• Arapapıştı Kanyonu, Nasıl Gidilir? Ne Yapılır?
  • Arapapıştı Kanyonu
  • Arapapıştı Kanyonu
  • Arapapıştı Kanyonu Seyir Tepesi'ne bu binadan sonra sağdaki yola sapınca gidiliyor
  • Arapapıştı Seyir Tepesi yolu
  • Arapapıştı Seyir Tepesi yolu
  • Arapapıştı seyir Tepesine Gider tabela
  • Arapapıştı Seyir Tepesi, gerçekten yüksek
  • Arapapıştı Kanyonu
  • Arapapıştı Kanyonu
  • Arapapıştı Kanyonu tekne turu
  • Arapapıştı Kanyonu tekne turu
  • Arapapıştı Kanyonu tekne turu
  • Manastır olduğu ve antik kente giden bir yol olduğu düşünülen çatlak
  • Arapapıştı Seyir Tepesi
  • Arapapıştı Kanyonu navigasyon görüntüsü
  • Arapapıştı Kanyonu, Nasıl Gidilir? Ne Yapılır?

Arapapıştı Kanyonu, Nasıl Gidilir? Ne Yapılır?

Reklamlar

Loading

Arapapıştı Kanyonu Aydın iline bağlı son zamanların popüler uğrak noktası. Arapapıştı Kanyonu son zamanlarda en çok fotoğrafını gördüğüm yer. Akyaka’dan dönüşe geçtiğimde yolumu Arapapıştı Kanyonu’ndan geçirmeye karar veriyorum. Bakalım fotoğraflarda ki gibi mi?

Beni instagram hesabımdan takip etmeyi unutmayın. Hikayeler ve öne çıkanlarda çok şey anlatıyorum 😉

İnstagram: Nerdesinbahar

Arapapıştı Kanyonu Nerede?

Arapapıştı Kanyonu namı diğer İnceğiz Kanyonu Aydın’ın Bozdoğan ilçesinde yer alıyor. Denizli Muğla ve Aydın üçgeninde yer alan kanyon en son kapanın elinde kalmış misali Aydın il sınırları içinde kalmış. Bunu Denizli ne kadar kabullenmiş ve neden iki adı var yazı içerisinde bulabileceğiniz bilgiler. Yol üstündeyken geçerken uğrayayım diyebileceğiniz bir yer değil. Arapapıştı Kanyonu’nu görmek için bizzat kalkıp gitmelisiniz. Ben dönüş yolumu buradan geçecek şekilde ayarlıyorum ve böyle çıkıyorum yola.

Arapapıştı Kanyonu’na Nasıl Gidilir?

Gideceğim yer bir dağ başıysa biraz endişeli olurum. Endişem bulabilmek konusunda. Navigasyona yazdığımda tek seferde Arapapıştı Kanyonu’nu bulunca çok seviniyorum. “Demek ki birisi işaretlemiş” diyorum. Akyaka’dan çıkıp köy yollarına sapıyorum. Öyle muhteşem manzaralar ki buralarda daha uzun süre kalamamak, fotoğraf çekememek, bir gece kamp yapamamak çok kötü. Sanırım artık karavanla seyahat etmeliyim.

Arapapıştı Kanyonu navigasyon görüntüsü
Arapapıştı Kanyonu navigasyon görüntüsü

Köy yollarının çoğunda internet çekmiyor. Hatta köylerde bile. Köylerden geçerken yaşayan birilerine rastlayabilirsem eğer Arapapıştı Kanyonu‘nu soruyorum. Hala çok uzakmışım. Ege’de görmediğim köy kalmadı bu sene çok şükür. Köy yollarından kıvrıla kıvrıla, ine çıka dolana dolana en sonunda Arapapıştı Kanyonu‘na ulaşıyorum. Daha doğrusu navigasyonun geldiniz dediği nokta suyun kenarında ki restoranlar.

