Karanlık Kanyon Türkiye’deki en özel, en güzel ve hatta en tehlikeli yollarından birisini barındırıyor. Şimdiye kadar Karanlık Kanyon’a gitmemiş olmam çok büyük kayıp. Bu benden beklenen bir kanyon yazısı olmayacak. Öncelikle bunu belirtmeliyim. Bu bildiğimiz kanyonlardan değil. Yapımı 132 yıl sürmüş, dünyanın en tehlikeli yollarından birisi. Bu yazıda Karanlık Kanyon nerede? Karanlık Kanyon’a nasıl gidilir? ve Karanlık Kanyon’da ne yapılır? yani Erzincan Karanlık Kanyon hakkında bilgi ne varsa hepsini öğreneceksiniz. Karanlık Kanyon’da ne umdum? ne buldum? Hadi yazıya buyrun.
Beni sosyal medya hesaplarımdan takip etmeyi unutmayın 😉 İnstagram: nerdesinbahar
Erzincan Karanlık Kanyon Hakkında Bilgi
Erzincan Karanlık Kanyon dünyanın en tehlikeli yollarından bir tanesi. Dünyadaki en tehlikeli ve zorlu yolları listeleyen www.dangerousroads.org sitesi 2 yıl kadar önce “dünyanın en tehlikeli yolu” arasında yayınladığı Erzincan Karanlık KanyonTaş Yolu‘nun, Çin’de benzeri olan Guoliang Tüneli‘nden bile daha tehlikeli olduğunu belirtmişler. KAranlık Kanyon adını güneş ışınlarını direkt almadığı için almış. 500-600 metreyi bulan dik duvarları var.
Keban Barajı‘nın yapılması buranın kaderini değiştirmiş. Baraj yapılınca sular 80 metre yükselmiş ve bugünki hayranlık uyandıran muhteşem bir yere dönüşmüş. Şu an Erzincan denilince ilk akla gelen yerlerden en önemlisi Karanlık Kanyon.
Karanlık Kanyon nasıl yapıldı?
Karanlık Kanyon‘un ilk yapılış amacını yazayım önce. Geçit vermeyen sarp dağları aşıp hayvanlarını otlatmak isteyen insanlar açmış ilk. İlkel el aletleri ile senelerce kazmışlar. İğne ile kuyu kazar gibi. O zamanlar sadece hayvanların geçişi için kullanılmış ve daracıkmış. Sonradan tünel genişletilerek bugünki en son halini 2002 yılında almış.
Karanlık Kanyon Kaç yılda yapıldı?
Karanlık Kanyon‘un yapım aşaması 1870 yılında o zaman bölgede yaşayan halk tarafından başlanmış. 2002 yılında devletinde yardımı ile genişletilerek araçlarında geçmesi sağlanmış. Karanlık Kanyon tam 132 yılda tamamlanmış. Bu kadar uzun sürmesi tamamen el ile kazılmasından dolayı. Tünellerin içinde sizden 132 yıl önce insanların vurmuş olduğu kazma izlerini görebiliyorsunuz. Bu nasıl bir sabır? Bu nasıl bir emek?
Karanlık Kanyon’da kaç tünel var?
Karanlık Kanyon içinde tam 38 tünel var. Bana sorarsanız aslında tek bir tünel. Araya açılan hava delikleri yüzünden her birini saymışlar ve 38 tünel var demişler. Bazılarının arası baya açık. Haksızlık olmasın.
Karanlık Kanyon kaç Km?
Tünel dağın bir ucundan başlıyor ve Taş Tünel 7 km sonra bitiyor. Yer yer hava delikleri var. Her tünele önemli kişilerin isimleri verilmiş. Keşke bir de numaralandırılsaymış. Kaç tünel kaldı insan merak ediyor. Karanlık Kanyon’un sulu kısmı ise 9 km uzunluğunda.
Karanlık Kanyon Nerede?
