Taş Teras ‘ta Kamp Yapılır Mı?

Reklamlar

Loading

Taş Teras, Türkiye’nin Trolltunga’sı bana göre. Tabi bizim Taş Teras miniminnacık bir Trolltunga olabilir. Trolltunga’yı artık rüyamızda görürüz. Taa Norveç’te ama Taş Teras şuracıkta… Neden bahsediyorsun? Trolltunga ne? Taş Teras ne? diyorsan hadi yazıya. Nasıl gittim? Ne umdum? Ne buldum? 

Beni sosyal medya hesaplarımdan takip etmeyi unutmayın 😉 İnstagram: nerdesinbahar

Trolltunga neresi? diye merak edecek olursanız yazısına şuradan ulaşabilirsiniz.

Yazıda Taş Teras nerede? Nasıl gidilir? Taş terasta kamp yapılır mı? Safranbolu’da gezilecek yerler nereler sorularının cevaplarını bulacaksınız.

Taş Teras Nerede?

Benim aklıma birşey düştü mü o benim karşıma çıkıverir. Horma Kanyonu’na (Kastamonu) gitmek için yola çıkmıştık aslında. Sonra aklıma geliverdi. Neredeymiş bu Taş Teras diye bakayım dedim. Anaa anayoldan 10 km içeride. Neredeyse yolumuzun üstünde. Geriye araçtakileri ikna etmek kalıyor. Lafı uzatma Taş Teras nerede? dediğinizi duyar gibiyim. Taş Teras Karabük’ün Safranbolu ilçe merkezine 15,5 km uzaklıkta Düzce Köyü ile Sırçalı Köyü arasında bulunuyor. Hatta bu sebepten Düzce Kanyonu veya Sırçalı Kanyonu olarak da adlandırılmış.

Taş Teras Nasıl Gidilir?

Taş Teras’a en yakın havaalanı Kastamonu. Uçakla gelecekler Kastamonu’ya ulaştıktan sonra araç kiralayabilir. Çünkü Taş Teras’a toplu taşıma bulunmuyor. Safranbolu’ya gelenler taksi ile de köye ulaşabilir.

Şimdi de Taş Teras’a nasıl gidilir? ona bir bakalım. Biz Horma Kanyonu dönüşü gittiğimiz için bizim yolumuz daha farklı oldu. Normalde Safranbolu’ya geldikten sonra Konarı Köyü’ne gelmeniz gerekiyor gibi yazılar okudum ama Konarı Köyü gitmek istediğimiz yere çok uzak.

Taş Teras Nasıl Gidilir?

Safranbolu’dan Eflani/Bartın sapağından sonra ilk soldaki tabeladan Yazıköy/Düzceköy sapağından sola dönmek gerekiyor. Düzceköy meydanından sola döndükten sonra asfalt yolda ilerliyorsunuz. Biraz ilerledikten sonra KOZCIĞIZ tabelasından sapıyorsunuz. Yol sizi bir köye çıkarıyor. Köyün tam içine girmeden girişten sola sapıp toprak yolda ilerlemeye başlıyorsunuz. Yolun bittiği yere kadar gidin ve uygun bir yere parkedin. Geri kalan bir kaç kilometreyi yürümemiz gerekiyor. 

Taş Teras Nasıl Gidilir?

Bizde bilmiyoruz nerede bu Taş Teras? Herhangi bir tabelası yok. Navigasyona yazmışım o bizi götürüyor. Elimde telefon haritaya bakarak ilerliyoruz. Birileri daha önceden işaretlemiş neyseki. 1-2 km yürüdükten sonra Sırçalı Kanyon’daki Taş Teras’a varıyorsunuz zaten.

Buraya gelen daha uzun başka bir yolda varmış. Hatta o yol Taş Teras’a oldukça yakın bir yere kadarda geliyor. Yürümek istemeyenler bu yolu kullanabilirler. Yol 4×4 araç gerektirebilir yada yerden yüksek bir araca ihtiyacınız olabilir. Yol toprak haberiniz olsun.

Arabayı bıraktığımız yer

Taş Teras’a Ne Zaman Gidilir?

Taş Teras’a nisan- ekim arası gidebilirsiniz. Kar yağdığı zaman tehlikeli olabilir. Normal zamanda bile tehlikeli olduğunu düşünürsek kar varken üstüne çıkmak tam delilik olur. Kış aylarında gitmeyi düşünürseniz gitmeden önce hava durumuna bakarak gitmenizi tavsiye ederim. 