Arapapıştı Kanyonu
Arapapıştı Kanyonu

Ben bu şekilde gittim ama siz daha kolay gidebilirsiniz. Arapapıştı Kanyonu Aydın’ın Kemer mahallesinde, Aydın’a 92 km mesafede. Aydın’dan Yenipazar’a oradan da Çine üzerinden buraya ulaşabilirsiniz. Öğrendiğim kadarıyla yol boyu tabela varmış. Eğer aracınız yoksa Bozdoğan’a gelip oradaki servislerle buraya ulaşabilirsiniz. Benim geldiğim yolda Arapapıştı Kanyonu‘nu bileni bulmak bile zordu.

Arapapıştı Seyir Tepesi yolu
Arapapıştı Seyir Tepesi yolu

Arapapıştı mı? İnceğiz mi?

Arapapıştı Kanyonu’nun bir diğer adı da İnceğiz Kanyonu. Çoğu kaynakta İnceğiz yazdığını görürseniz şaşırmayın. Arapapıştı kelimesi burasıyla ilgili anlatılan hikayelerden ileri geliyor. Arap istilasında araplar buraya gelince çok şaşırırlar ve geçmeyi başaramazlar. Arapların çok şaşırması manasına gelen Arapapıştı kelimesi de o zamanlardan kalmaymış. Apışıp kaldıkları kadar var. Arapların yaşadıkları ülkelerdeki kuraklık ve çölü gördükten sonra daha da iyi anlayabiliyorum.

Arapapıştı Seyir Tepesi yolu, böyle muhteşem manzaralardan geçiliyor
Arapapıştı Seyir Tepesi yolu, böyle muhteşem manzaralardan geçiliyor

Arapapıştı Kanyonu Kestel baraj gölü üzerinde. Ben ilk fotoğraflarını gördüğümde suyun renginin fotoğraf filtresi olduğunu düşünmüştüm. İlk tepkim “aa renk gerçekmiş” oluyor. Böyle güzel bir mavi renk yok. Sanki birisi suya boya dökmüş yada eline almış boyamış gibi duruyor. 

Arapapıştı Kanyonu Seyir Tepesine Nasıl Gidilir?

Navigasyona yazdığım Arapapıştı Kanyonu beni İskele Restoran‘ın oraya götürüyor. Arabadan inip adres soruyorum. Genç bir çocuk bana tarif etmeye çalışıyor.Tarif oldukça karışık. Etraf hafta içi olduğundan biraz sakin. Soracak kimse yok dağda taşta. Hal böyle olunca Turgay onu tekrar geri bırakmam şartıyla beni görürebileceğini söylüyor. Restoranı kapatıp yola çıkıyoruz. Kemer iskele sağımızda kalacak şekilde ilerliyoruz. Eski bir evin karşısındaki toprak yola sapıyoruz. Biraz gidince bir demir kapı görüyoruz. Araç trafiğine kapalıdır yazıyor. Ben tamam buraya kadarmış diye düşünürken Turgay arabadan inip kapıyı açıyor.

Arapapıştı Kanyonu Seyir Tepesi'ne bu binayı görünce sağdaki yola sapınca gidiliyor
Arapapıştı Kanyonu Seyir Tepesi’ne bu binayı görünce sağdaki yola sapınca gidiliyor

Meğersem barajın üstünden geçip gidiliyormuş. Herkes de böyle yapıyormuş. Kıvrıla kıvrıla tırmanırken aşağı da Arapapıştı Kanyonu‘nun rengi ve manzarası daha da bir ortaya çıkıyor. Yol boyu her çatallanan yolda biz hep sağa saptık. Burada gördüğüm tek tabela da İnceğiz yazıyordu. Boşuna Arapapıştı Tabelası aramayın. Yol bir hayli bozuk hatta mıcır var. Fazla hızlı gitmemek de fayda var. İskele Restoran’dan çıkınca Arapapıştı Kanyonu Seyir Tepesine aşağı yukarı yarım saatte ulaşıyoruz. Benim telefonum o an internet çekmediğinden navigasyon bulamamış ama navigasyona Arapapıştı Seyir Tepesi diye yazıp gidebilenler var.