Karanlık Kanyon nerede? şimdi buna bir bakalım. Karanlık Kanyon, Erzincan’ın Kemaliye ilçesine oldukça yakın bir mesafede bulunuyor. Munzur Dağları’nın arasında, Fırat Nehri’nin Karasu ırmağı üzerinde bir doğa koruma alanı burası. Kemaliye Boğazı‘da bu bölgede bulunuyor.
Karanlık Kanyon Nasıl Gidilir?
Karanlık Kanyon Erzincan’da olunca insan ilk Erzincan’dan giderim tabiki diyor ama Malatya Arapgir’e daha yakın olunca ben Karanlık Kanyon’a gitme işini dönüş yoluna bırakıyorum. Tek bir şehir gezecek olsam tabiki Erzincan üzerinden giderdim. Karanlık Kanyon Sivas, Malatya ve Erzincan şehirlerinin tam ortasında bulunuyor. Bu üç şehre giden burayı rotasına ekleyebilir. Karanlık Kanyon’a en kolay ise Elazığ üzerinden ulaşılıyor. Benim yolumda Elazığ üstünden Arapgir olunca, Malatya Arapgir’den kendi aracımla geçiyorum Karanlık Kanyon’a.
Hayatımda geçtiğim ender güzel yollardan birisiydi kesinlikle. Karanlık basmadan Karanlık Kanyon’a ulaşmaya çalışmamız bir sebep, suyun yer yer kuruması başka sebep yüzünden yolda bolca duramıyorum. Halbuki öyle nefis bir yol az bulunur. Virajlı yol sevmeyenlere göre değil ama ben bayılırım. Önce tepelere kıvrım kıvrım tırmanıyorsunuz. Sonra da yine kıvrım kıvrım döne döne aşağıya iniyorsunuz. Bence kaçmaz bir deneyim. Yolda araçla durabileceğiniz seyir noktaları var. Karavanım olsa orada bir gece kalırdım.
Kemaliye Karanlık Kanyon arası kaç km? 8,2 km, 18 dakikada ulaşabilirsiniz. Biz gittiğimizde yol yapım çalışmasına denk geliyoruz ve bu süre biraz uzuyor. Kemaliye’nin tam içine girmeden direkt gidebiliyorsunuz.
Erzincan Karanlık Kanyon arası kaç km? 154 km, 2,5 saatte ulaşabilirsiniz.
Malatya Karanlık Kanyon arası kaç km? 176 km, 2 saat 50 dakikada ulaşabilirsiniz.
Sivas Karanlık Kanyon arası kaç km? 210 km, 3 saat 20 dakikada ulaşabilirsiniz.
Elazığ Karanlık Kanyon arası kaç km? 152 km, 2,5 saatte ulaşabilirsiniz.
Daha önce bu masmavi suları ilk bir tren penceresinden görmüştüm. Eğer sizde Doğu Expresi ile gitmek isterseniz İliç istasyonunda inip otobüsle Kemaliye’ye geçebilirsiniz. Yani Karanlık Kanyon’dan önce ulaşacağınız yer Kemaliye. Eğer aracınız yoksa Kemaliye’den kanyonun çok yakınlarına kadar dolmuşla gidilebiliyormuş. O zaman bu yolu yürümeniz gerekecek. Araçlara çok dikkat etmelisiniz.
Karanlık Kanyon Konaklama
Karanlık Kanyon çevresinde kamp yapabileceğiniz bolca yer bulunuyor. Hatta karavanı olanlar Kemaliye çevresine bayılacaklardır. Yok kardeşim bana otel lazım diyorsanız en yakın kalınacak yer Kemaliye. Kemaliye’deki eski tarihi konakları butük otellere döndürmüşler. Aşık olacağınız mekanlar var. Mutlaka biri size hitap edecektir.
Karanlık Kanyon’da Ne Yapılır?
