Güzelcehisar Bazalt Sütunları, “Güzelcehisar Bazalt Sütunları Tabiat Anıtı” olarak 2011 yılında Tarım ve Orman Bakanlığınca ilan edilmiş. Türkiye’nin de 112’nci Tabiat Anıtı olmuş böylece. Bartın Güzelcehisar Lav Sütunları fotoğraflarını ilk gördüğüm anda beni çok etkiliyor. Dünyanın öbür ucuna lav sütunlarını görmeye gidipde kendi ülkemdeki lav sütunlarını görmemiş olmamda bunu tetikliyor. 80 milyon yıl önce oluştuğu düşünülen bu kayalıkları görmek için yollara düşüyorum. Nasıl gittim? Ne umdum? Ne buldum? Haydi yazıya buyrun.
Beni sosyal medya hesaplarımdan takip etmeyi unutmayın 😉 İnstagram: nerdesinbahar
Bartın Güzelcehisar Lav Sütunları Nasıl Oluştu?
İlk önce beni yollara döken lav sütunları nasıl oluşmuş ona bir bakalım. Bartın Güzelcehisar hakkında bilgi aradığımda Bartın Lav Kayaları günümüzden 80 milyon yıl önce volkanlardan akan lavların soğuması ve kristalleşmesi ile oluşmuş bilgilerine ulaşıyorum. Bu Bazalt Sütunları deniz kenarında bir duvar gibi yükselerek taa Mugada sahiline kadar uzanıyormuş. Denizden gidip görme şansım olmadı tabi. Belki başka bir zaman… Buradaki Bazalt Sütunları hem yatay hemde dikey olması dolayısıyla daha özelmiş. Ormanla bütünleşen Bazalt Sütunları beşgen ve altıgen şekilde oluşumlar oluşturuyormuş.
Volkanlardan akan lavların soğuması ve kristalleşmesiyle dörtgen, beşgen ve altıgen sütunlar şeklindeki lav sütunlarının çapları 50 ila 100 cm arasında, boyları ise 100 metreye ulaşmaktadır.
Dünyada sadece Kuzey İrlanda, İskoçya, Kaliforniya ve Türkiye’de olduğu söylenen Bazalt Sütunları İzlanda’da yok mu? İzlanda’da görmüş olduğum Bazalt Sütunları başka bir oluşum muydu? Hatta Artvin’de de bulunuyor bu Bazalt Sütunları‘ndan. Bu konuda bilgi sahibiyseniz lütfen yorumlara yazın.
Bartın Lav Sütunları Nerede?
Peki Bartın Lav Sütunları nerede? Şimdi buna bakalım. Bartın Lav Sütunları, Bartın’ın Güzelcehisar Köyü’nde, uzun bir plajın sonunda, deniz kenarında bulunuyor. Bartın il merkezine uzaklığı 17 km.
Bartın Güzelcehisar Lav Sütunları Nasıl Gidilir? Güzelcehisar Plaj Nasıl Gidilir?
Güzelcehisar Bazalt Sütunları’nın nerede olduğunu öğrendiysek şimdi nasıl gidilir ona bakalım. Bartın Lav Sütunları yol tarifi: Aracı olmayan, toplu taşımayı kullanacak olanlar önce Bartın’a ayda Amasra’ya, oradan da dolmuşlarla Güzelcehisar köyüne ulaşabilirler. Bölgeye otostopla gidecek olanlarında kolayca ulaştığı bilgilerim arasında.
