Gürcistan Doğu Karadeniz’de Kafkas Dağları’nın muhteşem coğrafyasındaki bir ülke. Gürcistan, Türkiye Ermenistan Rusya ve Azerbaycan’la komşudur. Gürcistan Türkiye’den kimlikle gidebildiğimiz ilk ülke olma özelliğini taşıyor. Gürcistan coğrafyası gerçekten görülmeye değermiş. Büyük şehirleri, kanyonları, mağaraları ve tarihi eserleri ile beni kendine hayran bıraktı. Hiç rotamız olmadan çıktığımız bu yolda ne umduk? Ne bulduk?
Beni sosyal medya hesaplarımdan takip etmeyi unutmayın 😉 İnstagram: nerdesinbahar
Bu yazıda Gürcistan’da görmeniz gereken şehirler, katedraller, kanyonlar ve mağaraları bulacaksınız. Yazım bittiğinde umarım Gürcistan hakkında bilgi sahibi olacaksınız.
1.Batum
Batum, Türkiye’ye en yakın büyük şehirlerin ilkidir. Gürcistan’a kimlikle geçilebilmesi ve sınırdan geçer geçmez yarım saat bile sürmeden şehre ulaşılabilmesi, Akdeniz sahillerini aratmayan kumsalları, meşhur gece hayatı, kumarhaneleri ile en çok ziyaret edilen yerlerden biridir. Batum’u bir günde de rahatça gezebilirsiniz ama en az iki gün ayırırsanız güzel bir tatil olabilir. Batum görülecek yerler yazımda daha ayrıntılı okuyabilirsiniz. Batum görülecek yerleri kısaca listeleyecek olursam;
- Ali ve Nino Sevgi Anıtı
- Alfabe Kulesi
- Medea Heykeli
- Piazza Meydanı
- Astronomik Saat
- Botanik Bahçesi
- Ters Ev
2. Kutaisi
Dünyanın en eski şehirlerinden biri olan Kutasisi 4000 yaşında. Kutaisi Bölgesi’nde mağaralar sizi dinazorlar çağına sürüklerken, şelaleleri, kanyonlarıyla ben nereye geldim? dedirtecek kadar efsanevi günler yaşamanızı vaad ediyor. Kutaisi için ayrı bir bölüm açmalıyım. Kısaca geçiştirilemeyecek kadar güzel çok geniş bir alan. Benim gibi doğa gezmeyi seviyorsanız belki de Gürcistan’daki en güzel yer. Kutaisi yazım için şuraya tıklayabilirsiniz. Kutaisi görülecek yerleri kısaca listeleyecek olursam;
- Prometheus Karst Cave (Mağara)
- Okatse Kanyonu
- Kinchkha Şelalesi
- Satoplia Mağaraları
- Gochkadili (Martvili Kanyonu)
- Bagrati Katedrali
- Gelati Manastırı
- Niko Berdzenishviili Kutaisi Devlet Tarih Müzesi
- Colchis Çeşmesi
- Tskaltubo
3. Tiflis
Tiflis Gürcistan’ın en büyük şehri konumunda. Tiflis denildiği zaman sanat şehri kelimeleri ardından gelir. Şehir gezmeyi seven gezginler için tam bir derya. İki günde rahat rahat gezebileceğiniz, eğlenebileceğiniz, sanata doyabileceğiniz bir şehir. Türkiye’den direkt uçuşlarla ulaşabilirsiniz. Biz arabayla gittik. Daha ayrıntılı Tiflis yazım için buraya tıklayabilirsiniz. Tiflis görülecek yerleri kısaca listeleyecek olursam;
- Barış Köprüsü
- Cuma Cami
- Narikala Kalesi
- St. Trinity Katedrali
- Rezo Gabriadze Tiyatrosu
- Mtatsminda Park
- Metekhi Kilisesi
- Kartlis Deda Heykeli
- İnstagram fotoğrafçılarının gözdesi tarihi apartmanlar
4. Kazbek
Kazbek Gürcistan görülecek yerler listemde olmazsa olmazımdı. Pek çok dağcı arkadaşım bu dağa tırmanmıştı. Biz tabiki tırmanmak için orada değildik. Büyük Kafkaslar’ın başı dumanlı dağını uzaktan da olsa görmek istemiştik. Dağın zirvesi 5033 metre yükseklikte ve genelde Temmuz ayında tırmanılıyor. O zaman bile zirve hep karlı. Bizim gittiğimiz yer dağcıların tırmanış öncesi son hazırlıklarını yaptığı, konakladığı oteller bölgesi. Aynı zamanda kamp da yapabilirsiniz. Kazbek iki kelimeyle geçiştirilemeyecek kadar önemli olduğu için ona ayrı bir sayfa ayırdım. O yazıma şuradan ulaşabilirsiniz. Kazbek’de kamp nasıl yapılır? o yazımda bulabilirsiniz.