Bu sefer yapamadıklarımızı sıralayayım size. Sizin vaktiniz bolsa mutlaka yapmalısınız. Şırzı Köprü‘sünün hemen yanından kalkan motorlu gezi botları ile bir kanyon turu kapabilirsiniz mesela. 10 kişilik teknelerde bu muhteşem deneyimi yaşayabilirsiniz. Biz yaşayamayanlardanız. Tekne turu kanyonun 8 km’lik kısmında yapılıyormuş. Gezi yaklaşık 40 dakika sürüyormuş. İlk durakları da Tarihi Taş Yol oluyormuş. Turlar saat 16:00 da başlıyormuş. O zamanda kanyonun içi çok güneş alıyormuş. Bunun için bir şapka, güneş koruyucu, bolca su gibi önlemler almakta fayda var. Güneşe ve sıcağa dayanamayanlar için önemli bir detay.
Dağcılık, yürüyüş, kaya tırmanışı, kano ve tekne gezileri yapılan kanyonda arama kurtarma eğitimleri de veriliyor. Dağcılık eğitimi alanlara da rastlayabilirsiniz. Karanlık Kanyon’da rafting, kano ve jetski yapabileceğiniz diğer sporlar. Ayrıca Fırat Nehri üzerinden paraşüt ile atlanabiliyormuş. Bu manzaranın üstünden uçarak geçme fikri müthiş değil mi?
Karanlık Kanyon Tekne Turu Fiyatları
Tekne turu için 2 işletme varmış. Tekne turu fiyatları kişi başı 30 TL civarında. Tekne turu yapamadığım için yapanlardan yorum desteği bekliyorum. Yazıya ekleyebiliriz. Kişisel deneyim çok önemli.
Karanlık Kanyon Girişi Ücreti ve Ziyaret Saatleri
Karanlık Kanyon yolu tamamen ücretsiz. Kanyonda yapacağınız aktivitelerin fiyatını ödersiniz sadece. Dolayısı ile Karanlık Kanyon’un bir giriş ücreti ve ziyaret saati bulunmuyor. Sadece kişisel tavsiyem, hem manzaraları görebilmeniz için, hem de bozuk virajlı yollarından sebep gece karanlığına kalmamalısınız.
Karanlık Kanyon Ne Zaman Gidilir?
Bölgede kışları zorlu geçtiği için bahar aylarında ve yazın gitmeniz daha güzel vakit geçirmenizi sağlayacaktır. Yaz aylarında da sıcak olduğunu unutmayın.
Kemaliye Nasıl Bir Yer?
Peki Kemaliye nasıl bir yer? Erzincan’ın 9 ilçesinden en büyüğü ve en popüler olanı Kemaliye. Eski adı Eğin olan ilçenin adı Kurtuluş savaşında gösterdikleri kahramanlık sonucu hediye olarak Atatürk tarafından Kemaliye olarak değiştirilmiş. Bölgede çok eskiden beri çok ulus yaşamış. Eğin adı taa Göktürkler’den geliyor ve ”Cennet gibi güzel bahçe” anlamına geliyor. Bence tek kelime ile Kemaliye’yi anlatan bir kelimeymiş.
Eski adı Eğin yeni adıyla Kemaliye’yi ilk gördüğümde 2016 yılı ocak ayıydı. Bir tren penceresinden görmüştüm ve “bir gün mutlaka buraya gelmeliyim” demiştim. Daha sonraki yıllarda defalarca trenle buradan geçtim. Şimdi uzun bir doğu turunun son duraklarından biri olan Karanlık Kanyon için yollardayım ve yolum yine Kemaliye’den geçiyor. Tam tepeye gelip baktığımda o harika manzarayı görüyorum. Norveç kasabalarını andırıyor. Norveç’te olsa bayıldığımız ama kendi ülkemizde olunca burun kıvırdığımız kimi “değer yargılarımız” yüzünden gereken ilgiyi görmüyor bence.
