Batum Gürcistan’ın Türkiye’ye en yakın şehri. Batum tam bir sayfiye yeri. Kafkas Dağları’nın eteklerinde şehir ılıman havasıyla deniz tatiline çok uygun. Hareketli gece hayatı, kumarhaneleri, Akdeniz sahillerini aratmayacak denizi ile mutlaka görmeniz gereken bir yer. Gürcistan’ı gezmek için güzel bir başlangıç noktası. Bu yazıda Batum görülecek yerler ile ilgili bilgiler bulacak, nerede? nasıl? ne yapmışım? bu bilgileri okuyacaksınız.
Beni sosyal medya hesaplarımdan takip etmeyi unutmayın 😉 İnstagram: nerdesinbahar
1.Ali ve Nino Sevgi Anıtı
Batum deyince Ali ve Nino Sevgi Anıtı fotoğrafları gelir akla ilk önce. Batum sahilinde, dönme dolabın o taraflarda yürüyüş yolunda görebilirsiniz. Ali&Nino Anıtı’nın herhangi bir giriş saati yada giriş ücreti bulunmuyor. Halka açık. Tiflis’li heykeltraş Tamara Kvesitadze tarafından dizayn edilen Ali ve Nino Sevgi Anıtı motorlu bir mekanizma ile çalışıyor. 2010 yılında inşa edilmiş heykellerin 8 metre boyu var. Bir kadın bir erkek figürü devamlı birbirine yaklaşıp uzaklaşıyor. Birbirine kavuşamamış iki aşığı anlatan heykelin hikayesi şöyle; Ali Han Şirvanşir ve Nino Kipiani birbirine aşık olurlar. Ailelerinin karşı çıkmasına rağmen evlenirler. Sonra savaş çıkar ve Ali ülkesine savaşmak için gider ve ölür. Onlardan geriye unutulmaz bir roman ve bu muhteşem heykel kalır.
2. Medea Heykeli
Medea Heykeli Avrupa Meydanı’nda yer alıyor. Çeşitli su oyunlarını seyredebileceğiniz bir çeşme olan Medea Heykeli mutlaka görmeniz ve fotoğraflamanız gereken bir yer.
3. Alfabe Kulesi
Batum’un diğer simgelerinden bir tanesi de Alfabe Kulesi‘dir. Gürcü alfabesinin muhteşemliğini göstermek amacı ile inşa edilmiş kule 130 metre yüksekliğindedir ve DNA çift sarmal modelinde tasarlanmıştır. Sarmalların her biri 4 metre boyunda olup iki tanesi Gürcü alfabesinin 33 harfine ev sahipliği yapmaktadır. Miracle Parkı civarındaki Alfabe Kulesini sahilde dolaşırken görmemeniz mümkün değil. Batum’a ilk gittiğimde dönme dolaba binip tüm şehirle birlikte Alfabe Kulesi’ni de bolca seyretmiştim.
4. Piazza Meydanı
Batum’un en önemli meydanlarından biri Piazza Meydanı, belki de benim en sevdiğim meydan. Mimar Vazha Orbeladze tarafından 2010 yılında inşa edilmiş. Piazza Meydanı tam 5 bin700 metrekarelik bir alan. Ne zaman gidereniz gidin hep hareketli. Hep bir müzik sesi, konserler, restoranlarından gelen mis gibi yemek kokuları, içkisini yudumlayan insanlar. Ben minik çeşmesini pek severim. İki kez gittim Batum’a ikisinde de Piazza Meydanı hayranlığımdan bir şey kaybetmedim. İlk gittiğimde oradaki dükkanlardan şarap da almıştım. Sizde hediyelik eşyalarını ve market alış verişinizi de yapabilirsiniz. Unutmadan söyleyeyim. Kafanızı kaldırıp tavanlarına bakmayı unutmayın. Harika bezemeler göreceksiniz.
