• Kazbek Dağı Hangi Ülkede?
  • Kazbek Dağı Hangi Ülkede?
  • Kazbek Dağı Hangi Ülkede?
  • Kazbek Dağı Hangi Ülkede?
  • Kazbek Dağı Hangi Ülkede?
  • Kazbek Dağı Hangi Ülkede?
  • Kazbek Dağı Hangi Ülkede?
  • Kazbek Dağı Hangi Ülkede?
  • Kazbek Dağı Hangi Ülkede?
  • Kazbek Dağı Hangi Ülkede?
  • Kazbek Dağı Hangi Ülkede?
  • Kazbek Dağı Hangi Ülkede?
  • Kazbek Dağı Hangi Ülkede?
  • Kazbek Dağı Hangi Ülkede?
  • Kazbek Dağı Hangi Ülkede?

Kazbek Dağı Hangi Ülkede?

Reklamlar

Loading

Kazbek Dağı dağ tırmanışı yapan sporcuların göz bebeği ve hayallerinden biridir. Kazbek Dağı’na tırmanmak için giden çok arkadaşım oldu. O zamandan beri belki tırmanmak için değil ama en azından uzaktan da olsa görmek için yanıp tutuştum. Gürcistan seyahatimin de içinde olmazsa olmazımdı.
 
Bu yazıda; Kazbek Dağı Hangi Ülkede? Kazbek Dağı Yolları? Kazbek Gezilecek Yerleri? Kazbek’de ne Yapılır? Kazbek Nasıl Gidilir? gibi sorularınızın yanıtını bulacaksınız. O zaman ne umduk? Ne bulduk yazım başlasın.
 
Beni sosyal medya hesaplarımdan takip etmeyi unutmayın 😉 İnstagram: nerdesinbahar
 

Kazbek Dağı Tur

Kazbek Gürcitan‘a giderken listemin en başlarındaydı. Dağcılar için çok ayrıcalıklı bir dağdır Kazbek. Tiflis’e yakın konumda. Uzun zamandır yolda olmamızdan sebep yorgunluk had safhada ve “Tiflis’ten tura katılıp gidelim” diye düşünüyoruz. Bir tur şirketi ile de anlaşıyoruz. Kişi başı 45 Lari ödeyeceğiz ve tur paketinin içinde pek çok yeri de göreceğiz. Tam “oh” diyeceğimiz an tur şirketi turu “doldu” diye iptal ediyor. Diğer tur şirketlerinde oldukça pahalıydı bu tur. 90 Lari’ydi. Bence yanlış fiyat verdikleri için iptal ettiler. O an bunu bilemesek de “iyi olmuş iptal olduğu” diyoruz daha sonra. İş başa düşüyor ve bir akşam vakti Kazbek yoluna düşüyoruz.

Kazbek

Kazbek Dağı Yolları

İlk söyleyeceğim şey Kazbek yoluna gece çıkmayın. Coğrafi konumundan dolayı çok fazla sisli oluyor. Aylardan Ağustos’tu biz gittiğimizde bir de. Kazbek Rus sınırına yakın olduğu için bolca kamyon oluyor. Tırmanarak çıkan kamyonlar çok yavaş gidiyor. Siz o kamyonun ardına bir düşüyorsunuz. Aman sabahlar olmasın.

Arkadaşımın uykusu da tam o sisli ve virajlı yerde geliveriyor. Sanırım hayatımın en stresli arabasını o yolda kullanıyorum. Ardımdaki araç sollamaya çıkınca uzun zamandır kamyonun ardında gitmekten sıkılan ben çıkıveriyorum sollamaya ve aynı anda duvar gibi sisin içinde buluyorum kendimi. Ne sağımı, ne solumu, ne önümü görüyorum. Bir araç gelseydi sanırım şuan yaşamıyor olacaktık. Korku filmi gibi.

