• Sakura Ağacı ve Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi
  • Sakura Ağacı ve Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi
  • Sakura Ağacı ve Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi
  • Sakura Ağacı ve Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi
  • Sakura Ağacı ve Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi
  • Sakura Ağacı ve Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi
  • Sakura Ağacı ve Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi
  • Sakura Ağacı ve Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi
  • Sakura Ağacı ve Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi
  • Sakura Ağacı ve Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi
  • Sakura Ağacı ve Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi
  • Sakura Ağacı ve Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi
  • Sakura Ağacı ve Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi
  • Sakura Ağacı ve Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi
  • Sakura Ağacı ve Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi

Sakura Ağacı ve Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi

Reklamlar

Loading

İstanbul’da Sakura Ağacı var ve açmış desem kaç kişi inanır. Türkiye’de Sakura Ağacı yetişir mi? diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Evet Türkiye’de, İstanbul’da Sakura Ağacı yetişiyor ve Bahar aylarında etrafı Sakura Ağacı kaplıyor. Peki nerede bu Sakura Ağaçları? Size bu yazıda İstanbul’da ki Sakura Ağaçlarının bulunduğu yerleri ve nasıl gidebileceğinizi yazıcam. Bu sene malum hastalık Corona’dan dolayı gidip göremesek de bu güzel Kiraz Çiçekleri’ni size göstermek istiyorum. Japonya’ya gidemiyorsak Türkiye’de görebiliriz. Hadi başlayalım o zaman.

 

Beni sosyal medya hesaplarımdan takip etmeyi unutmayın 😉 İnstagram: nerdesinbahar

Sakura Ağacı, Kiraz Çiçekleri

Sakuralar açmış İstanbul’da haberini alır almaz evden nasıl çıktım bilmiyorum. İki senedir peşindeyim. Bir türlü yakalayamamıştım. Fotoğrafçı bir arkadaşımı arıyorum. Orada buluşmak üzere sözleşiyoruz. Peki ne özelliği var bu Sakura Ağacı‘nın? Sakura Ağaçları’ının anavatanı Japonya ve sayısız çeşidi var. Bizim ülkemizde yetişen pembe çiçekli Sakura Ağacı’nın adı “Yoko”. Sakura Ağacı’nın kelime anlamı “Kiraz Çiçeği” anlamına geliyor. Bu Kiraz Çiçekleri ve Ağaçları meyve vermiyor. 
Sakura Ağacı, Japon kültüründe mükemmel güzelliği ve aynı zamanda hızlı, acısız ölümü ifade ediyormuş. Bir şeyin hem üstün güzellik hem de hızlı şekilde ölmeyi nasıl aynı anda sembolize ettiği sorusunun cevabı ise Japon kültürünün ölüme bakış açısında saklıdır.
Sakura Ağacı kiraz çiçekleri

Sakura Ağacı‘nın çiçeği dalında çok kısa kalır. Bu da Japon Kültürü’ne göre hayatın gelip geçici olduğunu sembolize eder. Sakura Zensen, kiraz çiçeklerinin açması anlamına geliyor ve Japonya’da sayısız Sakura Festivali düzenleniyor. Kiraz çiçekleri samuraylar için hem yaşamı, hem de ani bir ölümü hatırlatıyormuş. Kamikaze uçaklarında ki intihar eden pilotlar, bir sonraki hayata geldiklerinde Kiraz Çiçeği olacağına inanıyorlarmış. Japonlar için bu kadar önemli bir ağaç Sakura Ağacı.

İstanbul’da Sakura Ağacı Nerede Var?

Japonlar için bu kadar önemli bir ağacın tabi ki başka ülkelere gitmesi, yetişmesi yasak. Japonya’dan ülke dışına çıkmasına izin verilmiyormuş ama sadece 9 ülkede yetiştirilmesi için hediye etmişler. Bu ülkelerden biri de Türkiye. Japonya’da ki Sakura Vakfı, Sakura Ağacı‘nın tüm dünya da barışın sembolü olması için çalışıyor. Ertuğrul Fırketeyni’nin anısına dikilen, Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’n de Ertuğrul Adası’nda ki Kiraz Çiçekleri’ni görmeye gidiyorum ben. 
 