5. Gergety Trinity Church
Kazbek oteller bölgesinden baktığınızda yemyeşil bir tepenin üzerinde bir kilise görürsünüz. Gece ışıklandırması ile ardında Kazbek ve dolunay manzarası ile hafızama öyle bir kazındı ki unutmam mümkün değil. Oraya normal araçla çıkamazsınız. Araç kiralamanız gerekiyor yada o tepeye yürüyerek tırmanmanız gerekiyor. Tırmanmak aşağı yukarı 40 dakika sürüyormuş. Gergety Trinity Church‘a nasıl gittik öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.
Kazbek Dağı’na çıkarken yol üstünde görmeniz gereken yerleri aşağıya listeledim. Daha ayrıntılı yazıyı Kazbek Dağı Hangi Ülkede? yazımın içinde bulabilirsiniz.
- Gadauri Panorama, Russia–Georgia Friendship Monument
- Ananuri
6. Mtskheta Jevari
Tiflis’ten topladığım tur broşürlerinin içinde kayboluyorum resmen. Telefonumuz ve internetimiz yok. Tamamen sora sora ilerliyoruz. Sorun şu ki kimse iki adım ötesini bilmiyor. Mtskheta Jevari ‘nin fotoğrafını göstermediğim insan kalmıyor. İngilizce bilen yok zaten. Bu manzaranın tam kenarında restoran işletenler bile uzayda bir yer sormuşum gibi bakıyorlar. Bir de sinirleniyorlar. Neden acaba? Sora sora ilk önce aşağıya gidebiliyoruz. Nehrin yanına gitmek için 2 Lari ücret ödeyip arabanızı bırakmanız gerekiyor. Kişiler ücretsiz. Tabi ki arabayı az öteye bırakıp para ödemiyoruz. Bu kur bizi mahvetti. Mtskheta Jevari Gürcistan’ın en eski köylerinden bir tanesi. Tiflis’e 25 km uzaklıkta. Yani oldukça yakın. Köyün olduğu yeri de çok seviyoruz. Hediyelikçiler, şıkır şıkır dükkanlar, kalabalık sokaklar… tam br tatil beldesi gibi.
Ama ben tepedeki kiliseyi gördüğüm andan itibaren oraya çıkmalıyız deyip duruyorum. Çünkü asıl görmemiz gereken manzara orada ama nasıl çıkılacağını da bulamıyoruz bir türlü. Bir aile geldiğinde adama manzarayı gösteriyorum. Artık konuşarak iletişimden vazgeçmiş durumdayım. Adam bize anlatamayacağını anlayınca ben sizi götürürüm anlamına gelen işaretler yapıyor. Yaşasın o zaman, yaşasın vücut dili.
