Canikdere Şelalesi Trabzon’un Tonya ilçesinde bulunuyor. Kadıralak Yaylası’na giderken yolumuz Tonya’dan geçiyor. Canikdere Şelalesi de Tonya merkeze 10 dakika yürüyüş mesafesinde olunca gitmek, görmek, hissetmek şart oluyor.
Beni sosyal medya hesaplarımdan takip etmeyi unutmayın 😉 İnstagram: nerdesinbahar
Canikdere Şelalesi’ne Nasıl Gidilir?
Canikdere Şelalesi Tranzon’un Tonya ilçesinde. Dolayısıyla önce Trabzon’a ulaşmamız gerekiyor. Trabzon’a uçakla yada otobüsle ulaşabilirsiniz. Ben Trabzon Vakfıkebir’deydim ve Kadıralak Yaylası’na gitmek için yola çıkmıştık. Kadıralak Yaylası için önce Tonya’dan geçmek gerekiyordu. Biz de önce Tonya’ya gidiyoruz. Vakfıkebir-Tonya arası 20 km.
Navigasyon sağlıklı çalışıyor. Beni davet eden arkadaşım Vakfıkebir’de yaşıyor. Orada fotoğrafçılık yapıyor Ergin. Beni o gezdirdiği için yol iz aramak zorunda kalmıyorum. Tonya’ya toplu taşımayla da ulaşabilirsiniz. Canikdere Şelalesi Doğal Yürüyüş Yolu ilçeye 10 dakika mesafede. Kolayca yürüyerek ulaşabilirmişiz.
Vakfıkebir’den Tonya’ya geliyoruz. Tonya’ya kahvaltı etmeden gitmelisiniz bizim gibi. Orada ki Maranda Cafe‘nin ilginç dekorunda harika mıhlamasından yemeden dönmemelisiniz. İlginç dekor derken, özenle toplanmış eski objelerden bahsediyorum. Her köşe ayrı bir enteresan. Müze gibi. İlginç sahibiyle de tanışmalısınız. O sobanın sıcağında ısınmalısınız. Gerçekten seveceğinize eminim. Ben çok beğendim. Ergin beni iyi ki buraya götürmüş. Maranda Cafe Tonya merkez de bir binanın ikinci katında bulunuyor. Kime sorsanız gösterir. Telefon numarasını da şuraya bırakayım. Yoldan ararsanız masanızı hazır ediyorlar. Maranda Cafe Telefon: 0535 324 0697
Tonya ismi Pontus Rum Devleti zamanından kalma. Şöyle de bir hikayesi var: Rum Devleti zamanında Rum beyi kızı Tonya’ya bölgeyi çeyiz olarak hediye etmiş. Buranın adı da Tonya olarak kalmış.
Canikdere Şelalesi Doğal Yürüyüş Yolu
Kahvaltı sonrası arkadaşım “Canikdere Şelalesi’ne yürüyelim” diyor. Biliyor ne çok seviyorum şelaleleri. Canikdere Şelalesi Doğal Yürüyüş Yolu Tonya merkeze yürüyerek 10 dakika uzaklıkta demiştim zaten. Girişte herhangi bir ücret ödemiyorsunuz. Ergin, buraya bu yürüyüş parkuru yapıldıktan sonra Tonya’da ki adetlerin değiştiğini anlatıyor. Artık ilçede yaşayan yaşlısı, genci, kadını, erkeği çıkıp çıkıp buraya yürüyormuş. İnsanlar spor yapar olmuş. Canikdere Şelalesi’ne doğru yürürken bu söylediklerine bizzat şahit oluyorum. Herkes hava almaya çıkmış yürüyüş yapıyor.
Şelale Tonya ilçeye oldukça yakın olmasına rağmen eskiden şelaleye ulaşmak oldukça zormuş. Bu yürüyüş yoluyla artık ulaşmak o kadar zor değil. Yürüyüş yolunun uzunluğu 1800 metre. Bu ahşap yol yapılırken doğaya zarar verilmemiş. 2019 Ocak ayında açılan yol ilçenin turizmini de artırmış. Canikdere Şelalesi Doğal Yürüyüş Yolu doğaya hiç bir şekilde zarar vermeden, ağaç kesilmeden, iş makinaları sokulmadan yapılmış. Şükür ki…
Yürüyüş parkuru üzerinde çay içebileceğiniz yerler de var. Manzara enfes. Canikdere Şelalesi Fol Deresi üzerinde bulunuyor. Bir tarafta çağıl çağıl Fol Deresi çağlarken, bu ahşaptan yapılmış çay evlerinde tavşan kanı çaylarınızı yudumlayabilirsiniz. Henüz şelaleye ulaşmadan da burayı çok seviyorum. Yemyeşil doğası, buz gibi akan Fol Deresi ile görsel bir şölen sunuyor. Yanınıza mutlaka fotoğraf makinanızı almalısınız. Çok fotojenik bir yer.
Tonya Canikdere Şelalesi
Aslında 10 dakikada yürüyebileceğimiz yol, sohbet ede ede, fotoğraf çeke çeke yürüdüğümüz için şelaleye varmamız yarım saati buluyor. Ara ara yapılmış balkonlardan Fol Deresi’ni seyretmek, fotoğraf çekmek çok eğlenceli oluyor. En sonunda da bizi buraya getiren Canikdere Şelalesini görüyoruz. Üzerinde salınan bayrağımızla öyle güzel görünüyor ki. Yaz olsa hemen suya atlama isteğim olur. Beni bilen bilir. Şelalelerde yüzmeyi çok severim ama Canikdere Şelalesi’nde yüzmek yasak. Zaten hava da buz gibi.
Çok yüksekten dökülmese de gerçekten çok güzel. Geniş bir havuza sahip. Gittiğimiz gün yağmurlu olduğu için su bir hayli çamurluydu ama olsun. Yine de güzelliğinden bir şey kaybettirmiyor. Boy boy fotoğraflarını çekiyoruz ve yine sallana sallana geldiğimiz yoldan sallana sallana geri dönüyoruz.
Asıl yola çıkma amacımız Kadıralak Yaylası’na gitmekti. Burası tamamen süpriz oluyor bana ve çok da güzel oluyor. Çok geçe kalmadan Kadıralak Yaylası yoluna düşmemiz gerekiyor. Yolcu yolunda gerek diyerek bu güzel yerden ayrılıyoruz. Umarım daha sonra tekrar gidebilirim. Beni buraya götüren arkadaşıma da çok teşekkürler 🙂
2011’de tam zamanlı işinden istifa edip tutkusu olan seyahat etmeyi iş haline getirdi. 2017 yılından beri Hürriyet Seyahat’te gezgin yazar, 2018’den beri de blogunda yazılar yazıyor. Blog ilk etapta gazetedeki yazılarının arşivi olarak düşünüldü ancak daha sonra istediği gibi özgür yazmanın tadına vardı. Gezdiği yerler kadar yollarda tanıştığı, dokunduğu hayatlarında hikayesini yazıyor. Belki bir gün bir hikayenin kahramanı da siz olursunuz kim bilir?