İstanbul’da Sakura Ağaçları’nı diğer görebileceğiniz yerler;  Baltalimanı’nda ki Japon Bahçesi ve Emirgan Korusu

 

 
 
 
 
 
Bu gönderiyi Instagram’da gör
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Hürriyet Seyahat Gezgin Yazar (@nerdesinbahar)’in paylaştığı bir gönderi ()

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi
Ataşehir’de dev gökdelenlerin arasında yemyeşil bir vaha var desem. Bana da ilk söylediklerinde pek ilgilenmemiştim. Pek park gezmeyi seven biri değildim. Ne kadar enteresan olabilirdi ki? ama karşılaştığım manzara burayı yazmamı gerektirdi. İstanbul’da Ümraniye’de, otobanın bağlantı yolları arasında, 46 hektarlık bir yeşil alan. İlk 1995 yılında Nihat Gökyiğit eşi Nezahat Gökyiğit anısına Hatıra Parkı olarak burayı yapıyor.
 
Nezahat Gökyiğit – Nihat Gökyiğit
Daha sonra botanik parka çevrilerek 2002 yılında halka açılıyor. İlk duyduğumda da dediğim ilk şey ” vay arkadaş, aşka bak” olmuştu. İçeriyi görünce hayretim hayranlığa dönüşüyor. İçinde sayısız bitki ve ağaç yetiştiriliyor. 8 Ada üzerine kurulmuş olan Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi‘nin her bir adasına başka isimler konulmuş. Bu isimlerin yazıldığı yönlendime tabelalarının yardımıyla hem kaybolmuyorsunuzda. İsimleri ise; Merkez Adası, Ertuğrul Adası, Mesire Adası, İstanbul Adası, Arboretum Adası, Meşe Adası, Anadolu Adası ve Trakya Adası şeklinde. Bu adaları otobanın altından geçen tünellerden bazen de üstünden geçen üst geçitlerden geçerek gezebiliyorsunuz. Bizim şuan asıl gideceğimiz yer Ertuğrul Adası. O zaman nasıl gideceğimize bir bakalım. 
Alan, Karayolları Genel Müdürlüğü ile ANG Vakfı arasındaki bir protokolle bu hizmete tahsis edilmiştir. Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi İstanbullular için bir nefes alma noktası olmasının yanı sıra, bir araştırma, eğitim ve öğretim merkezidir.
Gökdelenlerin arasında bir nefes boşluğu, Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Nerede ve Nasıl Gidilir?

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi İstanbul Ataşehir’de bulunuyor. Kendi arabanızla gidecekseniz eğer, Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi yol tarifi olarak yazacaklarıma dikkat etmelisiniz. Ben her zaman ki gibi yol tarifi diye bir şeye bakmadım tabi ki. Yazdım navigasyona gittim ama işte o öyle değilmiş. Navigasyona Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi yazdığınız da sizi çalışanların kullandığı otoban üzerindeki kapıya götürüyor (Merkez Ada Kapısı) . Buradan giriş kesinlikle yasak. Boşuna görevliyi ikna etmeye çalışmayın. Zaman kaybından başka bir şey değil.

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’ne giden üst geşit

Görevli “Google üzerinden Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Ümraniye girişi” yazmam gerektiğini söylüyor. Yol tarifine tıkladığımda ziyaretçi otoparkına ulaşabileceğimi söylüyor. İnşaatların arasından dolana dolana kapıya ulaşıyorum. Otopark ücretsiz. Bir diğer girişi de Ataşehir Mimarsinan Cami’nin oradan. Orada arabanızı bırakıp yer altı tünelinden yürüyerek Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’ne ulaşabiliyorsunuz. 

Şuraya bir de konum paylaşayım.

Açık adres ve telefonunu da iliştireyim ben şuraya. Belki lazım olur:

Ataşehir Atatürk Mahallesi, Fatih Sultan Mehmet Caddesi, TEM Otoyolu Anadolu Otoyol Kavşağı P.K.34758 İstanbul

Telefon: +90 216 456 44 37
 
Sakura Ağacı ve Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi
Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi haritası

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Hangi Otobüs Gider?

