• Macahel Küçükyayla Geçidi Bulut Denizi
  • Macahel Küçükyayla Geçidi Bulut Denizi
  • Macahel Küçükyayla Geçidi Bulut Denizi
  • Macahel Küçükyayla Geçidi Bulut Denizi
  • Macahel Küçükyayla Geçidi Bulut Denizi
  • Macahel Küçükyayla Geçidi Bulut Denizi
  • Macahel Küçükyayla Geçidi Bulut Denizi
  • Macahel Küçükyayla Geçidi Bulut Denizi

Macahel Küçükyayla Geçidi Bulut Denizi

Reklamlar

Loading

Macahel Geçidi 1860 rakımda sis bulutlarıyla ünlü, Maral Şelalesi’ne giden yol üzerinde bulunuyor. Macahel Vadisi, Türkiye- Gürcistan arasında ki Karçal dağlarının ardında kalıyor. Vadi boyunca 18 köy varmış. 1921 yılında yapılan oylamayla 6 tanesi Türkiye’de 12 tanesi Gürcistan sınırları içinde kalmış. İki sene önce Karadeniz’e geldiğimde Artvin’de çok az yer görmüştüm ve neresi olduğunu bilmediğim, anlata anlata bitiremediğim o yer Macahel Geçidi’ymiş. Nerdesinbahar logosunda ki zıplama fotoğrafı da Macahel Geçidi’nde çekilmişti. Hiç aramadan, yolun beni çıkardığı bu yere gelmek benim için efsane bir süpriz oldu.

Beni instagram hesabımdan takip etmeyi unutmayın. Hikayeler ve öne çıkanlarda çok şey anlatıyorum 😉

İnstagram: Nerdesinbahar

Yıllar sonra aynı poz

Yol sizi Maral Şelalesi’ne götürüyor. Maral Şelalesi yazımı buradan okuyabilirsiniz.

Macahel Küçükyayla Geçidi Nerede? Nasıl Gidilir?

Macahel Vadisi, Gürcistan’la Türkiye arasında bulunan, Avrupa’nın en yaşlı, Türkiye’nin ise yağmur ormanlarıyla çevrili en özel ve tek bölgesi olma özelliği taşıyor. Macahel Vadisi, Türkiye- Gürcistan arasında ki Karçal dağlarının ardında kalıyor. Macahel adını söylüyoruz ama resmi adı Camili. 1970 yılında bölgede ki köylerin isimleri değiştirilirken Macahel’de değişmiş ama bölge halkı hala eski ismini kullanıyor. Macahel adı Gürcüce. Burada bulunan diğer 5 köy bir elin parmakları gibi. Macahel’in kelime anlamı el ve bilek. O sebepten bu ismi aldığı söyleniyor.

Camili, Düzenli, Efeler, Kayalar, Maral, Uğur köyleri Macahel Vadisi’nde ki köyler ve Macahel Küçükyayla Geçidi Borçka-Camili yolunda bulunuyor. Macahel Vadisi’ne gidebilmek içim bu geçitten gitmek zorundasınız. Burası Borçka tarafında ki tek yol. Önce 1860 rakıma çıkıp daha sonra 400 rakıma geri iniyorsunuz. Dört tarafı dağlarla çevrili bu vadinin diğer çıkışı Gürcistan’a açılıyor. Gürcistan sınır kapısı da orada zaten.

Kış ayları öyle çetin geçiyormuş ki buraya gelen tek geçit kapanınca, Gürcistan’la Türkiye arasında ki özel anlaşmayla kış aylarında hastalar Gürcistan üzerinden Türkiye’ye getiriliyormuş. Dağlar öyle geçit vermez bir konumda. Macahel Küçükyayla Geçidi, kışın beş metre karla kaplanıyormuş. Artvin’e gelirseniz buraya özellikle gelip o bulutların tepesine mutlaka çıkmalısınız.

Navigasyona yazdığınızda sizi sıkıntısız bir şekilde Macahel Geçidi’ne de Maral Şelalesi’ne de götürüyor. Maral Şelalesi taraflarında internet pek çekmiyor. Aklınızda olsun. Geçidi geçerken akşam saatlerine kalmamaya çalışın. Çok fazla kaza oluyormuş. Her zaman sisliymiş.

Macahel Vadisi’ne Nasıl Gidilir?

Artvin’de bir havaalanının olmaması ve Türkiye’nin en kuzeydoğusunda olması sebebiyle ulaşılması zor bir coğrafi konumda. Bu da Artvin’in hala bakir kalmasına sebep ve belki bencilce olacak ama bu harika bir şey. Karadeniz’de ilerledikçe daha önce geldiğim yerlere denk gelmek çok değişik duygulara girmeme sebep oluyor. O zaman eski adıyla Photoplay Fotoğraf Klübü’yle gelmiştim buralara. 

Yoldan, rotadan sorumlu değildim. Şansımıza şoförümüz Karadeniz’liydi ve bizi rota dışı bir sürü yere götürmüştü. İşte anlata anlata bitiremediğim bulut denizinin olduğu yere çıkardı yol bizi.  Normal tur güzergahlarında olmayan bir yer. Turlar Maral Şelalesi’ne bile çok az götürüyorlar. Yolu zorlu, sisli, puslu… İki sene önce geldiğim bu 1860 rakımda ki Macahel Küçükyayla Geçidi’nin manzarası muhteşem. Dağın başını tanımam da başka enteresan bir konu. Ben de nasıl iz bıraktıysa. İşte öyle bir yer.

Dağların arasında ki bulutlara insanın atlayası geliyor. Öyle hızlı hareket ediyor ki bulutlar bir saniyede her yeri sis kaplayabiliyor. Sonra aynı hızla gidebiliyor. Yol arkadaşım Metehan zıplayıp da illa fotoğrafımı çek derken, iki kare sonrası bembeyaz sislerin içinde kalıyoruz. Oturup beklemek gerekiyor. Tam açıldı derken istenen kare çekilemiyor. Yine bulutların içinde kalıyoruz. Bu kaç defa tekrarlandı bilmiyorum.  En sonunda sisler çöküp de o bulut denizi ve sisler bize müsaade ettiğinde eğlenmeye başlıyoruz. Tripotu kurup ne eğleniyoruz arkadaş.

Ne eğlendik ama ne eğlendik
  • Macahel Geçidi’n de harap durumda tuvaletler de var. Kullanılmaya pek müsait değiller. Uzun zaman önce terkedilmiş ve temizliği yapılmayan, kapıları olmayan, pislik içerisinde bir yer. Dört duvar var mı var işte.
  • Geçit de, bulutların üstü günlük güneşlikken vadiye indikçe karanlık, sisli, bulutların içinde ki suda tısıl tısıl bir hava oluyor. Yanınıza yağmurluk alın mutlaka ve soğuk içinde polar. Çok soğuk oluyor. (Ağustos 2018)

 

Diğer Karadeniz yazılarımı da okumak isterseniz şuraya tıklamanız yeterli 😉

İnstagram hesabımdan takip etmeyi unutmayın 😉  nerdesinbahar

Paylaşmak güzeldir!

Reklamlar

İlgili yazı

Yorum Yaz

Your email address will not be published. Required fields are marked *