herhangi bir miktar göstermeniz gerekmiyor. Ukrayna için geçerli bir uygulama o. Eğer sorunuzu doğru anladıysam. Ha Azerbaycan’a gitmek kaça malolur diye soruyorsanız o kişiden kişiye değişir

      Reply
  • Merhaba bahar hanım bende aracımla Adana’dan baküye seyehat etmek istiyorum.bana göre iran uzeri daha kısa ,seyahat esnasında İran’da ne gibi siminti yaşayabilirim sinir gecisleri rahat olur mu teşekkürler

    Reply
    • Avatar photo
      Author · Edit

      bu sorunuza pandemi öncesi çok rahat cevap verebilirdim ama şu son durumlardan bir bilgim yok

      Reply
    • Avatar photo
      Author · Edit

      Evet. Çok güzel bir seyahatti. Özellikle büyük şhirlerin dışındaki halk müthişti. Bizi çok duygulandırdılar

      Reply
  • Bir hatayı düzeltmek istiyorum. Kimlikle seyahat sadece iki ülke arasındaki doğrudan ulaşım yollarında geçerli. Üçüncü bir ülkeden geçerken (Gürcistan gibi) pasaport taşımak zorundasınız.

    Reply
  • merhaba , tek başına motosiklet ile seyahat etmeyi seven bir bayanım, gürcistan ve azerbeycande motosiklet ile yalnız seyehat etmekte sıkıntı yaşarmıyım.

    Reply
    • Avatar photo
      Author · Edit

      Herhangi bir sorun yaşayacağınızı düşünmüyorum. Motorcu çok arkadaşım var. Pakistan’a İran’a bile giden oldu. Oralarda sorun olmadıysa buralarda hiç olmaz. Hayırlı yolculuklar 🙂

      Reply
  • yakın zamanda gitmeyi düşünüyorum fakat sahsi aracla azarbaycana su anda almıyorlar diye bir bilgi edindim sizin bu konuda var mı bir bilginiz acaba

    Reply
  • Merhaba,

    Gürcistan-Azerbaycan sınır kapılarından yaklaşık 3 yıldır sadece yük taşıyan araçların geçişine izin veriliyordu, yolcu ve özel araç geçişlerine izin verilmiyordu. Bu gerçeği geçen sene Bakü’ye gitme hevesiyle Tiflis e kadar gittiğimizde öğrenmiştik 🙂

    Bu sene biraz daha akıllıca davranıp gitmeden önce kontrol ettik. Internet haberlerinde yolcu geçişine izin verilmeye başlandığını öğrenir öğrenmez İstanbul’dan yine araç ile yola çıkıp yaklaşık 2000 km kadar sonra Kırmızı Köprü-Tsiteli Khidi sınır kapısına vardığımızda(18 mayıs 2023) acı gerçeği öğrendik. Maalesef yolcu geçişleri haberi sadece yolcular içinmiş. Araç ile yine geçilemiyormuş. Sadece otobüsle yayalar geçebiliyormuş. Sanırım 1 sene daha bekleyeceğiz, o Bakü buraya gelecek 🙂

    Bu arada araç ile gitmek isteyenler için güncel bilgiler vereyim.

    Gürcistan’a giriş yaparken Aktaş Sınır Kapısı’nı kullandık. Geçişte bir problem yaşamadık fakat Gürcistan tarafındaki yol için berbat kelimesi yetersiz kalır. Yol üzeri bombalanmış gibi 20-40 cm lik çukurlar ile dolu. Biz arazi aracı ile dolaştığımız halde zor geçtik, binek araba ile hiç düşünemiyorum. Tırlar bile aracın altını vura vura zar zor ilerliyor.
    Dönüşte biraz daha yoğun kullanılan ve daha temiz olduğunu düşündüğümüz(yanılmışız) Türkgözü Sınır kapısından geçelim dedik. Gece geç saatlerde sınır geçişleri daha rahat olması sebebiyle biraz oyalanarak saat 22:00 civarı kapıya vardığımızda Gürcü polisi “kapattık kardeşim” demez mi ? 🙂 Türkgözü Sınırı 21:00 de kapatıyormuş, Aktaş Sınır 24 saat hizmet veriyor, oraya gidin dedi. Yani 3 saat bombalanmış yol demek bu.Bu sebeple geceyi sınıra çok yakın olan Ahıska’da geçirmek zorunda kaldık. Bakü ye giden yol da kapatılmış, Bu bilgiyi otelde bu sebeple konaklamak zorunda kalanlardan öğrendik . Gürcistan enteresan bir ülke, yolu kapattıkları zaman başka bir alternatif olması gerektiğini falan düşünmüyorlar. Alternatif yolları da yok.
    Ertesi sabah Türkgözü kapısından geçerken yine enteresan uygulamalara şahit oldu. Sınırın bizim tarafı inşaat halinde. Bir yerden diğerine sürüklediler, en sonunda da araca x-ray ile bakacağız dediler. Hadi bize desinler de(bir hafta Yunanistan’dan Makedonya’ya geçen aracın öbür hafta Gürcistan’da ne işi var demesi normal ), anne, baba bir de çocuk olan yeşil pasaportlu öğretmen bir abiye de dediler ona çok üzüldük 🙂
    X-ray uygulaması da şöyle, araçtaki her şeyi indiriyorsun, araç bir röntgen cihazına giriyor. İndirdikleri çantalar bakmıyorlar ama 🙂 Sadece araç kontrolü var. Mantığını gelene kadar tartıştık fakat anlamlı bir gerekçe bulamadık, bilen varsa yazarsa memnun oluruz. Selamlar,

    Reply
    • Avatar photo
      Author · Edit

      Değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim. Değişmeyen tek şey değişimin kendisi maalesef. Hal böyle olunca bilgileri güncel tutmak çok zor. Pandemi dolayısı ile sınırı bir kapatmışlar, bir daha açmak akıllarına gelmemiş. Azerbaycan’a araç ile geçilemiyor şaka gibi. Bu sene Gürcitan’a kendi aracımla tekrar gittim. O yazıyı güncelleyeceğim. Sizin yorumunuzu da en kısa sürede yazıya eklemeliyim. Çok geç görmem yeterince üzücü

      Reply

Yorum Yaz

Your email address will not be published. Required fields are marked *