5. Astronomik Saat
Batum fotoğraflarında bolca rastlayacağınız Astronomik Saat Avrupa Meydanı’nda yer alıyor. Saat Prag’daki Astronomik Saatle neredeyse aynı yapılmış. 2010 yılında yapılan saatin önünde kullanım amacı ve kuralları yazarken sadece gerçek zamanı değil, ayın, burcun, güneşin, takım yıldızlarının ve gezegenlerin de konumlarını gösteriyor. Batum sokaklarında dolaşırken rastlamamanız imkansız. Astronomik Saat Gürcistan Ulusal Bankası’nın kulesinde yer alıyor. Oradaki tüm binalar çok güzel.
6. Posedion Neptün Çeşmesi
Posedion Neptün Çeşmesi‘ne ilk kez gitmiş olduğum fotoğrafçı gruptan kaçıp, sokak sokak kendi başıma dolaştığım zaman rastlamıştım. Kocaman bir meydanın ortasında, Batum’un tarihi tiyatro binasının önünde parıl parıl parlayarak sizi karşılar. Parıl parıl demem heykelin altınla kaplı olmasından ileri geliyor. Aslında Bolonya’daki Neptün Heykeli’nin bir kopyasıymış. Oradakini görmediğim için karşılaştırma imkanım yok tabi. Etrafında 4 deniz kızı heykeli bulunan Neptün Çeşmesi 5 parçadan oluşuyor.
7. Botanik Park
Botanik Park şehir merkezine 9 km uzaklıkta bulunuyor. Mtsvane Kontskhi bölgesinde yer alan Botanik Park’tan Karadeniz’i seyredebilirsiniz. 108,7 hektarlık bir alana yayılan Botanik Park dünyanın en büyük botanik parklarından biri. Botanik Park’a taksi yada dolmuşla ulaşabilirsiniz. Botanik Park’ın giriş ücreti ben gittiğimde 8 Lari (2016) civarındaydı.
Botanik Park için birkaç saat ayırmalısınız. Ben ilk gittiğimde gitmiştim buraya. Fotoğrafçılarla çok hızlı gezemiyorsunuz. Bir kelebeğin başında yarım saat kanatlarını açtı, kapattı fotoğrafı çekerken Botanik Park’ın onda birini bile gezemedim. Asya’dan Japonya’ya Amozanlara kadar bitki çeşitliliği varmış ama göremedim. İçinde yürüyerek dolaşabileceğiniz gibi tren gibi minik araçları da kullanabilirsiniz. Hocamız girişteki kafede bizi beklemişti. Çıkışta orada bir mola vermek için güzel bir yer.
Rus Botanikçi Andrey Nikolayevich Krasnov (1862-1914), bahçenin geliştirilmesine asıl rolü yanmış. Krasnov uluslararası tanınmış bilim adamları, ziraatçılarla temasa geçerek bilgiler ve tohumlar almış. 3 Kasım 1912’de parkın resmi açılışı yapılmış. Düzenlemesinde Krasnov’a Fransız D’Alphonse ve Gürcü Iason Gordeziani yardımcı oldukları bahçede Krasnov’un planları uygulanmış.
8. Ters Ev
Batum’a ilk gittiğimde ziyaret ettiğim bir yerdi Ters Ev. Bir fotoğrafçı grubu ile gitmiştim ve ne yaptıysam da buraya gitmeye ikna edememiştim. Son gün sabah 6’da kalkıp yürüyerek, hatta koşarak sokak sokak aramış ,en sonunda da bulmuştuk. Dönüşte kaybolmuş, yol sorduğumuz polis aracı ile otele bırakılmıştık. Ters Ev’i görebilme maceramı anlattıysam birazda bu ev neden ters onu anlatayım. Batum’da Laz nüfusu çok fazla. Bu Ters Ev’de bir Laz tarafından yapılmış bir restoran aslında. Biz çok erken saatte gittiğimiz için restoran tabiki kapalıydı. Sadece dışarıdan görebildik ama bence harcadığımız efora değdi.