Adam, ailesi ve bir sürü çocuğu öndeki arabada biz arkasında öyle bir dolambaçlı yollardan gidiyoruz ki asla tarif edemem. Otobanın yanından ayrılan yoldan gidiliyor ve ta tepeye kadar yol fıstık gibi. Tiflis’e en yakın tur rotası olmasından olsa gerek. Biz alışmıştık toprak yollarda tozu dumana katmaya ama yolun düzgün olması akşam gün batımına yetişebilmemiz açısından çok iyi oldu.
Alman bir grup var. Fotoğrafımızı çekiyorlar. Almanca biliyormuşuz gibi bizimle konuşuyor biri. Bozmuyoruz. Gün batınca biz alkışlıyoruz. Almanlarda bize katılınca geri kalan herkes de alkışlıyor. Aynı Şeytan Sofrası’nda ki gibi. Yola çıktığımızdan beri ilk defa huzur içinde bir gün batımı yapabiliyoruz. Zamanı da, kendimizi de durdurup manzaranın tadını çıkartıyoruz. Sanırım yorgunluk kelimesi artık bizim için sıradan. Akşam saati kapalı oluyor. Braz daha erken gidin ve mutlaka gün batımı yapın. Bence buradaki en güzel şey bu gün batımı.
7. Lagodekhi
Lagodekhi Tiflis’e yaklaşık 150 km uzaklıkta bulunuyor. Azerbaycan- Lagodekhi Sınır Kapısı’da burada bulunuyor. Bizim niyetimiz Azerbaycan’a geçmeden önce Lagodekhi‘de bulunan şelaleyi görmek. Arabayı bir yere bırakıp geri kalanında yürümeniz gerekiyor. Bırakıp yürüdük de bir saate yakın ancak bir yerde karşıya geçmemiz gerekiyor. Su çok yüksek. Geçemiyoruz. Karadeniz’in yemyeşil doğasındaki şelalelerden sonra gri taşlarından akan sular pek kendini bize beğendiremiyor. Çok yorgun olduğumuz için geri dönüyoruz. Gidebilen varsa yorumlara yazarsa ve bir fotoğraf yollarsa yazıya ilave edebilirim. Bence harika olur. Hatta bence kesin çok daha kolay bir yolu var. Buraya turlar düzenleniyor. Herkes bu yolu yürüyemezki. Biz Lagodekhi trekking yolunu bulduk sanırım.
8. Borjomi
Borjomi ormanların içinde yemyeşil bir yerdi. Borjomi aynı zamanda sağlık turizmi için çok önemli bir merkez. Oteller bölgesinde pek çok Spa oteli bulunuyor ve burada tedavi olabiliyorsunuz. Beni ilgilendiren kısmı ise belki de dünyanın en iyi mineralli suyunun Borjomi‘den çıkması. Su, Borjomi Vadisi’nde Bakuriani Dağları’nın buzullarından gelen buz gibi sulardan elde ediliyor ve pompolanmadan çıkarılıyor. Daha sonra borularla şişeleme tesislerine ulaştırılıyor. Borjomi sodasının tarihi Ramanov Hanedanı’na kadar gidiyormuş. Borjomi Maden suları, Gürcü ve Rus araştırmacılar tarafından birçok sindirim sistemi hastalığının ve de diyabet tedavisi için önerilmiş. Dönerken markette bulduğum tüm Borjomi maden sularını alıp geldiğimi söylememe gerek var mı ;)?
9. Bakuriani Kayak Merkezi
Bakuriani bölgesi kayak severlerin çok ziyaret ettiği Gürcistan’ın kayak merkezlerinden bir tanesi. Kar Kasım-Mart arası kayak yapmaya elverişli oluyormuş. Çok tecrübeli kayakçılardan ziyade, daha çok çocuklu ailelerin tercih ettiği kolay pistlerin olduğu bir yermiş. Yaz aylarında çok ıssız bir yer değilmiş. Biz geçtiğimizde de cıvıl cıvıl bir yerdi ama durmadık çok fazla. Tiflis’ten trenle buraya ulaşabilirsiniz. Gidenler tecrübelerini paylaşırlarsa yazıya ekleyebilirim.