Arapapıştı seyir Tepesine Gider tabela
Arapapıştı seyir Tepesine Gider tabela

Arapapıştı Seyir Tepesi

Buraya kulübeler yapmışlar. Denizli Belediyesinin yapımına başladığı bu binaların yapımı, Aydın Belediye Başkanı Özlem hanımın itirazı ve mahkemesiyle durdurulmuş. Denizli’ye sadece 50 metre uzaklıkta ama Aydın ili sınırları içinde olunca Arapapıştı Kanyonu paylaşılamamış. Denizli İnceğiz Kanyonu demiş. Aydın Arapapıştı Kanyonu. Sanırım ilerleyen zamanlarda burada konaklamak için yada hediyelik eşyacılar olacak. Belki restoranlar yada gözlemeciler. Bilemiyorum. Böyle bakir yerlerin öyle kalması taraftarıyım. Doğayla başbaşa kamp yapılabilir ama bu kadar şehirleştirmek ne kadar doğru bilemiyorum. Orayı bu kadar güzel ve özel kılan kolay ulaşılamıyor olması. Umarım ilerleyen zamanlarda burası aşırı kalabalık, kaçılası yerlerden birisi olmaz.

Arapapıştı Kanyonu Karavan ve Kamp Yapılır Mı?

Günceleme: Bungalovlar yapılmış. Çardaklar konmuş.(2020) Farklı bir şey varsa lütfen yoruma ekleyin. Yazıya ekleyeyim ve yazıyı güncel tutalım.

Arapapıştı Kanyonu’nda konaklamanın diğer yolu da kamp yapabilmek. Çevrede yeni kurulan tesiste olduğu için tam da doğayla baş başa bir durum olmaz.

Arapapıştı Kanyonu’na karavanla gidilir mi? Yolu uygun. Gidebilirsiniz. Çevreden WC ve su desteği alabilirsiniz.

Arapapıştı Kanyonu
Arapapıştı Kanyonu

Arapapıştı Kanyonu Giriş Ücreti

Arapapıştı Kanyonu ile ilgili bana en çok sorulan soru bir giriş ücreti olup olmadığı. Arapapıştı Kanyonu’nun herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor. 

Güncelleme: Son gelen haberlere göre Arapapıştı Kanyonu giriş ücretli olmuş. Yetişkin 30 TL, öğrenci 15 TL (2020) olmuş. Ücretlerin devamlı güncellendiğini unutmayalım. Değişiklik gösterdiyse lütfen yorumlara yazın. Yazıyı güncel tutalım. Katkılarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Arapapıştı Kanyonu’na Ne Zaman Gidilir?

Seyir tepesinin olduğu tepenin bir tarafı göle bakıyor. Diğer tarafıysa benim aradığım manzara. Suyun rengi hala muhteşem. Turgay suyun renginin sadece sıcak aylarda bu rengi aldığını anlatıyor. Bunun sebebini soda patlaması olarak açıklıyor. Bu demek oluyor ki Arapapıştı Kanyonu‘na başka mevsim giderseniz bu rengi göremeyebilirsiniz. Sonra bana kızmayın. Ben bilerek gitmedim ancak dört ayak üstüne düştüm. Kanyonun renginin güzel olduğunu yazan çok ama bir mevsimi olduğundan bahseden yok. Eğer turkuaz rengini görmek isterseniz Arapapıştı Kanyonu’na Temmuz ve Ağustos başında gitmelisiniz.

Arapapıştı Kanyonu Ağustos ayında böyle oluyormuş

Çok önemli güncelleme: Ağustos ortasından itibaren kanyonun sularını tarım sulamada kullandıkları için kanyonda hiç su kalmıyormuş. Çünkü Arapapıştı Kanyonu üzerinde Kemer Barajı bulunuyor. O gördüğünüz yeşil alanın tamamen kurumuş halinin fotoğrafları geldi bana. İlk gördüğümde inanamadım. Kanyona zarar verildiğini, kuruduğunu düşündüm ama araştırınca her sene bu şekilde sulamada kullanıldığını öğrendim. Balıklara ne oluyor acaba? Bakalım buna kim cevap verecek. Ben Temmuz sonunda gitmiştim. Tüm fotoğraflarda o zaman çekildi. Kanyonda su vardı.