Son olarak buraya ekleyeceğim şey, bizi otele bırakan polis benim sosyal medya hesabımın adresini almıştı. O zaman facebook kullanıyordum. Döndükten sonra çok uzun süre beni rahatsız etti! Siz adreslerinizi vermeyin.
9. Avrupa Meydanı
Batum sokaklarında gezerken belki de en çok bu meydandan geçeceksiniz. Astronomik Saat ve Medea Anıtı da bu Avrupa Meydan’ında bulunuyor. 19. ve 20ci yüzyıl mimarisine ev sahipliği yapan meydan çoğu zaman buluşma noktanız olacak ve mimarisi sizi çok etkileyecek.
10. Batum Sokakları
Meydanlardan ve turistik alanlardan çıkıp Batum’un arka sokaklarında mutlaka kaybolmalısınız. Çok güzel mimarisi olan evlerin yanında kırık dökük mahallelere de rastlayacaksınız. Çamaşır asılmış binalar, çiçekli merdivenler sizi gerçek Batum’a götürecek. Eğer fotoğraf çekmeyi seviyorsanız bunu mutlaka yapmalısınız.
Batum Kaç Günde Gezilir?
Batum bu kadarla biter mi? Tabiki hayır. Sayısız kilise, Cami, müze de gezebilirsiniz. Benim yazdığım Batum görülecek yerler listesi 2 günlük programda yapılabilir. Bilemedin 3 gün. Artık ilk yurtdışı gezilerimde yaptığım gibi kilise kilise dolaşmıyorum ben. Önemli olan bir tanesine gidip geri kalan zamanımı şehrin cıvıltısına ayırıyorum.
Batum Nerede?
Bu kadar anlattıktan sonra Batum Nerede? bir bakalım. Batum Gürcistan’ın Karadeniz kıyısındaki önemli bir liman şehri. Batum, Gürcistan’ın Özerk Cumhuriyeti Acara’nın başkenti aynı zamanda. Batum hiç Karadeniz şehrine benzemiyor. Batum, Gürcistan’ın Türkiye’ye en yakın büyük şehri. Gürcistan’a kimlikle geçilebilmesi ve sınır kapısından geçer geçmez yarım saat bile sürmeden şehre ulaşılabilmesi, Akdeniz sahillerini aratmayan kumsalları, meşhur gece hayatı, kumarhaneleri ile en çok ziyaret edilen yerlerden biridir. Batum’a değişik zamanda iki kez gittim. Yine olsa yine giderim.
Batum Yol Tarifi
Batum’a nasıl gidilir? diye baktığımızda Batum yol tarifine ihtiyaç duyuyoruz. Batum’a gidebilmek için kullanacağınız sınır kapısı Sarp Sınır Kapısı olacak. Bunun içinde Artvin’in Hopa ilçesine varmanız gerekiyor önce. Gürcistan’a hangi sınır kapısından nasıl geçersiniz? Gürcistan Covid şartları neler? okumak için şuraya tıklayabilirsiniz. Sarp Sınır Kapısı’ndan geçtiğinizde taksiler göreceksiniz. Direksiyonu sağda olan 6 kişilik araçlara doluşup az ötedeki şehre gidebilirsiniz.
Türk vatandaşları Gürcistan’a pasaportsuz, yeni çipli kimlikle geçebiliyor. Eğer kimlikle giriyorsanız girişte bir form doldurmanız istenecek. Bu formu kaybetmemeniz gerekiyor. Yurtdışı çıkış pulu için 50 TL ödemeniz gerekiyor. Batum’a aynı zamanda uçakla 2,30 saatte ulaşabilirsiniz ancak son yaşanan pandemi dolayısı ile bilet fiyatları uçmuş durumda. Trabzon- Batum arası yaklaşık 2 saat sürüyor. Rize, Arvin ve Trabzon’dan kalkan turlarla da kolayca Batum’a gidebilirsiniz.
Batum Güvenli mi?
