Hürriyet Seyahat’te yayımlanan yazımın daha detaylı hali
Kenya gibi uzak ülkeler ha deyince gidilebilen yerler değiller maalesef. Aylar öncesinden alınan biletler, Kenya öncesi olunan aşılar, yanınıza almanız gerekenler var. İlk etapta Kenya’ya gitme zamanı kesinleşince en az on gün öncesinden aşı olmanız gerekiyor.
Ülkeye giriş gerekliliği: Sarıhumma bulaşma riski olan ülkeden gelen 1 yaşın üzerindeki tüm yolcuların Sarıhumma aşısı ile aşılandığını gösteren uluslararası aşı sertifikası bulundurması zorunludur.
Beni instagram hesabımdan takip etmeyi unutmayın. Hikayeler ve öne çıkanlarda çok şey anlatıyorum 😉
İnstagram: Nerdesinbahar
Aşıyı Nerede Yaptırabilirsiniz?
Sağlık bakanlığı bu şekilde açıklamış. Bu aşıyı Devlet Hastanesinde yada sağlık ocaklarında yaptıramazsınız. Arkadaşlarımla konuştuğumda ve internetten araştırdığımda her ilde bulunan Seyahat Sağlığı Merkezleri’nde bu aşının yapılabileceğini öğrendim. Gitmeden önce evinize en yakın merkezden randevu almanız gerekiyor. Randevusuz gidenlerde olmuş. Aşılarını olabilmişler ama siz yine de randevunuzu alın derim.
Her ilde farklı yerlerde bulunan bu aşı merkezlerine ulaşmak için tıklayınız.
Aşı Olurken Yaşayacaklarınız Neler?
Bana en yakın yer Karaköy’deki merkezdi. Doktor size gideceğiniz tarihi ve kaç gün kalacağınızı soruyor. Doktor aşı öncesi size bir test yapıyor. Bu teste doğru cevaplar vermelisiniz. Yumurtaya alerjisi olanlar bu aşıyı olamıyormuş mesela. Hamilelere yapılmıyor yada 6 ay içinde hamile kalmamamız gerekiyor. Gitme tarihinden en az on gün önce başvurmalısınız. Aşı en az bu kadar sürede etkileşime geçiyor. Aşıyı yaptıktan sonra kalacağınız gün kadar antibiyotik veriyor. Gitmeden 1 gün öncesinden haplara başlıyorsunuz. Kaldığınız sürece ve döndükten sonra da içmeye devam ediyorsunuz. Aynı saatte ve tok karna içmeniz gerekiyor. Antibiyotikler sıtma için ama dünya da sıtmadan koruyabilen bir ilaç yok. Bu sadece eğer yakalanırsanız hafif atlatmanız için. Aşı canınızı yakmıyor. Korkmaya gerek yok. Bunların hepsi ücretsiz.
- Kenya göllerinde ki Safari maceramı da okumak isterseniz tıklayın.
- Kenya Masai Mara bozkırlarında ki safari maceramı da okumak isterseniz tıklayın.
- Masai Mara yerlilerinin köyünde ki maceramı da okumak için tıklayın.
Aşının Yan Etkileri Neler?
İlaçlar özellikle dudaklarda kuruluk yapıyor. Bir nemlendirici çok işinize yarayacak. Yan etki olarak hafif ateş, kas ağrısı ve halsizlik yapıyormuş. Ben de hiç birisi olmadı. Uzun süreli Afrika gidişlerinde sadece aşı yapılıyor hap verilmiyor. Giden arkadaşlarımın yönlendirmesi bu şekilde. 24 saat alkol tüketmemelisiniz ve hamam sauna gibi bir yere 24 saat gitmemelisiniz ama duş alabilirsiniz.
Biz on gün kalacağımız için haplarımızı aldık. Bunlarla birlikte bir de aşı karneniz oluyor. Bunu göstermeden ülkeye giriş yapamazsınız dendi ama hiç soran olmadı. Hatta Avrupa ülkelerine girerken bu karnenizi göstermezseniz sizi ülkeye sokmazlar dendi ama o gün bugün yanımda taşıyorum. Hiç bakan ya da soran olmadı.
En son yapılan aşılar ömür boyu sizi sarıhummadan koruyormuş. Bir kere olmanız yeterli. Bir sonraki Afrika yolculuğum için çok güzel bir haber.
Afrika’nın gittiğiniz bölgesine göre yapılacak aşılar değişiyor ama en çok görülen ve en tehlikelisi sarıhummaymış. Yatarak istitahatten başka tedavisi de yokmuş. Ölüme kadar götürebilen bir hastalık olduğu için ben gitmeden bu aşıyı olmayı tercih ettim.
Diğer Dikkat Edilecek Hususlar
Doktorumuzun diğer tavsiyeleri şu şekilde:
- Sadece kapalı şişeden su için. Kapağını mutlaka siz açın. Dişinizi bile musluk suyuyla fırçalamayın
- Buz kullanmayın
- Salata tüketmeyin. Sadece pişmiş yemek tüketin.
- Meyve yiyeceğiniz zaman kendiniz yıkayıp soyun.
Sıtmadan korunmak için:
- Uzun kollu kıyafetler giyin.
- Sivrisinekler için bileğe takılan sinek kovuculardan alın.
- Sprey şeklinde sinek kovucu alın.
- Cibinliksiz yatmayın.
Tüm bunlar gözünüzü korkutmasın. Turistik bölgeler devamlı ilaçlanıyor. Ben gittiğimde sinek bile görmedim. Eylül ayıydı. Belki oranın kış ayı olduğu içindir ama gerçekten korkacak bir şey yok. Son önlemleri kendi ülkemizde bile alıyoruz.
Dikkat etmeniz gerekenler gerekenler:
- Doğaya uygun renkte, toz göstermeyen kıyafetler götürün. Kolları ve paçaları uzun olursa rahat edersiniz. Dikkat çekici renkler hayvanların fazla ilgisini çekiyor.
- Uluslararası fiş almalısınız. Kenyanın prizleri bizimkilerden farklı. Almadıysanız bir kürdan soktuğunuzda da çalışabiliyorlar. Çarpılmamaya bakın.
- Mutlaka rahat bir ayakkabı tercih etmelisiniz. Ben spor ayakkabı yanında lastik tabanlı sandaletle çok rahat ettim.
- En iyi bavullarınızı götürmeyin. Bavullarımız safariye giderken Range Rover’ın üst tarafında toz toprak oldu. Havaalanlarında atılmaktan kırıldı. Bir daha kullanamadık. Çöpe attık.
2011’de tam zamanlı işinden istifa edip tutkusu olan seyahat etmeyi iş haline getirdi. 2017 yılından beri Hürriyet Seyahat’te gezgin yazar, 2018’den beri de blogunda yazılar yazıyor. Blog ilk etapta gazetedeki yazılarının arşivi olarak düşünüldü ancak daha sonra istediği gibi özgür yazmanın tadına vardı. Gezdiği yerler kadar yollarda tanıştığı, dokunduğu hayatlarında hikayesini yazıyor. Belki bir gün bir hikayenin kahramanı da siz olursunuz kim bilir?