Taş Teras Fotoğraf

Taş Teras’ta fotoğraf çekmek zor değil. Taş Teras’ın karşısında bulunan kayalardan çok rahat fotoğraf çekilebiliyor. Ben tripotu kurdum. Grup fotoğrafını öyle çektim. Uzaktan kumandası o mesafeden çalıştı. Dikkat etmeniz gereken iki şey var:

  1. Sabah saatlerinde ters ışıktan dolayı fotoğraflar güzel çıkmıyor
  2. Mesafe uzak olduğu için ve arka planın renginden dolayı siyah renkler fotoğrafta çok gözükmüyor. Olabildiğince renkli giyinin.

 

Taş Teras

Ben yapay cam teraslara nazaran böyle doğal oluşumları daha çok seviyorum. Taş Teras’ın birkaç ismi var. Sırçalı Kanyon Taş Teras, Safranbolu Taş Teras gibi. Sosyal medyada adı Taş Teras olarak geçiyor. Taş Teras’a vardığımızda tel örgüler görüyoruz. Tel örgülerin bir kısmı yıkılmış. Burası Safranbolu Düzce- Sırçalı Kanyonu Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’ymış. Sosyal medyada Taş Teras çok ünlenince çok fazla ziyaretçi gelmeye başlamış. Son yıllarda burada evlilik tekliflerinden, düğün dış çekimlerine pek çok özel güne ev sahipliği yapar hale gelmiş. Bu da yaban hayatını tehdit etmeye başlamış.

Oranın tehlikelerini anlatan tabelanın fotoğrafını çekip okumayan ben

Taş Teras tehlikeli mi? şimdi buna bir bakalım. Taş Teras’ın çökme riski varmış. Bu da ölüm tehlikesi demek. Aslında burasıda diğer kayalıklar gibiymiş. Taş Teras’ın altında bulunan kaya kopunca fotoğraflarda gördüğünüz Taş Teras oluşmuş. 100 metre yüksekliğindeki bu kaya gerçekten çok güzel bir görüntü oluşturmuş. 

Safranbolu bölgesinde Eosen yaşlı (yaklaşık 45 milyon yıl) Safranbolu formasyonu geniş bir alanda gözlenmektedir. Formasyon tabanda çakıl taşları ile başlayıp üst kesimlere doğru karbonatlı kumtaşları, kumlu kireçtaşları ve yumrulu kireçtaşları ile devam etmektedir. Bu kayaçlar birbiri ardına gelirse görünüm ve estetik olarak çok güzel jeolojik yapılar ortaya çıkar iken, aşınma-taşınma ve yük taşıma açısından problemler oluşturabilmektedir.

Taş Teras’a giden yürüyüş yolu

Altı boşalan kayalarda yerçekimin de etkisiyle çökme riski oluşuyormuş. Tel örgüleri de o sebeple çekmişler ve uyarı tabelaları dikmişler. Birileri o tel örgüleri kesmiş ve geçecek yol açmış. Yani demem o ki tehlikeli. Sosyal medyada burayı ilk gördüğümde üzerine kurulmuş çadırlar vardı. Bende çok özenmiştim ama sanırım en korkulu gecelerden biri olabilir orada uyumak. 

Taş Teras’ın fotoğraflarını paylaştığımda çok tehlikeli bulanlar, yüreği ağzına gelenler olduğuna dair mesajlar aldım. Aslında üstüne çıkarken balkonunuza çıkmak gibi bir şey. Tek eksik korkulukları yok. Ona da dikkat ederseniz bir sıkıntı yok üzerine çıkmakla ilgili. Az öncede yazdığım gibi asıl tehlike, çökme ihtimali olması. Allah korusun.

Taş Teras’ta Kamp Yapılır mı? Karavana Uygun mu?

Taş Teras kamp yapılır mı? sorununa yanıt arayalım şimdi. Taş Teras’ın üstünde çadırlı fotoğrafları belki sizde görmüşsünüzdür. Gerçekten orada geceyi geçirmek için mi kuruldu o çadır yoksa sadece fotoğraf çekmek için mi? tabi bunu bilemiyoruz. Taş Teras’ın üzerinde kamp yapmanın yasak olduğunu biliyorum ama. Taş Teras’ın çökme ihtimalinden dolayı öyle bir şey yapmamakta fayda var bence. Rüzgarlı bir gecede aşağıya uçmak da an meselesi olur.

ICT Canyoning Taş Teras’ta

Taş Teras karavan için uygun mu? Yolu dediğim gibi toprak. Oldukça zorlu. Dediğim ikinci yolu bulamazsanız karavan yada araçların terasın olduğu tarafa geçebileceği bir yol YOK. Karavanıyla kendi başına yetebilen insanlar Sırçalı Kanyon manzaralı başka noktalarda karavan kampı yapabilir ancak illa bir tesis arayanlar için bu imkan burada yok. 