2 kez gitmiş ve başına hiç bir şey gelmemiş biri olarak evet Batum güvenli diyebilirim ancak gece geç saatlerde çok arka ve tenha sokaklarda yalnız dolaşmayın. Daha önce giden arkadaşlarım Gürcülerle tartıştığında çıkardıkları bıçaktan bahsetmişlerdi. Ne kadar haklı olursanız olun özellikle yurt dışında tartışmayın. Her horoz kendi çöplüğünde öter. Gürcüler sinirli ve kaba insanlar. Dalaşmamakta fayda var.
Batum’la ilgili söylenen bir başka güvenlik önlemi de gece vakti sahile inmemenizdir. Ben indim. İlk Batum’a geçişte sahildeki barlardan ateş suyumuzu alıp kendimizi sahile atmıştık. Hatta üstümdeki elbiselerle denize girmiştim. Bana deli diyen diğer arkadaşlarımda denize atlamıştı sonra. Bizim başımıza hiç bir şey gelmedi. Belki kalabalık olduğumuz içindir. Bilemiyorum ama ikinci gidişimde de sahilde iki kız oturduk. Herhangi bir sorun yaşamadık.
Batum Gece Hayatı
Batum gece hayatı ile meşhur bir şehir. Özelliklede kumarhaneleri ile. Biz Sheraton Batumi Otel’in kumarhanesine girmiştik. Girişte kimlik veriyorsunuz. Belli bir miktar para ödüyorsunuz. Kumarhanede yeme, içme, alkol, sigara her şey free. Bizi götüren hocamız iyi kazanmıştı o gece ve gittiğimiz kulüpte bunu çok güzel kutlamıştık. Ben kaybettim. Benimki eğlencesineydi. Sizde benim gibi pek anlamıyorsanız, kendinize küçük bir limit belirleyip eğlencesine takılabilirsiniz.
Batum Pahalı mı?
Batum’a ilk gidişim 2016, ikinci gidişim işe 2018 yılında oldu. İkisi arasında uçurum var. İlk gidişimde ne alacağımı şaşırmıştım. Öyle ucuzdu. Batum’da otel ve ev kiralama işleri bir hayli pahalıymış. Ben denemediğim için bilmiyorum. Son gidişimde bana her şey çok pahalı gelmişti. Heleki son kurlardan sonra bize ucuz ülke kalmadı.
Batum Kamp Yapılır mı?
İlk gidişimde hocamızın ayarladığı bir otelde kalmıştık. Toplu para ödediğim için fiyatını bilmiyordum. O zamanlar olaylara bu gözle bakmıyordum. Son gidişimde ise Batum’da kamp yapmayı planlamıştık. Bir akşam vakti girdiğimiz Batum’da deli bir trafikle karşılaştık. Batum sahiline bakan çayır çimen alanda çadırlar görünce hemen atlayıp gidip soruyorum. İngilizce diyalog kurmaya çalıştığım çocuk Türk çıkıyor. Pek çok çadırda pek çok milletten insan var ve ben Türk’e denk geliyorum. Orada çadır kurmak serbestmiş. Biz hemen duran trafiği avantaja dönüştürüp kamp malzemelerimizi alana taşıyıp çadırlarımızı kuruyoruz. Sonra ver elini Batum geceleri. (Çadırımızı ve eşyalarımızı orada bırakıp gittik. Hiç bir şey olmadı.)
Bu durum son Covid olaylarından sonra nasıl bilmiyorum tabi. Eğer değişiklik varsa ve bunu tecrübe eden varsa lütfen yorumlara yazın.
Batum’da Denize Girilir mi?
Batum’da denize girilmez mi? diye cevap vereyim. Kafkas Dağları’nın eteklerindeki ılıman iklime sahip uçsuz bucaksız Batum Plajları‘nda nasıl denize girilmez. İri çakıl taşlı plajda Beach’lere gidebilirsiniz ya da bizim gibi free takılabilirsiniz. Deniz birden derinleşiyor. Aman dikkat. Akşam saatlerinde denizde batan güneşle kıpkırmızı olan denizi görmenizi tavsiye ederim.
