• Yeşil Sigorta Nedir? Nasıl Yapılır?
  • Yeşil Sigorta Nedir? Nasıl Yapılır?
  • Yeşil Sigorta Nedir? Nasıl Yapılır?
  • Yeşil Sigorta Nedir? Nasıl Yapılır?
  • Yeşil Sigorta Nedir? Nasıl Yapılır?
  • Yeşil Sigorta Nedir? Nasıl Yapılır?
  • Yeşil Sigorta Nedir? Nasıl Yapılır?

Yeşil Sigorta Nedir? Nasıl Yapılır?

Reklamlar

Loading

Kendi aracı ile Balkan turu yapacakların vizeden sonra ikinci yapması gereken işlem Yeşil Sigorta. Nedir bu Yeşil Sigorta? Hangi ülkelerde geçer? Nereden kaça yaptırırız? Yaptırdıktan sonra sınırlar arası geçişleri nasıl yaparız? diye düşünenler bu yazımı okumalılar. En kısa haliyle yazmaya çalıştım. Konu ile ilgili bilgi eklemek isteyen olursa lütfen yorum olarak yazsın. Yazıya ekleyeyim. Daha çok insanın katkısıyla daha da geniş kapsamlı olsun. 

Beni instagram hesabımdan takip etmeyi unutmayın. Hikayeler ve öne çıkanlarda çok şey anlatıyorum 😉

İnstagram: Nerdesinbahar

Balkan Turu Öncesi Yapılacak İlk İş Nedir?

Balkan Turu öncesi yapılacak ilk iş vize almaktır. Arabayla Balkan turu denilince ya Yunanistan’dan yada Bulgaristan’dan çıkış yapmanız gerekiyor. Bunun içinde önce Shengen vizenizin olması gerekiyor. Biz Yunanistan’dan çıkış yapacağımız için Yunanistan’a başvuruyoruz. Shengen vizesi alırken ilk hangi ülkeden girecekseniz ve en çok hangisinde kalacaksanız vize başvurunuzu oraya yapmanız tavsiye ediliyor. Bir sonra ki vizeyi alabilmeniz, süresinin uzun olması bu kriterlere bağlı olabiliyor. Yunanistan vizesi için yapmanız gerekenlere buradan ulaşabilirsiniz.

İpsala

Arkadaşlarımla birlikte bayram tatilinde Balkan turu yapmaya  son dakika karar veriyoruz. Her şey o kadar hızlı gelişiyor ki… Vizesi olmayan vizeye başvuruyor. Aksi gibi benim de vizemin tam bittiği zamana denk geliyor ama Balkan turu öncesi Ukrayna’ya gideceğim için vizeye başvuramıyorum. Çünkü pasaportum gerekli. Kimlikle girilebiliyor ama ben ihmalkarlıktan kimliğimi yenilememişim.

  • Ukrayna’ya giriş için gerekli olanları okumak için şuraya bakabilirsiniz.

 

Üstüne de deli gibi hastayım. Döndüğüm gibi doğru Cosmos’a evrakları bırakıp, geri kalan dört gün ilaçların etkisiyle baygın gibi yatıyorum. Bu bilgiler tabi ki sizi ilgilendirmiyor ama bayram öncesi vize noktalarının daha fazla mesai yaptığını, normalden daha hızlı sonuç alındığını unutmayın. Bu bilgiye güvenip de, mecbur kalmadıkça son dakikaya bırakmayın. Bu arada vize işlemlerinde kendi aracınızla gideceğinizi belirttiğinizde çok fazla belge isteniyor. Ben onlarla uğraşmak istemediğim için (dediğim gibi çok hastaydım) otobüs bileti ayarladım. Vizem çıktıktan sonra iptal ettim ve kendi aracımla yurtdışına çıkış yaptım. Herhangi bir sorun yaşamadım.

Makedonya’da bir başıma

Yeşil Sigorta Nedir? Nasıl Yapılır?

Vize alındıktan sonra, kendi aracımızla gideceğimiz için, arabanın evraklarını hazırlamak gerekiyor. Bu evrağa da Yeşil Sigorta deniliyor. İpsala Sınır Kapısı’ndan defalarca geçmiş olan ben, ülkeden çıkmadan önce, sınır kapısında Yeşil Sigorta yaptırabileceğimi bildiğim için herhangi bir işlem yapmadan direkt sınıra gidiyorum. Sınır kapısında kuyrukta bekleme süresinde beş dakika bile sürmeden bu yeşil sigortayı yaptırabilirsiniz. Fiyatları için buraya tıklayabilirsiniz. Bazı insanlar kendi sigortacılarına yola çıkmadan önce bu sigortayı yaptırabiliyor. Benim tercih ettiğim bir durum değil. Son dakika, extra bir sorundan yolculuk iptal olursa sigortaya verdiğiniz parayı geri alma, sigortayı iptal ettirme durumu olmuyor. Kapıda yurtdışına çıkmadan önce beş dakikada yaptırabilirsiniz.