Toplu taşımayla gitmeyi tercih edenler için de şöyle bir araştırma yaptım:

Avrupa Yakası için:

  • Taksim’den 129T numaralı otobüse binerek Yenisahra durağında inip, buradan 14ŞB ya da 19E numaralı otobüslerden birine binerek A.Atatürk Mh. durağında indiğinizde Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’ne ulaşabilirsiniz. Ataşehir’de Sedef Durağı’nda inmeniz gerekiyor. 
  • Meterobüs ile gelecekler için Uzunçayır istasyonundan Kozyatağı istikametine doğru: 19 E – 19 ŞB – 19 S – 16 M – 14 S – 14 ŞB  – 19 M nolu İETT otobüsleriyle Ataşehir Sedef Durağı’nda inerek ulaşabilirizsiniz.

 

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve sakura ağacı gölgesinde ki laleler

Anadolu Yakası için:

  • Kadıköy’den  19 E – 14 ŞB – 19 M – 8 M  No’lu İETT otobüsleriyle Ataşehir Sedef Durağında inerek ulaşabilirsiniz.
  • Üsküdar’dan 16 M No’lu İETT otobüsüyle Ataşehir Sedef Durağı’nda inerek ulaşabilirsiniz yada Üsküdar – Ataşehir minibüsleriyle Ataşehir Sedef Durağı’nda inerek ulaşabilirsiniz.
  • Ümraniye’den 13 nolu İETT otobüsüyle Ataşehir Sedef Durağında inerek ulaşabilirsiniz. 
 

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Giriş Ücreti Ne Kadar?

Ne için gideceğimizi ve nasıl gideceğimizi öğrendiysek sıra geldi para işine. Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi girişi ücretsiz. Eğer isterseniz girişte bağış verebiliyorsunuz. Bunun için size makbuz veriyorlar. Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi fotoğraf çekimi ücreti (gelin dış çekimleri yapalım derseniz eğer); bunun da herhangi bir ücreti yok. Bağış adı altında kendi istediğiniz bir miktar ödüyormuşsunuz. Bu aşağı yukarı 50 TL civarı oluyormuş. Kiraz Çiçekleri açtığı dönem evleniyorsanız bence bu manzara kaçırılmaz. İzlanda’yı gezerken gördüğüm şey, neredeyse her Japon evlilik dış çekimi için gelmişti. Japonya’ya gitmeden Japonya temalı fotoğraflarınız olabilir. Tabi bunu haftasonuna denk getirmezseniz sizin hayrınıza olur. Ben gittiğimde hafta içi çok az insan vardı.

Nazahat Gökyiğit Botanik Bahçesi

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi pazar günü açık mı?

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Ziyaret Saatleri

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi pazar günü dahil her gün açık. Kış ve yaz dönemi için ayrı saat dilimlerinde açık tutuluyor. Her mevsim sabah 9,30 da açılan park, kış aylarında ( Kasım-Şubat arası) 16:00, Mart ayında 17:00, yaz aylarında da (Nisan- Ekim arası) 18:00 de kapanıyor. 

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’n de Sakura Ağaçları Ne Zaman Açar?

Sakura Ağacı yani Kiraz çiçekleri martın son haftası ile nisanın başları arasında açıyor. Japonya’da Sakura ağaçları açacağı zaman ülkede festivallerle kutlanıyormuş. Hava durumları normal hava durumunun yanında Sakura Durumu diye ayrı bir bülten de açıklanıyormuş. O derece önemli. Bense tamamen tesadüf eseri gidip görüyorum. Artık mevsimler biraz kaydığı için öncesini ve sonrasını kontrol etmek de fayda olacağını düşünüyorum. Kiraz Çiçekleri‘nin açması uzun sürüyor ama açtıktan sonra dökülmesi çok kısa sürüyor. Öyle nazik, öyle narin.
 