Kazbek Dağı Yolları, Gürcistan

Arabayı sağa çekip dinleneyim, şoför değişeyim şansınız pek yok. Hava aydınlanınca yol kenarlarında tünel gibi betonla kaplı yerler gördük. Yolda kalan tırcılar için olmalı diye düşündük. Yollar öyle virajlı ki direksiyonu ne kadar çevirirsem çevireyim yeterli olmuyor.

Karanlıkların ve sisin içinden birdenbire at çıkıveriyor. Beyazdı bize çıkan. Gördük ve kurtardık ama bizden önceki araç kurtaramamış. Kocaman simsiyah bir ata çarpmış. At bir tarafta nalları dikmiş. Çarpanlar battaniyelere sarılmış. Araba pert. Filmlerden fırlamışçasına çok korkunçtu manzara. Kısaca bir daha söylüyorum. Gece Kazbek Dağı yollarına çıkmayın!!!

Ananuri, Gürcistan

Stepantsminda, Kazbegi İlk ve Son Görüş

İlk fırsatta direksiyonu verip yatıp uyumuşum. Gözümü açtığımda gördüğüm manzaranın bir fotoğrafı yok ama ölünceye kadar unutmam. Taa tepelerde ışıklandırılmış Gergeti Trinity Kilisesi, sağda bir dolunay ve ardında ki tepesi karlı Kazbek Dağı. Kartpostal gibi. Gözünüzü kapatıp hayal edin. O gece tepeye gitmek için can attık sonra ama 4×4 olmadan çok zordu.

Kazbek

Bizim gittiğimiz alan tırmanışa geçilmeden önceki son kamp alanı olan Stepantsminda Bölgesi. Stepantsminda, Gürcistan’ın Mtsheta-Mtianeti bölgesine bağlı Kazbek Belediyesi’nin merkezi olan kasaba. Stepantsminda Belediyesi, Terek Nehri’nin kıyısında Rusya sınırı yakınlarında yer alıyor. Kazbegi küçük bir kasaba ve yabancılara kapalı olan Rusya sınırına oldukça yakın. O kamyonlar sınırı geçebiliyorlarmış. Biz, Rusya sınırını vizemiz olsa dahi geçemiyormuşuz.

Kazbek Kamp, Kazbek Konaklama

Gecenin bir yarısı kasabanın içinde bir aşağı bir yukarı kamp yeri arıyoruz. Sonra bir Gürcü Türk plakamızı tanıyor. Türklerle hiç güzel anıları yok. Kafası da nasıl güzel. Kamp yeri soruyoruz. Bize “peşimden gelin” diye işaret ediyor. Öyle soğukki dışarısı. Her yer at pisliği. “Türkiye’de beni fuck” diyor. “Ben ödiycem otel paranızı, burada kalmayın” diyor. Millet olarak kalbini kırmışız ama o bunun intikamını almak yerine bize yardım etmeyi seçiyor. Teşekkür ediyoruz. Kabul edemiyoruz. Oldukça da mahçup oluyoruz.

Kazbek Kamp

Sabah kamp alanımızda, arabamızın plakasından olsa gerek “Ölürüm Türkiye” şarkısı çalıyorlar. Güne böyle uyanıyoruz. Serin bir Ağustos sabahında kaldığımız yeri görünce öyle seviyoruz ki. Deremiz bile var. Bir sürü dağcı var kamp yapan. Kazbek Dağı‘na tırmanmak için hazırlık içindeler.

Kazbek

Stepantsminda‘ya varınca bir köprüden geçiyorsunuz. Köprünün üstünde yatan inekler tek şeridi kapamış ve inek pisliği içinde. Sola ayrılan yoldan girince sağda kalıyor burası. Bizim kamp yaptığımız alan tamamen ücretsiz bir kamp alanı. Böyle olunca da wc olmuyor. Çeşme yok ama dere var. Siz illa kamp yapacaksanız campinglere gidebilirsiniz. Kazbegi, Juta – Zeta Camping en çok önerilen kamp alanı. Gergety Trinity Church yakınlarında da kamp yapabilirsiniz ama orada da tesis yok. Stepantsminda’da her bütçeye uygun çok sayıda otel bulunuyor. Google amca bunun için var.