Ohrid yakınları

Aracın sahibinin sigorta yaptırmaya gitmesi gerekmiyor. Ben ruhsatı arkadaşlarıma verdim. Onlar yaptırıp getirdi. En kısa süre 15 gün. Benim aracım küçük otomobillerden ve 15 gün için 47,25 Euro ödedik (Haziran 2019). Geçerli olduğu ülkeleri buradan görebilirsiniz. Biz Yunanistan, Makedonya, Arnavutluk, Karadağ ve Bosna-Hersek’e gitmeyi planladık. Zaman yeterse Hırvatistan ve Sırbistan’da vardı sırada. Bu saydığım tüm ülkelerde Yeşil Sigorta geçiyor. Yeşil sigorta Balkan ülkelerinden sadece Kosova’da geçerli değil. Kosova’ya gitmeyi düşünürseniz, kapıda yeni bir sigorta yaptırıp 15 Euro ödemeniz gerekiyor.

Makedonya’dan Arnavutluk’a doğru

Bulgaristan Yeşil Sigorta Nasıl ve Neden Yaptırılır?

Yeşil sigortayı Bulgaristan üzerinden alırsanız daha az ödüyorsunuz ama Makedonya ve Bosna Hersek’de geçerli değil. Orayı rotadan çıkaracaksanız mantıklı olabilir. Sınırdan geçerken tüm işlemleri yaptırabilirsiniz. Bulgar tarafının yaptığı bir sigorta olduğu için Türk sınırından geçmeniz gerekiyor önce. Arkadaşlarım 2019 Kasımda üç aylık sigorta için 60 Euro ödediler. Gitmeden herhangi bir sigorta şirketinden de yaptırabilirsiniz tabi.

Montenegro

Yeşil Sigorta Karşı Tarafı Öder, Peki Bizi Kim Ödeyecek?

Ben yurt dışına giderken araç kaskoma ek sigorta yaptırıyorum.  Sigortacınız bu işlemleri yapıyor ve size mail yoluyla ulaştırıyor. Siz çıktısını alabiliyorsunuz. Bu sigortayı kalacağınız gün sayısı kadar ödüyorsunuz. Yeşil sigortanın, herhangi bir kaza durumunda karşı tarafı ödemek için yapıldığını unutmayın. Sizin masraflarınızı ödemiyor. Bildiğim kadarıyla yurt dışında herhangi bir kaza da veya araç  bozulmasında siz ödemeyi yapıyorsunuz. Faturayı alıyorsunuz. Döndüğünüzde sigorta şirketinden tahsil ediyorsunuz. Tabi bunun da prosedürleri var. Tutanak tutmak, fatura ibraz etmek ve alkolsüz olmak gibi… Bu arada tabi sigortacınızı aramanız gerekiyor. Sigortanızı yapan kişilerin cep telefonlarını alın ki arayabilin. Şirket telefonları mesai saatinde çalışır. Başınıza gelecek şeyin mesai saati olmaz. Onun yönlendirmesi ile hareket edin. Her sigorta şirketinin yürüyüşü farklı olabiliyor.

Makedonya’dan Arnavutluk’a

2019 Haziran’da 10 gün için 187 Lira kaskoma ek sigorta için ödedim. Başıma birşey gelmedi. Gelmesin de zaten. Bunlar zaten olursa diye. Bu size belki bir sefer lazım olacak ama o zaman da sigortanız yoksa başınızı çok ağrıtacak. 

Balkan Ülkeleri Arası Sınır Geçişleri Nasıl Yapılır?

Biz Yunanistan’dan Shengen bölgesine geçiş yaptık. Balkan ülkeleri sınır geçişleri ilk geçişten sonra çok kolay oluyor. Yunanistan’a geçiş yaptıktan sonra ki ilk sınır geçişimiz Yunanistan-Arnavutluk arasındaydı. Sanırsın gişelerden geçiyoruz. Gece olmasının da avantajıyla bizden başka bekleyen araç yoktu. Zaman içerisinde gece gündüz pek farketmedi. Tüm sınırlardan geçmemiz birkaç dakikamızı aldı. Sadece beş gün içinde beş sefer Arnavutluk’a giriş-çıkış yapmıştım. Altıncı sefer Arnavutluk’a giriş yapacağım zaman tüm arabayı didik didik aradılar.

Ohrid, Makedonya

İlk üç giriş – çıkış da 4 kişiydik. Diğer ikisinde iki ve en son Balkan turunda tek başıma kalmıştım. Tek başına bir kadının arabayla evinden bu kadar uzak olmasını şüpheyle karşıladılar. Tabi bu kadar giriş çıkış olunca o da kafalarını karıştırmış olmalı. Adamların sınırını yol geçen hanına çevirdim. Ülkeye aynı gün girip çıktığım oldu.

Özellikle Arnavutluk sınırı için çok fazla rüşvet olayı döndüğü söylendi. Balkanlarda çok sık görülen bir şeymiş. Bizden hiç böyle bir şey isteyen yada işi zorlaştıran olmadı. Ben hiç sorun yaşamadım. 

Şimdi sıra sizin hikayelerinizi dinlemeye geldi. Tecrübelerinizi yorumlara yazarsanız, yazıya ekleyebilirim. Daha çok bilgi daha kolay bir hayat demek…

Yolunuz açık olsun. Neşeyle kalın

İnstagram’dan takip ettik mi? 😉 İnstagram: Nerdesinbahar

Paylaşmak güzeldir!

Reklamlar

İlgili yazı

Yorum Yaz

Your email address will not be published. Required fields are marked *