Taş Teras (Sırçalı Kanyonu) Kamp alanı ancak Taş Teras’ın arka tarafındaki arazi olabilir. Tamamen doğada olduğunuzdan ve bir tesis bulunmadığı için Taş Teras’ta kamp yapmak ücretli değil. Şimdi Taş Teras’ta ne var ne yok bakalım;

  • Çevrede  market, restoran YOK. Tedarikli gitmelisiniz
  • Çeşme yada dere yok. Su YOK yani. Yanınızda götürmelisiniz
  • WC yok. Tamamen doğayla baş başasınız
  • Otel, pansiyon YOK. Burada konaklamanın tek yolu kamp yapmak
  • En yakın köy birkaç km uzaklıkta
  • İnternet biraz sıkıntılı

 

Sırçalı Kanyon

Yani burada kamp yapmak biraz zorlu. Ben yiyeceğimi alırım, suyumu taşırım, o kadar kamp malzemesini de taşırım diyorsanız bölgenin Safranbolu Düzce- Sırçalı Kanyonu Yaban Hayatı Geliştirme Sahası olduğunu unutmayın. 

Sırçalı Kanyon

Biz Taş Teras’ın bu kadar tehlikelerle dolu olduğunu o an bilmiyorduk. Sırayla hepimiz üstüne çıkıp fotoğraf çektik. En son da grup fotoğrafı tabi. İyi kaya o zaman kopmaya karar vermedi. Taş Teras ve Sırçalı Kanyonu o kadar güzel manzaralar sunuyor ki insan seyretmeye doyamıyor ve o an bunları düşünemiyor. Hani bize bir şey olmaz ya.

Sırçalı Kanyon

Sırçalı Kanyon’un duvarları vadinin kenarında duvar gibi yükseliyor ve manzarasına doyum olmuyor. Yemyeşil bir manzaraya sahip. Sırçalı Kanyon manzarasına bakan evler gördük karşımızda. Bu manzaraya uyanıp bu manzarada uyuyorlar. Mis gibi temiz havasını içlerine çekiyorlar. Sanırım biraz kıskandım.

Geldiğimiz yoldan tekrar aracımıza ilerlerken bir hayalimin daha gerçekleşmesiyle evrene şükürlerimi gönderiyorum. 

Safranbolu Gezilecek Yerler

Safranbolu Karabük’e bağlı turistik bir ilçe. Karabük ile Safranbolu arası oldukça kısa ve dolmuşlarla ulaşım sağlayabiliyorsunuz. Ben daha önce iki kez gezdiğim ve grup halinde bir spor aktivitesinden döndüğüm için bu sefer Safranbolu’ya uğramıyoruz ama siz Safranbolu gezilecek yerleri de görmeden gitmeyin. Dilim döndüğünce onları da bu yazıya eklemek istedim.

Sipahi Konağı, Yörük Köyü

Yörük Köyü: Ben Safranbolu’yu çok kalabalık bulduğum için buraya çok yakın Yörük Köyü‘nü de öneririm. Ben 2016 yılında gittiğimde henüz bu kadar bilinmiyordu. Bomboş sokakları film platosu gibiydi. Şimdilerde nasıl bilmiyorum. Sipahioğlu Konağı’nı ziyaret edebilirsiniz orada. Müze gibi içerisi. Filiz Teyze size anlatsın. Siz gülmekten kırılın. osmanlı tuğralı çeyiz sandığına bayılmıştım. Bahçesinde gözleme ayran yemeyi de ihmal etmeyin ama

  • Safranbolu Eski Çarşı
  • Safranbolu Kristal Cam Teras
  • Bulak Mağarası
  • Tokatlı Kanyonu
  • Hıdırlık Tepesi
  • Tarihi Saat Kulesi

 

Safranbolu’nun eşsiz sokaklarında dolaşmadan, manzara noktalarına gidip fotoğraf çekmeden ve listede bulunan diğer yerleride görmeden dönmeyin. Çarşıdan lokum almayı unutmayın. Safranın memleketinde fiyatı altınla yarışan safrandan da alabilirsiniz. Bir servet değerinde ama yapacak bir şey yok. Şimdilerde safranlar çiçek açtığında gitmekte moda olmaya başladı. Umarım bir sonraki gidişimi o zamana denk getirebilirim. 

İnstagram hesabımdan takip ettiniz mi? 😉  nerdesinbahar

Keyifle… 

Paylaşmak güzeldir!

Reklamlar

İlgili yazı

İguazu Şelalesi Nerede Bulunur?

İguazu Şelalesi Nerede Bulunur?

İguazu Şelalesi Güney Amerika’da  seyahatinin en önemli duraklarından birisi. Gezgin Furkan Kumkaya Güney Amerika’yı gezerken…

Yorum Yaz

Your email address will not be published. Required fields are marked *