Kazbek Kamp

Kazbek kamp alanı, rakım oldukça yüksek olduğu için, Ağustos’ta olsa gece soğuk oluyor. Kamp yapacakların bunu iyi hesaplaması gerekiyor. Teknik malzemeniz buna uygun olursa sıkıntı yaşamazsınız. Aynı şekilde yanınızda mutlaka polar, bot, çorap gibi giysiler olmalı.

Gergety Trinity Church Kilisesi’ne Nasıl Çıkılıyor?

Gece gördüğüm manzaraya gidebilmek için ya tırmanmamız yada araç bulmamız gerekiyor. Çünkü o yolları bizim arabamızın çıkamayacağını öğreniyoruz. Wifi’sini kullandığımız bir otel 70 Lari’ye araç çağırabileceğini söylüyor. Biz kamp yaptığımız alana dönüyoruz. Orada taksiler var. Bir tanesiyle pazarlık edip 50 Lari’ye anlaşıyoruz. Başka zaman olsa o yolu tırmanırdık ama hiç birimizde hal de zaman da kalmadı. Çok uzun zamandır yoldayız. Tırmanış aşağı yukarı performansa bağlı olarak 1,5 saat sürüyormuş. Oldukça dik bir yere tırmanacağınızı da unutmayın. Oldukça popüler bir trekking rotası aynı zamanda.

Gergety Kilisesi’ne eskiden böyle çıkılırdı

Yollar hakikaten çok bozuk. Normal araç çıkamaz. Bildiğin dağda taşta gidiyor araba. Daha önce hiç bir yerde görmediğimiz Lada jipler bu yolu tırmanabiliyor. Direksiyonları ters. Gürcü müzikleri eşliğinde  hoplaya zıplaya çok eğlenceli bir yolculuk oluyor. 20 dakika gibi bir sürede çıktık sanırım. 

Güncelleme: 2018 yılı Aralık ayında yani bizden bir kaç ay sonra Gergety Trinity Church yolu düzeltilmiş. Asfalt olmuş. Artık normal araçla gidilebiliyormuş. Son durumu gidenlerden öğrenebilirsek yazıya ekleyebiliriz. Hadi gidenler yorumlara yazsın.

Gergety Kilisesi, Kazbek

Gergety Trinity Church, Kazbek

Tepeye ulaştığımızda gördüğümüz manzarayı anlatmaya kelimeler yetmez. Gece gördüğüm Kazbek ise kendini sislerin içine hapsetmiş. Bugün yüzünü göstermiyor. Hava hayli serin. 2170 metre yukarıdayız. Kafkaslar’ın kalbindeyiz. Her yer yemyeşil. Masal gibi. Bir gece önce gördüğüm eşsiz manzaranın yanındayım. Rusya’ya 10 km ötedeyim. Böyle zamanlarda geri dönmek benim için çok zor. Gönlüm o sınırdan geçip yola devam etmek istiyor ama önce Gergeti Trinity Kilisesi’ni gezmek istiyorum. Sonra yol nereye götürürse.

Dileklerim Gergety Kilisesi Kazbek’de

14.yy’da inşa edilen kilise 2170 metrede. Muhteşem manzaralara sahip. Kilisenin kapısından geçince bir yer var. Herkes kendisinden bir parçayı burada bırakmış. Benim dualarım suya atılmak üzere cebimde beklerken birden burada bırakmaya karar veriyorum. Kolumdaki bileklik ve dualarımla birlikte benden bir parça bu kilisede artık. 

Kiraladığımız araç bize 30 dakika veriyor. Gezmek ve fotoğraf çekmek için 30 dakikamız var. Kilise ve etrafını gezmek için yeterli bir süre. Kendi aracımızla gidebilsek o yemyeşil çimenlere yayılırdık. Keyif yapardık. Hatta orada kamp bile yapabilirdik. 1 aylık yolculuğumuzun hafızama kazınan ama fotoğrafı olmayan üçüncü yeri buraya ait oluyor. Kafkasların kalbinde olmanın, bu güzel anıları yaşamanın eşsiz olduğunu söylememe gerek yok sanırım.