Arapapıştı Seyir Tepesi
Arapapıştı Seyir Tepesi

Manzaranın olduğu yerde fotoğraf çekmek kolay değil. Taşların üstü tozlu, yerler bir hayli kaygan. Terliklerim kayınca taşların üstüne çıplak ayakla gidiyorum. Bence daha güvenli oluyor. Aşağıda kanyonun içindeki tekneleri görebiliyorum. Bir hayli yüksekteyiz. Yükseklik korkum hortlamadı değil. İnsanın yüreği güm güm atıyor uçurumların kenarında. 650 metre yüksekte, uçurumun kenarındayım sonuç olarak.

Arapapıştı Seyir Tepesi, gerçekten yüksek
Arapapıştı Seyir Tepesi, gerçekten yüksek

Yavaş yavaş geri dönüşe geçtiğimizde Turgay bana dalından incir yediriyor. Nerede olduğunu söyleyemem ama hakikaten çok lezzetliydiler. Ne de olsa Aydın’dayız. İncir diyarı. Arapapıştı Kanyonu‘n da balık da üretiliyor. Bir çiftlik gördüm. Ayrıca Bıyıklı Yayın Balığı çıkıyormuş bu sulardan. Porsiyonu 40 TL. Bu sefer yiyemedim, tadını bilmiyorum. Belki siz benim yerime yiyip bana deneyimlerinizi yazarsınız. Manzarası da çok güzel. Turgay’ın restoranı belediyenin karşısında İskele Restorant. Telefonu: 0543 742 53 67 

Arapapıştı Seyir Tepesi
Arapapıştı Seyir Tepesi

Arapapıştı Kanyonu Tekne Turu Deneyimi

Arapapıştı Kanyonu içinde tekne turları düzenleniyormuş. “Haftaiçi olduğu için pek insan yok, tekneler de dolmadan kalkmaz” dendiği için dönüşe geçmiştim ama Kemer iskelenin orayı bir hayli kalabalık görüyorum ve hemen sapıyorum. Bir grup gelmiş. Onların içine kaynayıp grup indiriminden de faydalanıyorum. Normada 35 TL, grupla girince 25 TL.

Arapapıştı Kanyonu tekne turu
Arapapıştı Kanyonu tekne turu

Gruptan bir kişinin bileti kesildiği halde gitmekten vazgeçince ben onun yerini almış oldum aslında. Görevli bileti nasıl iptal edeceğini bilemeyip karalar bağlayınca benim çözüm önerim çok hoşuna gitti. Herkes mutlu oldu. Öğrenci  ise 25 TL. Bize can yelekleri dağıtılıyor. Giymek zorunda değiliz. Ben bir müddet sonra çıkardım zaten. Su oldukça sakin, bir tehlike göremiyorum. 

Güncelleme: Arapapıştı Kanyonu Tekne Turu Ücreti : 42 TL – Öğrenci 30 TL (2020 Haziran) olmuş. Yaşadıklarımı silmek yerine güncelleme yoluna gidiyorum.

Arapapıştı Kanyonu tekne turu
Arapapıştı Kanyonu tekne turu

Teknelerde wc yok. Yiyecek içecek de yok. Tur iki saat civarı sürüyor. Buna göre hazırlıklı binmenizde fayda var. Az önce tepelerden baktığım o muhteşem rengin içinde süzülerek ilerliyoruz. 380 metre yüksekliğindeki duvarları bulunan kanyon 6 km uzunluğunda. Yaz aylarında bu muhteşem renk karşılığında, çekilen sulardan tam sonuna kadar gidemeyerek ödün vermek zorundayız. Hatta yaz aylarında sadece gölde tur atıp dönmeniz de olası. Her şey tek seferde olmuyor maalesef. Siz tekneye binmeden önce gidilen rotayı sorun en iyisi ve eğer gidilebilen rota size uyuyorsa tekneye binin.