Kendi aracıyla gidenlere ilk söyleyeceğim şey navigasyonun doğru götürdüğü. Yalnız burada dikkat edilecek püf noktası navigasyona Güzelcehisar yazıp bırakırsanız sizi yürüyüş yolunun başındaki Bartın Lav Sütunları Seyir Tepesi’ne çıkarıyor. Güzelcehisar Plaj yazarsanız sahildeki otoparkın oraya çıkartıyor. Bartın Lav Sütunları Seyir Tepesi’ne giden yol evlerin arasından daracık yollardan geçiyor. Son dönemeçten aşağıya inen yol oldukça dik, bozuk ve bolca kum vardı biz gittiğimizde. Arabayla indim ama nasıl çıkıcam endişeleri ile geçirdim tüm günümü. Çıkabildik mi? Evet
Biz Doğançay Şelalesi’nden Akçakoca’ya geçmiştik. O yazıma şuradan ulaşabilirsiniz. Akçakoca’da kamp yapamayınca “Bazalt Sütunları‘na doğru sürelim” diyoruz. Akçakoca’dan iki yol çiziyor navigasyon. Zonguldak’tan sonra sakın ola sahil yolunu seçmeyin bizim gibi. Diğer yol baya dolandırıyor gibi gözüküyordu navigasyonda ama asıl sahil yolunda telef olduk. Hep mahallelerin arasından geçiyorsunuz. Gündüz olsa trafikten çıkamazdık bence. Gece de navigasyon olmasa asla o ara sokaklarda yolumu bulamazdım. Yol da bir hayli bozuktu bir de. Çok kısa bir yolmuş gibi gözüküyor ama öyle değil. Ana yoldan şaşmayın derim.
Güzelcehisar Lav Sütunları Ne Zaman Gidilir?
Güzelcehisar Lav sütunlarına ben olsam her mevsim giderim ama deniz tatilide yapacaklar için en uygun mevsim bence Mayıs’ta başlar Ekim sonunda biter. Yazının içine de görcğiniz gibi açık yer bulmakta zorlandık. (Ekim 2020)
Bartın Lav Sütunları Seyir Tepesi
Sabahın erken saatlerinde Güzelcedere Köyü sokaklarından aşağıya doğru süzülüyoruz. Son evi de dönünce sapsarı kum bir plaj, onun ardında ahşap yürüyüş yolları ve taa uzaklarda Bazalt Sütunları‘nı görüyoruz. Bu tepede bir ağaç var. Ardında da bu muhteşem manzaraya bakan evler. Gelenler mutlaka o ağacın altına oturuyor.
Günlerden pazar ve insanlar kahvaltı için bahçe içindeki evlerinin önünde kahvaltı hazırlığında. Hemen selam verip tanışıyoruz. Bizimde bu manzaraya karşı kahvaltı etme hayalimiz var. Hazırlıklar hemen başlıyor bizimde ama yumurta almayı unutmuşuz. Hemen az öne selamlaştığımız insanlardan yumurta istiyoruz. Ücreti neyse vericez ama almıyorlar. “Burayı nerden duyup geldiniz?” diye soruyorlar. Onlar bile şaşkın burasının popüler bir yer olmaya başlamasına anlaşılan.
Müziğimizi açıp, çayımızı demleyip, peynirli omletimizi yapıp masaya kurulunca manzaranın tadına doya doya kahvaltıya başlıyoruz. Bu arada ziyaretçiler hiç eksik olmuyor. Oturduğumuz yerden bakıp ışık ters diye biraz da oyalanıyoruz. Fotoğraf ışığı için doğru zaman şart.
Bazalt Sütunları
“Bartın İli Güzelcehisar Lav Sütunları ve Sahilinin Turizm ve Rekreasyon Amaçlı Peyzaj Uygulama Projesi” kapsamında, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansının (BAKKA) Mali Destek Programı kapsamında, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün projesiyle uluslararası ölçekte turizm merkezlerinden biri olması hedeflenerek bu ahşap yürüme platformu yapılmış. Yapıldıktan sonrada ziyaretçisi çok olmaya başlamış. En çok ziyaretçisi de yabancı turistler olmuş. Yürüyüş platformu aynı zamanda engelli dostu. Baştan sona, kesintisiz bir şekilde engelli arkadaşların kolaylıkla gidebilmesi için düzenlenmiş.