Tepede kayalıkların üzerindeki iki ev beni hayrete düşürüyor. “Manzarası nasıldır acaba?” diyorum. Ev, Bekir Taştan Evi olarak biliniyormuş. Bir kayanın üstüne konmuş eve 85 basamakla çıkılıyor. Evde ekmek bitmesin diye dua eder insan. Herkesten nefret ediyorum evi. Öyle bir zirvede, öyle bir tek başına. Şaka bir yana müthiş birşey.
Yol bizi Kemaliye’ye teyet geçiriyor. Sadece bir yerde sokak aralarından geçiyoruz ve ben bayılıyorum. Yemin ederim yurt dışında olsa bütün bloggerlar akın akın oraya gitmiş, boy boy fotoğraf çektirmiş olurdu. Defalarca tren penceresinden gördüğüm, bu seferde bir tepeden baktığım Kemaliye’de yine kalamıyorum. Akşam olmak üzere ve Karanlık Kanyon’a hava kararmadan varmaya çalışıyorum. Bu seferde olmadı Kemaliye ama bir gün mutlaka gelip birkaç gün burada kalacağım. Söz.
Karanlık Kanyon
Kemaliye Karanlık Kanyon ya da Eğin Kanyonu diye de anılıyor. En sonunda ilk tüneli gördüğümüzde bir zafer çığlığı attım sanırım. Sıcak, sonra deli yağmurlu, sonra rüzgarlı eziyet gibi bir günün sonunda Karanlık Kanyon’a ulaşmışız ve bu zafer çığlığını kesinlikle haketmişiz. İlk tünelin önünde hoplayıp zıplayan, yoğun kamyon ve tır trafiğinde bin kare fotoğraf çeken iki kadın gördüyseniz onlar bizdik ama biraz acele etmişiz. Asıl Karanlık Kanyon iki tünel sonra başlıyormuş!!!
İlk tünellerde kilitli parke taşlardan vardı. O minicik dar tünelin başında Karanlık Kanyon yazıyor ama o yol olduğuna inanmak istemiyorum. Araçlar hep sağdan köprünün üstünden geçip devam ediyor. En sonunda emin olamayınca bir tırı durdurup soruyorum. O daracık tüneli işaret ediyor. Evet Bahar, o yol gideceğin yol. O daracık yola gireceksin paşa paşa ve havada kararmak üzere. Şu zavallı arabanın senden çektiği nedir? Tünelin başından parke taşlı bir yol görebiliyorum. Tırların girmesi yasak. Zaten girmesi, sığması imkansız.
Karanlık Kanyon Yolu
Hava kararmak üzere ve daracık bir tünelin başındayım. Yine bana esmer günler düştü, eyvahh!! Tüm endişemizle o tünelin içine giriyoruz. Yapacak hiç bir şey yok. Kendimizi oldukça virajlı bozuk bir yolda buluyoruz. Bir müddet sonra parke taşlı yol yerini toprak yola bırakıyor. Ah kadersizim. Ara ara havalandırma delikleri açılmış. Oradan muhteşem Karasu Nehri‘nin muhteşem rengini ve manzarasını görebiliyoruz. Yer yer 500-600 metre yüksekliği bulan yolun nehre inen duvarlarının üstündeki yoldan ilerliyoruz. Oldukça keskin virajlı bir yol. Tam benlik. En sevdiklerimden. Tek eksiğim bir arazi aracı. Zavallı 1,2 motor arabam ne çekti benden.
Bir tünelin içinde fotoğraf çekerken araba sesi duyuyoruz. Allahtan çok dar olmayan bir yerdeyiz. Karanlık Kanyon’da başka giden araç var mı? tek yönlü mü? diye merak ettiğimiz tüm sorularımıza kocaman bir cevap gibi. Durduğunuzda mutlaka farlarınız yanık olsun. Araç hiç de yavaş değildi. Allahtan çok dar bir yerde karşılaşmadık.