Kazbek Dağı, Gürcistan

Birde yakınlarda şelale var ama biz gidemedik. Yolu yine çok bozukmuş. Orası içinde araç kiralamak ya da yürümek gerekiyor.

Gergety Trinity Church Kim Yapmış?

14.yy’da inşa edilen Gergeti Kilisesi, Hevi eyaletindeki tek haçlı kubbe kilisedir. Ayrık durumda olan çan kulesi de Gergety Kilisesi ile aynı döneme aitmiş. 18. yüzyılda yaşamış Gürcü yazar Vahuşti Batonişvili, tehlike durumlarında Azize Nino haçı da dahil olmak üzere Mtsheta’daki değerli eski eserlerin korunma amacıyla teslis kilisesine getirildiğini yazmış. Sovyetler döneminde bütün dini hizmetler yasaklanınca Gergety Kilisesi popüler turistik bir yer olarak kalmış. Gergety Kilisesi, günümüzde Gürcü Ortodoks Kilisesi olarak aktif olarak hizmet veriyor. Kilise, zaman içinde bulunduğu konum ve manzarası ile Gürcistan’ın simgesi haline gelmiş.

Gergety Kilisesi

Gudauri Panorama, Russia-Georgia Friendship Monument

Gece karanlığında geçtiğimiz Kazbek yolunun dönüşünde, karanlık kalkınca Kazbek Dağı Gezilecek Yerler ve Kazbek Dağı Görülecek Yerler ortaya çıkıyor. Rusya sınırından Tiflis’e doğru indikçe bir gece önce kaçırmış olduğumuz manzaraları görmeye başlıyoruz.  Kazbek’ten Khada Vadisi ve Gudauri Kayak Merkezi’nin harika görüntüsü size eşlik ediyor.

Gudauri Panorama, Russia-Georgia Friendship Monument

Yolumuzun üstünde bir anıt görüyoruz. Rusya-Gürcistan Dostluk Anıtı imiş burası. Anıtın üstünde iki ülke arasında yaşanan acı olayların izlerini taşıyan duvar resimleri bulunuyor. Binlerce metre yükseklikte bulunan anıt oldukça kalabalık. Manzarası müthişti. Yamaç paraşütçüleri her şeyi daha da efsaneleştirdi. Yamaç paraşütü de yapabilirsiniz.

Gudauri Kayak Merkezi

Gadauri Gürcistan’ın en önemli kayak merkezidir. Kış aylarında Gürcülerin ve  de turistlerin bolca ziyaret ettiği merkez kayak severleri bekliyor. Bizim gittiğimiz dönem yaz olduğu için kayak merkezine gitmek anlamsız olurdu. Yol üstünde içinden geçiyoruz tabiki ama inip dolaşmıyoruz. Kayak yapan biri olarak umarım bir gün oraya kayak yapmaya giderim.

Ananuri

Gece Kazbek’e giderken uykumdan uyanıp da yolun sağında ışıklandırılmış bu kiliseyi gördüğümde ne kadar güzel demiştim. Gece ışıklandırmasıyla da enfes gözüküyor. Nasıl beceriyorum bilmiyorum ama ne kadar derin uyursam uyuyayım görülmesi gereken bir yerden geçerken uyanıyorum. Dönüş yolunda burada durup mola veriyoruz.  Kiliseyi geziyoruz. Kalenin önünde satıcılar var. Alış veriş yapıyoruz. Hediyelik eşyalar gerçekten çok güzel. 

Ananuri, Gürcistan 

Aşağıda gözüken Aragvi Nehri göl gibi gözüküyor. Kıyısında yüzmek için gelenleri görüyoruz. 17.yy da inşa edilmiş. Ananuri Kalesi de deniliyormuş. Unesco Dünya Mirası listesinde bulunuyor. Kiliseyi gezip Aragvi Nehri’ne iniyoruz. Masamızı sandalyemizi atıp hem dinleniyoruz, hem güneşleniyoruz, hem bir şeyler yiyoruz. Yüzmeyi de düşünmüştük ama suya girmeyi denediğimde dibi balçık gibi geldi ve çok temiz gözükmedi gözüme. Yarıya kadar girip vazgeçiyorum. Göl kenarında piknik yapabilirsiniz bizim gibi.