Toparlandıktan sonra seyir Bartın Lav Sütunları Seyir Tepesi‘nden aşağıya doğru inmeye başlıyoruz. Havada şansımıza öyle güzelki. Aylardan Ekim ama sanki sıcak bir yaz günü. 850 metre uzunluğunda 3 metre genişliğinde bu yürüyüş platformu doğruca Güzelcehisar Lav Sütunları’na gidiyor. Bir tarafınız incecik kumuyla şaşırtan bir Karadeniz sahili, arka tarafı evler, otopark gibi yerlerden geçiyorsunuz.
Göz açıp kapayıncaya kadar bitiveriyor bu ahşap yol ve Güzelcehisar Lav Sütunlarını görüveriyorsunuz. Denizin üstündeki lav kayalıklarına uzanan bir köprü yapmışlar ve oradan hem fotoğraf çekebiliyorsunuz hem de Bazalt Sütunları’nı daha rahat seyredebiliyorsunuz.
Sosyal medyada gördüğümüz fotoğrafların hepsi Bazalt Kayalıkları‘nın altındaki plajdaydı. Gittiğimizde görüyoruzki o tarafa geçmek yasakmış. Kaya düşebilir ibareleri vardı yasak tabelasında. Bazalt Kayalıkları‘na çok fazla yaklaşmadan sahil şeridine de iniyoruz tabi. Dünyanın öteki ucuna gittim. Bazalt kayalıklarına bile tırmandım İzlanda’da ama kendi ülkemde herşey yasak maşallah. Asıl manzarada aşağıdan güzel. Suya girip oyunlar oynuyoruz dalgalarla. Fotoğraf ve video çekiyoruz. Işık Ekim ayında öğleden sonra da ters. Sanırım her saat ışık ters oluyor. Güneş doğumu ve batımı kayalıkların üzerinden yatay geçiyor. O sebepten bizim gibi boşuna beklemeyin derim.
Yürüme platformunun üstünden denizin ortasındaki kayalıklara köprü yapmışlar demiştim ya işte orada Bartın Lav Kayaları‘na inebiliyorsunuz. Lav Kayalıkları’nın oldukça kaygan olduğunu söylemeliyim. Dikkatli olmalısınız. Buraya çok fazla çöp atılmış. Hatta yürüyüş platformunun altı komple çöp doluydu. İnanılır gibi değil gerçekten. Kendi memleketimde gezerken en çok rastladığım şey ÇÖP oluyor her zaman. Bununla nasıl savaşabiliriz ve yok edebiliriz? Vatan haini olsa kendi memleketine bunu yapmaz.
Bartın Lav Sütunları Kamp Yapılır mı? Kamp Ücretli mi?
Platform üstünde yürürken etrafımıza da bakınıyoruz. Kamp yeri arıyor gözlerim. Bartın Lav Sütunları’nda kamp yapılır mı? sorusunun cevabı evet. Ücretli kamp yerleri arasında Ferhat Camping, Doğa Camping, Resif Camping, Dejavu Cafe & Pansiyon ve Hisar Pansiyon gözüme çarpanlar.
Eğer kampa ücret vermek istemiyorum diyorsanız, platformun arka tarafında kamp yapan pek çok insan görüyoruz. Ben sıcaktan pek etkilenmediğim için genelde sahile kurarım çadırımı. Herhangi bir yasak tabelası görmedim. Covid kapsamında istediğiniz yere şuan kamp atamıyorsunuz ama bizim gittiğimiz dönemde yapabiliyorduk (Ekim 2020). Önlemler tekrar gevşediğinde mümkün olacaktır.