Batum’a Hangi Mevsim Gidilir?
Batum seyahatinizi aynı zamanda deniz tatiline çevirmek istiyorsanız Haziran-Eylül arasını tavsiye edebilirim ama Batum sadece deniz tatilinden fazla olduğu için her mevsim giden çok. Hele ki Karadeniz’de yaşayan halk fındığı sattığı gibi soluğu Batum‘da alıyor. Anladınız siz onu 😉
Batum Wifi Noktaları
Kısa süreli seyahatlerimde sim kart satın almıyorum. Böyle durumlarda otellerin resepsiyonundan aldığınız wifi şifrelerini kullanabilir, cafe ve restoranların internetinden yararlanabilirsiniz.
Batum Yeme İçme
Batum’da o kadar çok Türk restoranı varki, yurt dışında bunun sıkıntısını çeken insanlar için ilaç gibi. Bunun yanında mutlaka gittiğim yerin yemeklerini yemeliyim diyenler için ilk tavsiye edeceğim Haçapuri olacak. Bir çeşit börek. İlk gittiğimde tüm yöresel yemekleri tadabileceğimiz bir restorana gitmiştik. Şiddetle bu tarz bir restorana gitmeniz tavsiye edilir. Maalesef adını hatırlamıyorum. Hoş hatırlasam da bu kadar zaman sonra hala açık mıdır bilemiyorum. (Batum’daki McDonalds gece 3’e kadar açıktı ve wifi vardı.)
GoBatumi, Batum İndirim Kartı
Batum’u indirimli bir şekilde gezmek, müzelere girmek, hatta restoran ve otellerden indirimli yararlanmak için satın alabileceğiniz bir kart bu Go Batumi. Online satın almak için buraya veya turist Bilgi Merkezi’nden bilgi almak için şuraya tıklayabilirsiniz. Kart, sadece Acara Bölgesi’ndeki tarihi ve turistik mekanlarda ve belirtilen diğer noktalarda geçerli.
Aldığınız GoBatumi kart 10 gün süresince geçerli oluyor ve kullanmaya başladığınız an başlıyor. GoBatumi kartın 10 Lari ücreti var. Kartı hangi şartta nasıl kullanabileceğinize dair bilgiler için aşağıyı okumalısınız.
- Batum’un en popüler turistik yerlerine ve müzelere sadece 1’er defa ücretsiz giriş sağlıyor. İndirimli yerleri görmek için buraya tıklayabilirsiniz.
- Toplu taşıma araçlarında 10 defaya kadar ücretsiz biniş
- Yemek ve konaklama hizmeti veren işletmelerde %30’a varan indirim
- 1 Lari bakiyeye sahip ücretsiz Beeline Sim Kart
İnstagram hesabımdan hala takip etmediniz mi? 😉 nerdesinbahar
Diğer Gürcistan Yazılarım
- Gürcistan’a Gitmeden Önce Bilmeniz Gereken Püf Noktaları
- Vardzia Mağara Manastırı
- Gürcistan Görülecek Yerler
- Kutaisi Gezilecek Yerler
- Tiflis Görülecek Yerler
- Kazbek Dağı Hangi Ülkede?
Keyifle…
2011’de tam zamanlı işinden istifa edip tutkusu olan seyahat etmeyi iş haline getirdi. 2017 yılından beri Hürriyet Seyahat’te gezgin yazar, 2018’den beri de blogunda yazılar yazıyor. Blog ilk etapta gazetedeki yazılarının arşivi olarak düşünüldü ancak daha sonra istediği gibi özgür yazmanın tadına vardı. Gezdiği yerler kadar yollarda tanıştığı, dokunduğu hayatlarında hikayesini yazıyor. Belki bir gün bir hikayenin kahramanı da siz olursunuz kim bilir?