Kazbek’ten inmeye başladığınızda bizim Pamukkale’ye benzer bir oluşum da göreceksiniz. Sapsarı bir görüntüsü olduğu için biz durmadık. Belki değişmiştir. Mtskheta Jevari‘de yolunuzun üstünde sayılır. Orada mutlaka gün batımı yapmanızı önerebilirim. Daha detaylı bilgi için Gürcistan Görülecek Yerler yazıma bakabilirsiniz.

Ananuri, Gürcistan
Kazbek Dağı Hangi Ülkede?, Kazbek Nerede?

Kazbek Dağı kara komşumuz olan Gürcistan‘da bulunuyor.  Rusça Kazbegi, Gürcüce Mkinvari adıyla anıla bizim Kazbek adıyla bildiğimiz dağ Gürcistan’ın kuzeyinde bulunuyor. Rusya sınırına 10 km uzaklıkta. Kazbegi’nin yeni adı  Stepantsminda, Terek nehri’nin iki yakasına kurulmuş bir kasaba. 

Tiflis Kazbek arası kaç km? Tiflis-Kazbek arası 181 km ve deniz seviyesinden 1.740 metre yükseklikte

Kazbek Dağı Yol Tarifi

Kazbek Dağı nasıl gidilir? diye bir tarafımızı yırttık resmen. Navigasyona Kazbek yazdığınızda konumu bulamıyor. Hemen Kazbek Dağı Yol tarifi geliyor. Püf noktası; navigasyona Kazbegi’s National Park yazmalısınız. Navigasyonun sizi getirdiği yer dağcıların tırmanma öncesi araçla ulaştığı son nokta. Kazbek Dağı’na Tiflis üzerinden gidebilirsiniz. Tur almadan toplu taşıma ile dağa çıkmak isteyenler Didube’den sabah 8’de kalkan araçlara bilenilir. Yol zor olduğu için 4 saatten aşağı çıkamazsınız. Dağdan Tiflis’e inen en son araç 18:00. Didube Otobüs Terminali’ne metro ile kolayca ulaşabilirsiniz. 10 Lari (2020) ücreti var. 
 
Kazbek Görülecek Yerler
Kazbek Dağı Kaç Metre?
Dünyaca ünlü Kazbek yani Kazbegi Dağı’nın yüksekliği 5033 metre. Kazbek Dağı’na ilk defa ne zaman çıkıldı? diye merak edecek olursanız benim gibi, Kazbek Dağı’na ilk tırmanış 1868 yılında yapılmış. 
 
Kazbek Kaç Günde Gezilir?
Eğer zaman sorununuz yoksa gelip kamp yapabilir yada otelde konaklayabilirsiniz. Otellerin Tiflis’ten daha pahalı olduğunu da unutamadan tabi. Kazbek için tam bir gün ayırmanız yeterli olacaktır. Tiflis’ten günü birlik gidip gelinebilir. Trekking yapıcam derseniz tabiki daha fazla zaman ayırmalısınız.
 
Kazbek’e Ne Zaman Gidilir?
Kazbek yüksek rakımından dolayı yaz kış soğuk ama kış aylarında karla kaplı. Dağcılar Kazbek’e genelde Temmuz’da tırmanır. Kazbek yaz aylarında ziyaret için uygun.

 

İnstagram hesabımdan hala takip etmediniz mi? 😉  nerdesinbahar

Diğer Gürcistan Yazılarım

Diğer Gürcistan yazılarıma göz atmalısınız. Bu yazı sadece kısa kısa bilgi sahibi olabilmeniz için yazıldı.

 

Keyifle…

Paylaşmak güzeldir!

Reklamlar

İlgili yazı

Yorum Yaz

Your email address will not be published. Required fields are marked *