Sakura Ağacı ve Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi
Sakura Ağacı ve Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi

Ertuğrul Adası Ve Kiraz Çiçekleri

Az biraz dolansam da bahçeyi bulmam çok zor olmuyor. Arkadaşım henüz gelmemiş. Ben tabi ki sabırsızım ve dalıyorum bahçeye. Hava baharın ilk günleri ve biraz serince. Üstüne de rüzgarlı ama umursamıyorum. Tripotumu da alıyorum yanıma. Parkın girişinde bir görevli park kurallarını ve de haritasını içeren bir broşür tutuşturuyor elime. Ertuğrul Adası’nı arıyorum. Park çok kalabalık değil. Küçük göletin oralardan geçiyorum. Nasıl güzel bahar gelmiş buraya. Uzakta gökdelenler gözüküyor. Şaka gibi. Daha önce gelmemek için neden bu kadar direndiğime kızıyorum.

Taki-zakura Miharu in (şelale kiraz ağacı)

Tem oto yolundan geçerken, hiç o yoncada böyle bir gizli cennet saklı olacağı aklınıza gelir miydi? Kiraz çiçeklerinden, sayısız çiçekten, ağaçtan… Tem otoyolunun altında ki tünellerden adadan adaya geçiyorum. Her yerde kuralların yazılı olduğu tabelalar var. Ne yaptınız buraya daha önce de bu kadar çok uyarı tabelası var diye düşünüyorum. İlk başta Taki-zakura Miharu in (şelale kiraz ağacı) karşılıyor beni. Benim gibi başka fotoğraf severler de gelmiş. Yerlere kadar sarkan bembeyaz kiraz çiçeklerinin fotoğrafını çekiyoruz.

Dikkat etmeniz gereken şey Kiraz Çiçekleri’nin üstünde ki arılar. Her yer arı dolu. Alerjisi olanlar çok dikkat etmeli. 

Kiraz Çiçekleri, İstanbul

Müthiş bir görüntü doğrusu ve en sonunda Ertuğrul Adası‘nı buluyorum. Pespembeye boyanmış bahçenin bu bölümü. Bu kadar güzel olabileceği aklıma gelmemişti. Ertuğrul Fırkateyni‘n de ölenlerin anısına, her ağaca bir şehidin adı verilmiş. İnsan minnetle anıyor. En sonunda arkadaşım da beni yakalıyor burada. Diğer fotoğrafçı grupla çok güzel fotoğraflar çekiyoruz. Yanımızda yemek için bir şeyler getirmedik. Piknik amacımız yok ama getirsek süper olurmuş.

Gökdelenlerin arasında bir vaha, Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Yeme İçme

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi içinde herhangi bir cafe hizmeti verilmiyor. Bir mesire alanı var. Onun haricinde piknik yasak. Daha önce gidenler ne yaptıysa artık, her yerde uyarı tabelaları var. Hatta girişte parkın kurallarıyla ilgili bir broşür elimize tutuşturuveriyorlar.  O kuralları yazının en sonunda bulabilirsiniz. Suyunuzdan tutunda her şeyinizi yanınızda getirmelisiniz. Alanda bulunan piknik masalarını ücretsiz kullanabiliyorsunuz. Erken gelen oturur şeklinde bir düzeni var. Burada yerlere örtü sermiyorsunuz. Bir şey pişirmeyi düşünmeyin. Sandaviç yada evde pişirdiğiniz yemekleri getirebilirsiz. Termosunuza çayınızı, kahvenizi koyup kitabınızı da okuyabilirsiniz. Rezervasyona gerek yok.

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nde piknik yapabileceğiniz banklar

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’ne Çocukla Gidilir mi?

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’ne Çocukla Gidilir mi? Tabi ki gidilir. Hatta çocuklar için oyun bahçeleri bile var. Dikkat etmeniz gereken şey, çocuklarınızın çimenleri ezmesine engel olmak ve koparmak isteyecekleri çiçekleri korumak. Çünkü siz ne yaparsanız yapın o güzel çiçekleri koparmak isteyecekler. Çocuk onlar. Onlar yapmaları gerekeni yapıyor. Bize düşen görev bu güzel bahçeyi zarar vermeden, bulduğumuz gibi bırakabilmek.