Adım başı durmaktan ve fotoğraf çekmekten kendimizi alamıyoruz. Öyle değişik bir atmosfer. Bu tarz yollarla ne gibi bir bağım var bilmiyorum ama beni hep çok heyecanlandırıyor. Tek temennim arabanın geçemeyeceği kadar kötü bir yolla karşılaşmamak. Dualar hep bu yönde ama maşallah dediğimiz üç gün yaşamıyor. Hafif yokuşlu bir yerde o beklediğim süpriz bizi bekliyormuş.
Karanlık Kanyon’a uçarak inmek
Yol fena halde bozuk ve yer mıcır. Aracın yere tutunma ihtimali sıfır. Fırlattığım taşlar, çektiğim patinaj, arabanın uçuruma doğru kayan arkası, tek başına iki kadın, kararmak üzere olan hava, tehlikenin farkında olmayan yol arkadaşım ve kayan arabada hala fotoğraf çekmeye devam etmesi. Manzara ve ortam öyle büyüleyiciki Karanlık Kanyon’da Karasu ırmağına uçarak inmek üzereyiz ama hala fotoğraf çekebiliyoruz.
Hızla arabadan inip duruma bakıyorum. Ayağımla yoldaki mıcırı biraz kazınca dipteki toprağın sert olduğunu görüyorum ve başlıyoruz yolu iki tekerlek boyu kazmaya. Ayağımda terlikle yapıyorum bunu. Tozu pisliği varın siz düşünün ama başka çarem yok o an. Hava karardı kararacak. Son demleri. “Arabaya bir kürek koymalıyım artık” diye söyleniyorum. Bende bu kafa olduğu müddetçe benim başka türlü yollarım olamayacak. Yolu kazmamız işe yarıyor. Birkaç deneme sonrası oradan kurtulmayı başarıyoruz ve başka öyle kötü süpriz ile karşılaşmıyoruz. Çok şükür.
Tünellerin içinde siyah renkli, kırmızı ayaklı güvercine benzeyen kuşlar yuva yapmışlar. O kadar çoklarki ve o kadar güzellerki. Geçerken kafanızı kaldırıp bakmadan gitmeyin derim. Tüneller bittikten sonra yol yine virajlı ama asfalt oluyor neyse ki. Eminim muhteşem manzaralar vardı ama biz göremiyoruz. Hava kararınca bölgedeki vahşi hayvanlar ortaya çıkıyor. İki tane vaşak gördük mesela. Vaşaklara ayrı bir hayranlığım varken benim için muhteşem bir şey. Kıvrıla kıvrıla Sivas’a doğru ilerliyoruz. En yakın yer Divriği. Çok acıkmıştık ama Divriği’de akşam saatlerinde pek açık yer kalmıyormuş. Bilginize…
İnstagram hesabımdan hala takip etmediniz mi? 😉 nerdesinbahar
Kemaliye Karanlık Kanyon’da kaç gün kalınır?
Karanlık Kanyon ve çevresine kesinlikle en az bir iki gün ayırmalısınız. Ardımda yine dünyanın en zor yollarından birisini bıraktım hem de ölmeden çıktım. Daha ne olsun. Tekrar geleceğimi, o kanyonun içinde tekne turu yapacağımı, raftingde azgın sularla boğuşacağımı ve Karanlık Kanyon’a karşı bir odada uyuyacağımı biliyorum.
Görüşmek üzere Kemaliye, görüşmek üzere Karanlık Kanyon. Yine geleceğim…
- Diğer kanyon yazılarımı okumak için şuraya tıklayabilirsiniz.
Sevgiyle…
2011’de tam zamanlı işinden istifa edip tutkusu olan seyahat etmeyi iş haline getirdi. 2017 yılından beri Hürriyet Seyahat’te gezgin yazar, 2018’den beri de blogunda yazılar yazıyor. Blog ilk etapta gazetedeki yazılarının arşivi olarak düşünüldü ancak daha sonra istediği gibi özgür yazmanın tadına vardı. Gezdiği yerler kadar yollarda tanıştığı, dokunduğu hayatlarında hikayesini yazıyor. Belki bir gün bir hikayenin kahramanı da siz olursunuz kim bilir?