Arapapıştı Kanyonu tekne turu
Arapapıştı Kanyonu tekne turu

Arapapıştı Kanyonu İçinde Bir Tarih Barındırıyor

Her bir yeri tarih dolu memleketimin bu köşesi de tarih dolu. Kanyonun içerilerinde kaya mezarları ve manastır olduğu düşünülen bir yapı var. M.Ö 5ci yy’da Persler tarafından yapıldığı düşünülüyor. Sular yüksekken bu manastırın çok yakınına kadar gidilebiliyormuş ancak sular çekilmiş. Oraya kadar bile gidebilmemiz bir şans.

Manastır olduğu ve antik kente giden bir yol olduğu düşünülen çatlak
Manastır olduğu ve antik kente giden bir yol olduğu düşünülen çatlak

Ağustos zamanı oraya kadar bile gidilemiyormuş. Kanyon duvarlarının arası çatlak ve o çatlağa duvar örülmüş. Bu duvardan dolayı manastır olduğu düşünülüyormuş. Buradan Afrodisyas Antik Kenti’ne giden bir yol olduğu düşünülüyormuş. Kanyon duvarında ki bir çatlaktan giriyorsunuz ve yerin altından kilometrelerce gidiyorsunuz düşünsenize. Bunu deneyimlemeyi çok isterdim. Bölge tamamen sit alanı ilan edilmiş ve şükürki koruma altına alınmış durumda.

Arapapıştı Kanyonu
Arapapıştı Kanyonu

Teknenin baş kısmı zincirle bölünmüş. Geçmemiz yasak. Yüzmek de yasak. Kaptanımız çok güler yüzlü ve esnek. Yasaklar konusunda pek uslu olmayan ben bir gülümsemeyle ikna ediyorum.Hollanda da yaşayan Türklerle aynı teknedeyim. Yanlız olmama rağmen sabırla öyle güzel fotoğraflarımı çekiyorlar ki ne kadar teşekkür etsem az. Siz yalnız yola çıkın, asla yalnız kalmıyorsunuz.

Arapapıştı Kanyonu Seyir Tepesi'nin diğer tarafında ki manzara
Arapapıştı Kanyonu Seyir Tepesi’nin diğer tarafında ki manzara

Arapapıştı Kanoyunu’nda ki tekneler sınırlı sayıda olduğu için özellikle haftasonları büyük yoğunluk oluyormuş. Bu sebepten rezervasyon yapmanız sizin yararınıza olacak gibi. Arapapıştı Kanyonu Tekne turuna rezervasyon yaptırmadan gitmeyin. Arapapıştı Kanyonu Tekne Turu Rezervasyon : 0542 305 95 85 numaralı telefona ulaştım. Bu Emre Bey’in telefonu. 

  • Yakın illerden Arapapıştı Kanyonu’na turlar düzenleniyor. Kendi imkanlarıyla gitmeye üşenenlere bu bilgi burada dursun. 
  • Arapapıştı Kanyonu’nu sonuna kadar tekneyle gezmek istiyorsanız mutlaka verdiğim numaradan teyit alın. 
  • Turkuaz rengi için temmuz ayında gidin.
  • Teknelerde wc, su gibi temel ihtiyaçlar giderilemiyor. Buna hazırlıklı binin. Tur iki saat sürüyor. (Eğer su yüksekliği uygunsa)

 

Ben çok güzel anılarla ayrıldım Arapapıştı Kanyonu’ndan. Umarım sizde aynı deneyimi yaşarsınız. Deneyimlerinizi yorumlara bırakırsanız okuyabilirim. Hatta yeni güncellemeleri yazarsanız yazıya ekleyebilirim. Böylece yazı devamlı güncel kalır. İnstagrama yüklediğiniz fotoğraflarınıza #nerdesinbahar @nerdesinbahar yaparsanız paylaştığınız fotoğraflarınızı görebilirim. 

İnstagramdan takip ettik mi? 😉 İnstagram: Nerdesinbahar

Keyifle…

 

Paylaşmak güzeldir!

Reklamlar

İlgili yazı

9 Comments

Yorum Yaz

Your email address will not be published. Required fields are marked *