10. Vardzia
Vardzia Gürcistan’daki ilk durağımız oluyor. Bizim Kapadokya’mıza benzeyen bir yer ama burada yerin altını değil dağın içini oyup yerleşmişler ve yaşamışlar. 1100 yıllarından günümüze gelen masalsı anlar yaşayacağınız yeraltı şehrinin girişi ücretli. Batum ve Tiflis’ten kalkan turlarla da Vardzia’ya gidebilirsiniz. Aracı olmayanlar için biraz sapa kalıyor. Vardzia ile ilgili daha detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz. Bu kadar güzel bir yeri iki kelime ile geçiştiremem.
11. Kurubera Mağarası
Dünyanın en derin mağarası Gürcistan’daki Krubera Mağarası olarak ölçülmüş. Mağaranın sonuna ulaşmak bir ayı alıyormuş. Krubera Mağarası’nın yeryüzünden çekirdeğe doğru uzaklığı yaklaşık 2197 metre. Düşünebiliyor musunuz? Mağara ismini onu keşfeden Rus jeolog Alexander Kruber’dan almış. Profesyonel mağara sporcuları için uygun olan mağarayı her sene çok fazla turist ziyaret ediyor.
12. Dadiani Sarayı
Dadiani Sarayı Mestia’dan önce en son yerleşim yeri Zugdidi’de bulunuyor. Dadiani Sarayı için Zugdidi’den biraz yürümeniz gerekiyor. 1921 yılından itibaren müze olarak kullanılan saray Kafkasların en özel saraylarından biri aynı zamanda. 14 yy el yazmalarından minyatürlere Dadiani ailesine ait eserler sergileniyor. Tüm dünyada olduğu gibi burası da pazartesi kapalı. 10:00-18:00 arası açık olan Sarayı ziyaret edebilirsiniz.
13. Mestia
Svanların memleketine ve Svan Kuleleri’ne hoş geldiniz. Mestia bölgesi buzulları, buzul gölleri ile mutlaka ziyaret edilesi bir yer. Biz baştan bu tarafa gitmeyi planlamıştık ancak yol bizi başka taraflara savurdu. Mestia görülecek yerleri kısaca listeleyerek bir sonraki Gürcistan rotamda gitmek üzere kendime not olarak yazıyorum.
- Ushguli
- Koruldi Buzul Gölleri
- Chalaadi Buzulu
- Mazeri Köyü ve Shdugra Şelalesi
- Svan Kuleleri
- Svaneti Müzesi
İnstagram hesabımdan hala takip etmediniz mi? 😉 nerdesinbahar
Diğer Gürcistan Yazılarım
Diğer Gürcistan yazılarıma göz atmalısınız. Bazı yerler var ki uzun uzun yazmayı gerektiriyor. Bu yazı sadece kısa kısa bilgi sahibi olabilmeniz için yazıldı.
- Gürcistan’a Gitmeden Önce Bilmeniz Gereken Püf Noktaları
- Vardzia Mağara Manastırı
- Batum Görülecek Yerler
- Kutaisi Gezilecek Yerler
- Tiflis Görülecek Yerler
- Kazbek Dağı Hangi Ülkede?
2011’de tam zamanlı işinden istifa edip tutkusu olan seyahat etmeyi iş haline getirdi. 2017 yılından beri Hürriyet Seyahat’te gezgin yazar, 2018’den beri de blogunda yazılar yazıyor. Blog ilk etapta gazetedeki yazılarının arşivi olarak düşünüldü ancak daha sonra istediği gibi özgür yazmanın tadına vardı. Gezdiği yerler kadar yollarda tanıştığı, dokunduğu hayatlarında hikayesini yazıyor. Belki bir gün bir hikayenin kahramanı da siz olursunuz kim bilir?