Otopark sahil şeridinin tam orta noktasında bulunuyor. Otopark kısmında bir tuvalette bulunuyor ama gittiğimizde kapalıydı. Bana göre ücrette yüksekti. Böyle bir yerde tuvaletin kapalı olması gerçekten büyük sıkıntı. O kadar kamp yapan insan o haftasonu ne yaptı acaba? Güzelcehisar Lav Sütunları’nın bulunduğu sahil şeridinin her yeri wc olarak kullanılmış olmalı. Wc’yi kapatıp sonra insanların çevreyi kirletmesine nasıl kızabiliriz? Sezon dışı olduğu için kapalı olduğunu söylediler. Diğer zamanlarda çevredeki işletmeleride kullanabilirsiniz ama biz gittiğimizde onlarda kapalıydı. Demekki sezon Ekim’de kapanmış oluyor Güzelce Köyü‘nde.
- Bartın Lav Sütunları Seyir Terası’nda kamp yapmak da çok keyifli olabilir. Gerçi evlerin önü ama manzarası muazzam. Arkada küçük bir kafe var. Oradan yararlanılabilir.
- Gece bu yürüyüş platformu ışıklandırılıyormuş. Manzarası enfes oluyormuş. Gece de görmek lazım o halde.
- Güzelcedere Bazalt Sütunları’nda plaj kısmında karavan kampı kapabilirsiniz. İsterseniz ücretli kamping alanları da var. Seyir Teras’ı olan yola karavanın dönmesi çok zor olur. Araba ile zor döndüm. Zaten orası çıkmaz sokak. Geldiğiniz yoldan geri dönmekten başka çareniz yok.
Güzelcehisar Pansiyon, Otel
Kamp malzemesi olmayanlar yada kamp yapamayanlar yada yapmak istemeyenler ne yapacak? Çevrede pek çok pansiyon tabelası gördüm. Deniz manzaralı olanları da vardı. Ücret sormak için vaktimiz yoktu. İnternetten araştırıp yerinizi ayırtabilirsiniz. Güzelcehisar pansiyon, otel yazdığınız zaman pek çok seçenek çıkıyor.
Bartın Güzelcehisar Plajı, Deniz Keyfi
Aylardan Ekim ama sanki yaz kadar sıcak. Başka gideceğimiz yerler olduğu için denize girmeye vakit yok diye düşünürken yol arkadaşım Çilem diyor ki; ” Sana inanamıyorum. Gerçekten yüzmeden gidecek miyiz?” Zaten yoldan çıkmaya dünden hazır ben hemen kendimi denize atıveriyorum. Tripotu kurup videolarımızı çekerken çok eğleniyoruz.
Kumsal ince kum. Herhangi bir deniz ayakkabısına gerek yok. Denizde çok az dalgasılıydı. Karadeniz olduğuna insan inanamıyor. Her zaman böyle mi acaba? Bu sorularımın cevaplarını başka zamanlarda tekrar gittiğimde deneyimleyebilirim ancak. Ekim ayı olduğu için sahilde neredeyse bizden başka kimse yok ama sezonda çok kalabalık olduğuna eminim. Yinede 850 metre sahil şeridinde mutlaka kendinize bir yer bulursunuz bence. Ege değil sonuçta.
Güzelcehisar’a gelmişken buradaki kaleyide ziyaret edebilirsiniz. Yakınlardaki İnkumu Plajı’na da gidebilirsiniz. Benim Amasra’daki Kuş Kayası anıtını görme planım var. O sebeple oraları bu sefer es geçtim. Umarım yazım aradığınız bilgileri size vermiştir.
İnstagram hesabımdan takip ettiniz mi? 😉 nerdesinbahar
Diğer Karadeniz yazılarıma şuradan ulaşabilirsiniz
Keyifle…
2011’de tam zamanlı işinden istifa edip tutkusu olan seyahat etmeyi iş haline getirdi. 2017 yılından beri Hürriyet Seyahat’te gezgin yazar, 2018’den beri de blogunda yazılar yazıyor. Blog ilk etapta gazetedeki yazılarının arşivi olarak düşünüldü ancak daha sonra istediği gibi özgür yazmanın tadına vardı. Gezdiği yerler kadar yollarda tanıştığı, dokunduğu hayatlarında hikayesini yazıyor. Belki bir gün bir hikayenin kahramanı da siz olursunuz kim bilir?