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Oyun Alanı

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Araştırma Kütüphanesi 

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi içinde, Merkez Adası’n da bir de kütüphane bulunuyor. Botanik, bahçecilik, bitki hastalıkları, çocuk kitapları gibi konusuna has 5.483 kitap, 160 süreli yayın, 397 makale ve 70 CD, DVD oluşuyor. Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Araştırma Kütüphanesi araştırmacılara, üniversite öğrencilerine, ziyaretçilere ve bahçe çalışanlarına hizmet eder. Yararlanmak isteyenlerin kütüphaneye üye olmaları gerekiyor. Kaynakları kullanabiliyorsunuz ancak dışarıya kitap çıkarmanız yasak. 

Kütüphane içinde uyulması gereken kurallar:

Kütüphaneye yiyecek ve içeçekle girilmesi yasaktır.
Resmi tatillerde ve Bilimsel faaliyetler için zorunlu durumlarda kütüphane ziyarete kapalı olabilir.
Aradığınız kaynağa ulaşmak için ngbb.org.tr adresindeki kütüphane e-katoloğundan tarayarak aradığınız kitapların kütüphanede olup olmadığını öğrenebilirsiniz.Kütüphane Çalışma Saatleri: Pazartesi-Cuma 09.30-12.00 ile 13.00-17:00

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Ziyaretçi Kuralları:

  • Çimenler üzerinde serbestçe dolaşabilir ve örtü sermeden oturabilirsiniz. Ama lütfen ağaçlara eşya asmayınız.
  •  Bahçemizde – görme engelliler için – kılavuz köpek haricinde başka hayvan kesinlikle ziyaret için bile alınmamaktadır.
  • Çocukların emniyetinden ve bahçeye verebileceği hasarlardan ebeveynleri ve yanlarındaki yetişkinler sorumludur. Lütfen çocuklarınızı gözetim altında tutunuz.
  • Tavuk, ördek ve bahçedeki diğer hayvanları beslemeyiniz.
  • Faaliyetleriniz sırasında lütfen çevrenizdeki bitkilere, çiçeklere ve ağaçlara zarar vermeyiniz.
  • Ekili alanlar olması nedeniyle toprak olan yerlere basmayız; lütfen yollardan ve çimenliklerden yürüyünüz.
  • Sınırlanmış ve çevrilmiş alanlara ve işliklere ancak izin alarak girebilirsiniz. Bahçemizi temiz tutunuz; çekirdek ve kabuklu yemiş yemeyiniz; sigara izmarit ve çöplerinizi çöp kutularına atınız. Mümkünse çöplerinizi evinize geri götürünüz.

    Sakura Ağacı, kiraz çiçekleri
  • Bahçeden izinsiz bitki, tohum ya da çelik almayınız. Bunu yaparak bir çalışmayı aksatabilirsiniz. Lütfen bahçemizin bir araştırma ve eğitim enstitüsü olduğunu unutmayın.
  • Bahçemizde bazı bitkiler zehirlidir. Çevrelenmiş bitkilere dokunmayın, özellikle çocuklarınızın bu bitkilere dokunmasını ve yemesini engelleyiniz.
  • Bahçemizde top oynanmasına, uçurtma, bumerang, frizbi uçurulmasına, bisiklete, scooter, kaykay, paten v.b. binilmesine, su arkları ve havuza girilmesine, diğer ziyaretçileri rahatsız edebilecek şekilde müzik dinlenmesine, tüp ya da ateş yakılmasına ve piknik amacıyla çimenlere örtü, kilim, yaygı serilmesine izin verilmemektedir.
  • Bitkiler hakkında daha fazla bilgi edinmek için bahçe yönetimine başvurabilirsiniz.
  • Her türlü acil durumda yönetime başvurunuz.

 

2020 yılını tüm dünya asla unutmayacak. Bu sene bu güzel çiçekleri görmeye gidemiyoruz. Doğa kendini yeniliyor. Umarım seneye her şey yoluna girmiş olur ve biz Kiraz Çiçeklerine koşarız.

 
Diğer İstanbul yazılarımı okumak için şuraya tıklayabilirsiniz. 
 
İnstagram hesabımdan takip etmeyi unutmayın 😉  nerdesinbahar
 

Paylaşmak güzeldir!

Reklamlar

İlgili yazı

Yorum Yaz

Your email address will not be published. Required fields are marked *